Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić?

Fot: doroguzenda / fotolia.com

Kiszone warzywa są źródłem wielu składników, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu – witamin, minerałów, błonnika pokarmowego. Obniżają stężenie cholesterolu, przeciwdziałają zaparciom oraz różnym chorobom, m.in. stanom zapalnym jelit. Poza ogórkami i kapustą kisić można m.in. buraki, cukinię, marchew.  

Kiszonki są przetworami cenionymi za swoje właściwości prozdrowotne zwłaszcza w okresie zimowym. Dostarczają wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Odznaczają się niską kalorycznością, a także działają pobudzająco na pracę jelit.

Zobacz film: Kiszona kapusta królowa każdej pory roku. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kiszone warzywa – jakie zawierają witaminy i minerały?

Zakwaszanie jest metodą utrwalania żywności, która wykorzystywana jest w tradycyjnej polskiej kuchni od bardzo dawna. Polega na procesie fermentacji mlekowej, która zachodzi pod wpływem bakterii kwasu mlekowego. Kiszone warzywa posiadają wiele cennych składników odżywczych, dlatego są zalecane przez dietetyków i specjalistów żywieniowych. Należy je jeść zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy brakuje sezonowych, świeżych warzyw, a organizm narażony jest na niedobory niezbędnych witamin i minerałów. Kiszonki są bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3) uczestniczących w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów oraz regulujących funkcjonowanie układu nerwowego. Kiszone warzywa dostarczają również witamin C i E należących do naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują procesy oksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Są źródłem cennych minerałów: wapnia, magnezu, potasu i fosforu. W składzie kiszonek znajduje się błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, a także daje uczucie sytości na dłuższy czas.

Kiszone warzywa, czyli smaczne probiotyki

Kiszone warzywa zawierają kwas mlekowy, który powstaje w wyniku procesu fermentacji. Z tego powodu nierzadko określane są jako „naturalne probiotyki” usprawniające funkcjonowanie układu odpornościowego i odbudowujące mikroflorę jelita grubego. Jedzenie kiszonek przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu zmniejszając podatność na różnego rodzaju infekcje. Kiszone warzywa dzięki swoim probiotycznym właściwościom wspomagają procesy trawienne, regulują pracę jelit, zwiększają strawność posiłków oraz przyspieszają przemianę materii. Zmniejszą również ryzyko rozwoju wielu schorzeń, m.in. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz zapobiegają stanom zapalnym przewodu pokarmowego (np. jelit). Jedzenie kiszonych warzyw wspiera również działanie flory bakteryjnej jelit, która odpowiada m.in. za ochronę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Kiszone warzywa sprzyjają detoksykacji organizmu, czyli usuwaniu szkodliwych toksyn oraz obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu. Kiszonki, podobnie jak inna żywność o właściwościach probiotycznych, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, zwłaszcza raka piersi, płuc oraz jelita grubego.

Zobacz film: Kiedy warto sięgnąć po gorczycę? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Zobacz także: Probiotyk a prebiotyk - co je różni? Kiedy powinniśmy je stosować?

Kiszonki – przetwory pomocne w odchudzaniu

Kiszone warzywa, regulując funkcjonowanie przewodu pokarmowego i przyspieszając procesy przemiany materii, przyczyniają się do wspomagania odchudzania. Są również przetworami niskokalorycznymi, a przy tym dającymi uczucie sytości, co zawdzięczają zawartości błonnika pokarmowego. Średniej wielkości ogórek kiszony dostarcza jedynie około 6 kcal, a szklanka kapusty kiszonej (ok. 110 gramów) – około 18 kcal. Poza swoimi korzystnymi właściwościami zdrowotnymi i działaniem odchudzającym kiszone warzywa odznaczają się również unikalnymi walorami smakowo – zapachowymi oraz niskim stopniem przetworzenia. 

Zobacz także: Dieta na jesień powinna być bogata w witaminy i minerały, by zwiększać odporność

Co można kisić?

Kiszeniu poddaje się warzywa o dużej zawartości cukru i wody. Od proporcji tych składników zależy tempo procesu fermentacji mlekowej, zwłaszcza jej pierwszej fazy. Największą popularność w kuchni polskiej zyskały ogórki kiszone oraz kapusta, które doskonale sprawdzają się jako dodatki do potraw mięsnych, rybnych oraz gulaszów. Poza nimi kisić można również: marchew, buraki, kalafior, bakłażany, paprykę, cukinię, fasolkę szparagową, białą rzodkiew, czosnek oraz cebulę. Kiszeniu można poddawać także owoce, takie jak: gruszki, śliwki, jabłka oraz cytryny. Ważne jest, by produkty przeznaczone na kiszonki były świeże i dojrzałe. Kiszone warzywa posiadają niepowtarzalny smak dzięki dodawanym do nich przyprawom. Najczęściej wykorzystywanymi aromatycznymi przyprawami są: koper, estragon, ziele angielskie, czosnek, cebula, gorczyca, chrzan. Kiszonki na zimę przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Warzywa układa się w słoju lub w kamionkowym naczyniu, a następnie zalewa się solanką. Wyjątkiem jest kapusta, którą po poszatkowaniu i ugnieceniu soli się i czeka, aż puści sok. Do warzyw dodaje się wybrane przyprawy. Początkowo – przez około trzy dni – naczynie z kiszonką powinno być lekko uchylone, aby mogły swobodnie wydostawać się z niego gazy fermentacyjne. Następnie słoik z przetworami zamyka się i odstawia w chłodne miejsce, np. do piwnicy. 

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 01.12.2020,
Opublikowano: 15.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej