Jeśli nie pączek to... regionalne specjały!

Fot: Daniel Grizelj / gettyimages.com

Tradycja nakazuje, żeby w tłusty czwartek zjeść przynajmniej jednego pączka. W tym roku Ministerstwo Cyfryzacji zachęca do wyłamania się z szeregu i namawia do wypróbowania lokalnych specjałów. Co zamiast pączka można zjeść w poszczególnych regionach Polski? 

Ministerstwo Cyfryzacji w jednym z komunikatów opublikowało listę regionalnych wyrobów cukierniczych, które mogą być doskonałą alternatywą dla tradycyjnego pączka (i faworków). Jakie produktu promuje resort?

Grochowinki kociewskie - pochodzą z Pomorza i są odpowiednikiem tradycyjnych faworków, ale są od nich bardziej chrupiące i mają lekko drożdżowy smak. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że po usmażeniu przypominają wysuszone strąki grochu lub fasoli. Alternatywą dla tradycyjnych faworków może być też śląski chrustek, który od 2011 roku, znajduje się na liście produktów regionalnych.

Zamiast pączka Ministerstwo Cyfryzacji zachęca do spróbowania purcli kaszubskich. To pulchne okrągłe pączki o brązowej skórce z kremowym wnętrzem, które w 2008 roku trafiły na listę produktów regionalnych.

Tradycja nie jest słodka

Paradoksalnie tradycja jedzenie pączków w Polce w ogóle nie jest słodka. Przed laty pączki zamiast słodkiego nadzienia miały w sobie słoninę, boczek lub mięso. Poza pączkami serwowano kiedyś ciasteczka ze skwarek. Te jednak przetrwały próbę czasu i po dziś dzień można ich spróbować w niektórych regionach Polski. Dla przykładu na Opolszczyźnie spotykane są ciastka ze szpyrek, a w Łódzkiem - słoninki. Na liście specjałów znajdują się też m.in.: smalcówki (ciastka kręcone z maszynki (woj. lubuskie), amoniaczki - ciasteczka na niedzielę (woj. kujawsko-pomorskie), całuski pszczelowolskie (woj. lubelskie), czy drobne ciasteczka cieszyńskie (woj. śląskie).

Czy istnieją zdrowe słodycze? Dowiecie się tego z filmu:

Zoabcz także: Czy istnieją zdrowe słodycze? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Bardziej wymagającym konsumentom Ministerstwo Cyfryzacji poleca tzw. kretowinę. To ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym - przysmak z woj. opolskiego oraz tort z fasoli Piękny Jaś - spécialité de la maison z Podkarpacia. Natomiast w  woj. opolskim można skosztować ciasta tortowego z masą kremową z czarnej porzeczki, albo tort chlebowy z Korniakowa (woj. podkarpackie).

Pączek i tylko pączek

Osoby, które nie dadzą się skusić na lokalne specjały i w tłusty czwartek sięgną po pączka, muszą sobie zdawać sprawę, że jest on dość kaloryczny. W zależności od nadzienia może mieć od 200 do 350 kcal. Poza kaloriami zawiera też sporo cukru, który jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Jeśli pączka jemy raz do roku, właśnie z okazji tłustego czwartku, nie ma się czym przejmować. Szkodzić zaczyna dopiero w tedy, gdy w codziennej diecie jest go zbyt dużo. Ile czasu potrzeba na spalenie jednego pączka? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale: Ile kalorii ma pączek i jak go spalić?

Data aktualizacji: 19.02.2020,
Opublikowano: 19.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej