Kolagen w jedzeniu: w czym jest, jakie ma właściwości? Czy dieta kolagenowa ma wpływ na organizm?

Fot. bhofack2 / Getty Images

Kolagen to główny budulec organizmu, czyli najważniejsze białko tkanki łącznej. Kolagen jest składnikiem ścięgien, wypełnia rogówkę oka i jest odpowiedzialny także za elastyczność skóry, czyli jej jędrność i ładny wygląd. Jest nie tylko elementem budującym organizm, ale także składnikiem pożywienia. Kolagen w jedzeniu można znaleźć w produktach, takich jak galaretka z nóżek lub galaretka owocowa.

Kolagen w pożywieniu zalecany jest nie tylko przez dietetyków, ale także przez ortopedów i dermatologów. Wszystko dlatego, że ma szerokie spektrum działania. Główne źródła kolagenu w pożywieniu to galarety oraz żelatyna. Jedzenie kolagenu wpływa pozytywnie na kondycję stawów oraz cery, a także na elastyczność naczyń krwionośnych. Warto pamiętać o jego zbawiennym działaniu, komponując codzienny jadłospis.

Kolagen w jedzeniu: właściwości

Kolagen to białko zbudowane z aminokwasów, które występuje naturalnie w organizmie człowieka. Jednak po 26 roku życia ilość kolagenu znacznie spada, dlatego właśnie skóra zaczyna tracić swoją wcześniejszą jędrność i elastyczność, mogą pojawiać się pierwsze bóle kręgosłupa, a stawy stają się bardziej kruche i mają mniejszy zakres ruchu. Oczywiście proces utraty kolagenu zachodzi powoli i jest najbardziej wyraźny w okresie późnej dorosłości. Braki tej substancji sprawiają, że na skórze pojawiają się pierwsze zmarszczki, a także następuje osłabienie kondycji włosów i paznokci. Niedobory kolagenu są więc niepożądane zarówno z powodów zdrowotnych, jak i estetycznych. Właśnie dlatego dobrze jest spożywać go w jedzeniu i poszukiwać produktów spożywczych bogatych w kolagen.

Zobaczcie na filmie jakie funkcje spełnia kolagen w naszym organizmie:

Zobacz film: Kolagen - jakie spełnia funkcje w organizmie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Do głównych właściwości kolagenu, który można dostarczyć do organizmu w pożywieniu, należą:

  • poprawa elastyczności skóry,
  • zmniejszenie widoczności zmarszczek,
  • zniwelowanie pierwszych oznak starzenia,
  • poprawa kondycji cery,
  • wzmocnienie włosów i paznokci,
  • poprawa funkcjonowania stawów,
  • szybsze gojenie się ran,
  • zmniejszenie dolegliwości bólowych.

Ubytki kolagenu są najbardziej widoczne na twarzy i na szyi, dlatego składnikiem wielu kosmetyków jest właśnie kolagen. Jednak kolagen do spożywania także jest bardzo ważnym elementem dbania o zdrowie i wygląd.

Produkty z kolagenem w pożywieniu

Wiele osób zastanawia się nad tym, w jakich produktach spożywczych jest kolagen i jak powinna wyglądać dieta bogata w ten składnik. Poziom kolagenu można zwiększyć poprzez stosowanie specjalnej diety. Produkty spożywcze zawierające kolagen to:

  • galaretki z nóżek wieprzowych, cielęcych,
  • galaretki owocowe,
  • wątróbka,
  • żelatyna,
  • sproszkowana chrząstka rekina,
  • podroby, golonki,
  • salceson,
  • ryba w galarecie,
  • kurze łapki,
  • zupy sporządzane na bazie podrobów lub kurzych łapek.

Warto pamiętać o tym, że spożywanie wyżej wymienionych produktów w nadmiernych ilościach nie jest zdrowe ze względu na zbyt dużą zawartość tłuszczów. Nadmiar produktów, takich jak mięsa, galaretka i żelatyna, może powodować wzrost poziomu cholesterolu oraz szybki przyrost masy ciała. Właśnie dlatego kolagen należy spożywać z umiarem.

Zamiast wprowadzać do diety zbyt dużą liczbę produktów z naturalnym kolagenem w jedzeniu, można zdecydować się na wspomaganie syntezy kolagenu w organizmie. Sposób ten polega na wprowadzeniu do diety produktów, które bogate są w witaminy A, C i E. Witamina A przeciwdziała pojawianiu się zmarszczek, a także dobrze wpływa na kondycję skóry. Witaminę A można znaleźć w marchewce, szpinaku, papryce czerwonej, pomidorach. Z kolei witamina C wspomaga syntezę kolagenu i opóźnia proces starzenia się, występuje w cytrusach, jagodach, porzeczkach i papryce. Głównym zadaniem witaminy E jest nawilżenie skóry oraz chronienie przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Witamina E to składnik olejów roślinnych, żółtek jaj oraz awokado i orzechów.

Dobrze jest uwzględnić produkty spożywcze, które zawierają koenzym Q10, którego głównym zadaniem jest opóźnienie procesu starzenia się. Koenzym Q10 znaleźć można w pszenicy, rybach, orzechach i płatkach owsianych. W diecie kolagenowej warto pić dużo wody, która pomaga w nawilżeniu organizmu i dostarcza wielu składników mineralnych. Na rynku dostępne są także suplementy diety bogate w kolagen, witaminy A, C oraz E. Suplementy takie nie mogą zastąpić pożywienia, jednak mogą mieć działanie wspomagające.

Zdania naukowców co do diety kolagenowej są podzielone. Niektórzy uważają, że spożywanie nadmiernej ilości produktów bogatych w kolagen jest niezdrowe, a kolagen taki nie przyswaja się. Dodatkowo nadmierne spożycie mięsa i tłuszczów może prowadzić do otyłości. Z drugiej strony spożywanie kolagenu w umiarkowanych ilościach rzeczywiście może poprawiać kondycję cery, włosów, paznokci i stawów. Zdecydowanymi ekspertami w diecie kolagenowej są Japończycy, którzy stworzyli dżemy z kolagenem oraz jogurty ze sproszkowanym kolagenem. Warto wprowadzić do swojej diety dużo świeżych owoców, warzyw i orzechów, bogatych w witaminy A, C i E, a także w koenzym Q10 i flawonoidy. 

Data aktualizacji: 27.03.2019,
Opublikowano: 27.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej