Które ryby w ciąży są bezpieczne? Z których ryb ciężarne powinny zrezygnować?

Fot. AlexRaths / Getty Images

Jakie ryby można jeść w ciąży? Jest to częste pytanie zdezorientowanych przyszłych mam, które z jednej strony wiedzą o pozytywnych skutkach ich spożywania, jednak często słyszą od wielu osób, że w ciąży jedzenie ryb jest niebezpieczne. 

Ryby są źródłem wielu życiowo ważnych składników, takich jak kwasy omega-3, witaminy i mikroelementy. Dlatego są bardzo ważnym elementem diety kobiet ciężarnych. Kwasy tłuszczowe omega-3 zapewniają dziecku przede wszystkim prawidłowy rozwój mózgu. Jednak nie wszystkie mogą być spożywane w ciąży. Niektóre ryby zawierają rtęć, jod czy metale ciężkie, które są bardzo niebezpieczne dla dziecka, ale również dla przyszłej mamy.

Zobaczcie, jakich ryb powinno się unikać:

Zobacz film: Jakich ryb unikać? Źródło: Wiem, co jem 

Jakie ryby można jeść w ciąży?

Każda przyszła mama powinna przyswajać ok. 2–3 porcji ryb tygodniowo. Ryby w ciąży, szczególnie w III trymestrze, gdy mózg dziecka rozwija się bardzo szybko, powinny stanowić podstawowy składnik diety ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, które stymulują prawidłowy rozwój mózgu płodu. Zawierają również duże ilości witaminy D, wiele makro- i mikroelementów oraz witamin, które również są niezbędne do prawidłowego rozwoju nienarodzonego dziecka, dla jego układu krwionośnego czy odpornościowego. Ryby spożywane w ciąży powinny być świeże lub świeżo mrożone. Które ryby można spożywać w ciąży? Przede wszystkim:

  • łosoś,
  • pstrąg,
  • flądra,
  • dorsz,
  • mitaj,
  • sardynki,
  • sum,
  • ryby z otwartych mórz oraz oceanów.

Ryby spożywane w ciąży powinny być przygotowywane na parze lub pieczone. Należy unikać smażenia oraz panierki. Ciężarne powinny unikać jedzenia „ciężkiego” oraz wysokokalorycznego.

Których ryb należy unikać w ciąży?

Kobiety ciężarne powinny unikać ryb nieświeżych, wędzonych lub z puszki, ponieważ w wyniku wielokrotnej obróbki i nieodpowiedniego przechowywania mogą zawierać substancje szkodliwe bądź niebezpieczne dla nienarodzonego dziecka. Niewskazane są ryby drapieżne, które żywią się innymi rybami. Ze względu na rosnące zanieczyszczenie wód z roku na rok konieczne jest kupowanie ryb w sprawdzonych, pewnych sklepach.

Zobaczcie, jak wybrać świeżą rybę:

Zobacz film: Jak wybrać świeżą rybę. Źródło: Wiem, co jem 

Ryby niewskazane:

  • ryby wędzone w ciąży, zwłaszcza na zimno, są absolutnie zabronione. Według najnowszych badań uważa się, że mogą zawierać bakterie Listeria monocytogenes, wywołujące listeriozę – bardzo poważną chorobę, niebezpieczną dla zdrowia i życia nowonarodzonego dziecka,
  • wędzony łosoś w ciąży – proces wędzenia pozbawia go wartości odżywczych, w tym kwasów omega-3,
  • rekin,
  • marlin,
  • miecznik,
  • makrela królewska.

Ostatnie cztery gatunki ryb zawierają dużo rtęci, dlatego są bardzo niebezpieczne dla rozwoju płodu. Metylortęć przenika przez łożysko, bezpośrednio atakując układ nerwowy i mózg dziecka. Zatrucie metalami ciężkimi jest niebezpieczne i groźne, a co najgorsze – leczenie jest skomplikowane i długotrwałe, gdyż trudno jest zdiagnozować zatrucie rtęcią ze względu na podobieństwo symptomów do wielu jednostek chorobowych.

W ciąży należy unikać ponadto halibutów, ryb maślanych i węgorzy.

Śledzie w ciąży – czy można? Istnieje kilka hipotez dotyczących spożywania śledzi w okresie ciąży. Obecnie uważa się, że niewielka ilość śledzia nie powinna przynieść szkód dziecku, jednak ze względu na dużą zawartość soli w śledziach powinno się ich raczej unikać. Jest to również profilaktyka niebezpiecznego nadciśnienia ciążowego.

W pierwszych trzech miesiącach ciąży powinno się unikać tłuszczu z wątroby dorsza, jak również ryb żyjących w wodach słodkowodnych, gdyż zazwyczaj mają znacznie wyższe wskaźniki zanieczyszczenia. Zabronione w okresie ciąży jest spożywanie surowego mięsa. Dotyczy to również ryb, zwłaszcza łososia, serwowanego w formie tatara lub dodawanego do sushi. Wątpliwości powinno budzić u kobiet ciężarnych jedzenie owoców morza, ponieważ bardzo szybko się psują, natomiast podawane w formie surowej, grożą zarażeniem się tasiemcem. Tasiemiec rozwija się w jelitach kobiety, pochłania większość wartościowych składników odżywczych, ograniczając ich podaż dla dziecka, przez co przestaje ono rosnąć lub rośnie zbyt wolno, a to prowadzi do rozwoju wielu wad rozwojowych, zwłaszcza związanych z układem nerwowym.

Data aktualizacji: 05.02.2019,
Opublikowano: 04.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej