Już milion Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa

Fot: GettyImages / gettyimages.com

Najnowsze badania pokazują, że już milion Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa. Jeszcze więcej osób przyznaje, że stara się przynajmniej ograniczyć jego jedzenie. Nie brakuje głosów, że nie jest to tylko moda, a świadoma i przemyślana decyzja.

Zbadania nawyków żywieniowych podjął się serwis Pyszne.pl za pośrednictwem, którego można zamawiać jedzenie. Dlaczego Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa? Dla wielu osób zmiana nawyków żywieniowych spowodowana była kwestiami ideologicznymi, jak cierpienie zwierząt. Inni badani argumentowali swoją decyzję chęcią zadbania o środowisko naturalne – wyprodukowanie kilograma wołowiny to średnio ponad 14 tys. litrów wody i ponad 6 kg paszy, a poza tym do atmosfery trafia tyle CO2, co trzygodzinna jazda samochodem.

 Badanie wykazało również, aż 43 proc. Polaków nie rezygnuje z jedzenia mięsa, ale mocno ogranicza jego spożycie.

Mięso – jak wpływa na zdrowie?

Mięso jest doskonałym źródłem białka i witaminy B12, które są niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak mięso spożywane w nadmiarze może przyczynić się do poważnych problemów ze zdrowiem. 

Zobacz film i poznaj wszystkie fakty i mity o mięsie

Zobacz film: Które mięso jest zdrowsze i bardziej wartościowe? Źródło: Wiem co jem

Dietetycy zalecają, aby w ciągu tygodnia spożywać nie więcej niż 0,5 kg mięsa, najlepiej drobiowego. Niestety, jak pokazują niedawne badania przeprowadzone przez GUS Polacy kochają mięso, zwłaszcza czerwone. Do tego – ci, którzy deklarują jedzenie mięsa – zjadają go znacznie więcej niż zalecają specjaliści od żywienia. Jakie mogą być konsekwencje takiej diety? Osoby, które jedzą go zbyt dużo znacznie częściej są otyłe, chorują na miażdżycę czy nowotwory.

Więcej o nawykach żywieniowych i najnowszym raporcie GUS-u znajdziecie tutaj.

Co ciekawe, przekonanie, że jedzenie mięsa to najlepszy sposób na uniknięcie anemii, też powoli odchodzi do lamusa. Dietetycy zgodnie podkreślają, że właściwie zbilansowana i dopasowana do indywidualnych potrzeb dieta, dostarczy wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.

Źródło: TVN 24 bis

Data aktualizacji: 02.10.2019,
Opublikowano: 02.10.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej