Kto nie powinien jeść miodu?

Fot. Ewa Drzyzga, Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Miód to teoretycznie samo zdrowie. Niestety nie każdy powinien go spożywać. Dlaczego? Z powodu kalorii, które posiada. Nie każdy także wie, jak spożywać miód, żeby zachował zdrowotne właściwości. 

Miód jest bardzo zdrowy, ale nie każdy powinien go jeść. Miód to czyste kalorie, co potwierdza prof. Krzysztof Łabuzek w najnowszym odcinku programu 36,6°C. Litrowy słoik miodu zawiera 3200 kcal, dla porównania tyle samo cukru ma 3860 kcal. Właśnie z tego względu miodu nie powinny jeść osoby otyłe oraz chore na cukrzycę. Jest także niewskazany u kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz u dzieci do 2. r. życia. Więcej o miodzie i jego produktach dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Jak wybrać dobry miód? Kto powinien z niego zrezygnować i jak go spożywać? Źródło: 36,6

Miód ma niskie pH, zatem u osób z nadkwasotą może powodować zgagę. Unikać powinni go także alergicy, bowiem w miodzie znajdziemy różne pyłki. Dorosła osoba o wadze powyżej 70 kilogramów może zjeść łyżkę miodu dziennie, natomiast osoby mniejsze - do łyżeczki dziennie.

Polecamy: Mleczko pszczele – jakie posiada zalety? Właściwości i zastosowanie „eliksiru młodości”

Zdrowotne właściwości miodu

Miód w Wielkiej Brytanii jest wykorzystywany do leczenia - zanim lekarze włączą antybiotyk, leki przeciwkaszlowe i leki upłynniające wydzielinę zalecają pacjentom, zwłaszcza małym, spożywanie miodu. Okazuje się, że dzieci mniej gorączkują, lepiej śpią i czasem obywa się bez antybiotyku!

Również kardiolodzy zalecają spożywanie miodu, który ich zdaniem obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwmiażdżycowo i rozszerza tętnice. 

Miód manuka jest miodem stosowanym na skórę. Świetnie działa przeciwbakteryjnie, leczy nawet owrzodzenia!

Jak jeść miód?

Miód powinien być przechowywany w ciemnych słoikach i niskiej temperaturze, bowiem promienie UV i wysoka temperatura niszczą cudowne właściwości miodu. 

Miód powinno się jeść sam, ewentualnie na kanapce. Lepiej nie dodawać go do napojów o temperaturze wyższej niż 40 stopni. Minusem picia wody z miodem jest to, że często na dnie zostaje osad, którego nie wypijamy, a w którym jest bardzo dużo cennych składników. 

Data aktualizacji: 09.10.2019,
Opublikowano: 09.10.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej