Kaloryczność masła - ile kalorii ma zwykłe masło i masło orzechowe? Wartość odżywcza i wpływ na zdrowie 

Fot. subodhsathe / Getty Images

Masło pochodzenia zwierzęcego dostarcza dużych ilości kalorii, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Jego nadmierna ilość w diecie sprzyja rozwojowi nadwagi, otyłości i miażdżycy. Masło orzechowe otrzymywane tradycyjnie z orzechów ziemnych jest również wysokokaloryczne, ale zawiera związki o korzystnym wpływie na zdrowie. 

Masło stanowi najpopularniejsze smarowidło do pieczywa. Jest produktem wysokotłuszczowym bogatym w kwasy nasycone, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Innym rodzajem masła cieszącego się dużą popularnością jest masło orzechowe, cenione nie tylko za unikalny smak, ale również wysoką wartość odżywczą.

Ile kalorii ma masło?

Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zawartości tłuszczu. Otrzymywane jest ze śmietanki lub ukwaszonej śmietany, które zawierają nie mniej niż 25-35% tłuszczu. Produkt końcowy powinien składać się co najmniej w 82% z tłuszczu. Masło dzieli się na cztery podstawowe grupy: delikatesowe, ekstra, wyborowe, stołowe. Za najlepsze rodzaje masła uznaje się delikatesowe i ekstra, które posiadają delikatny smak i aromat. Masło jest produktem o wysokiej wartości energetycznej - w 100 g masła o zawartości 83% tłuszczu znajduje się 751 kcal, a w jednej łyżeczce o wadze 10 g - około 75 kcal. Z tego powodu masło należy ograniczać w codziennej diecie. Spożywane w nadmiarze sprzyja rozwojowi nadwagi i otyłości.

Masło - wartość odżywcza i skład

Masło jest tłuszczem zwierzęcym, w którego składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe stanowiące ponad 60% produktu. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, wśród których w największych ilościach występuje jednonienasycony kwas oleinowy. Masło dostarcza również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Ich ilość jest jednak mało znacząca w porównaniu z olejami roślinnymi. Masło jest bogatym źródłem cholesterolu - w 100 g zawiera około 220 mg tego związku. Jego nadmiar w diecie ma negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, przyczyniając się do powstania miażdżycy. W składzie masła znajdują się również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A i D oraz śladowe ilości witaminy E.

Zobacz film: Co zawiera masło? Ile dziennie powinno się go jeść? Źródło: Wiem co jem.

Masło - czy warto go jeść?

Masło jest produktem cechującym się wysoką strawnością, na którą wpływa obecność średniołańcuchowych i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Łatwo się wchłania w przewodzie pokarmowym nie prowadząc do obciążenia wątroby i dróg żółciowych. Ponadto, masło pozbawione jest substancji chemicznych. Osoby stosujące racjonalną dietę opartą na produktach zbożowych, warzywach i owocach mogą używać masła bez obawy o swoje zdrowie. Masło staje się jednak szkodliwe, gdy spożywane jest w nadmiarze, a w codziennym jadłospisie obecne są również inne tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, boczek i tłuste rodzaje mięs. Ilość masła w diecie powinny ograniczyć osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu w surowicy krwi oraz ze zdiagnozowanymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba wieńcowa. Masło jest również niewskazane osobom z nadwagą i otyłością.

Ile kalorii ma masło orzechowe?

Masło orzechowe jest najbardziej popularne w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Tradycyjne masło orzechowe otrzymywane jest z orzechów arachidowych, nazywanych również ziemnymi. W produkcji masła orzechowego wykorzystuje się także orzechy nerkowca i pistacjowe. Niezależnie od użytego surowca masło orzechowe należy do produktów wysokokalorycznych.

  • Masło orzechowe z orzechów ziemnych w 100 g dostarcza około 690 kcal, a w jednej łyżeczce o wadze 20 g - około 138 kcal.
  • Masło orzechowe z orzechów nerkowca w 100 g dostarcza około 591 kcal, a w jednej łyżeczce o wadze 20 g - około 118 kcal.
  • Masło orzechowe z orzechów pistacjowych w 100 g dostarcza około 610 kcal, a w jednej łyżeczce o wadze 20 g - około 122 kcal.

Jak wybrać dobre masło i czym się kierować przy jego zakupie dowiesz się z filmu: 

Zobacz film: Jak wybrać dobre masło? Źródło: Wiem co jem

Masło orzechowe - wartość odżywcza

Masło orzechowe w 100 g dostarcza około 13 g białka, 67 g tłuszczów oraz 10 g węglowodanów. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego - w 100 g produktu występuje około 7,4 g tego związku. Błonnik stanowi ważny element codziennej diety, gdyż reguluje procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii, zapobiega zaparciom oraz obniża poziom “złego” cholesterolu, dzięki czemu ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Orzechy arachidowe stanowiące główny surowiec masła orzechowego są źródłem wielu cennych witamin, takich jak: witaminy z grupy B oraz witamina E należąca do naturalnych przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwnowotworowych. Ten rodzaj orzechów dostarcza również ważnych dla organizmu minerałów, takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor i cynk. Należy jednak pamiętać, że masło orzechowe dostępne w sklepach poddawane jest wieloetapowemu procesowi produkcji, który może powodować straty cennych składników. Alternatywą jest masło orzechowe przygotowane samodzielnie w domu. Masło orzechowe jest stosowane głównie jako smarowidło na kanapki, dodatek do naleśników lub domowych wypieków.

Masło orzechowe - czy warto jeść?

Masło orzechowe mimo wysokiej kaloryczności zalecane jest w codziennej diecie pod warunkiem spożywania go w rozsądnych i umiarkowanych ilościach. Stanowi źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie oddziałują na metabolizm i przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej. Orzechy, z których otrzymywane jest masło mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego przyczyniając się do poprawy pamięci i koncentracji. Ponadto sprzyjają łagodzeniu stresu i napięcia nerwowego. Zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał serca, udar mózgu. 

Data aktualizacji: 24.09.2019,
Opublikowano: 19.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej