Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy 

Fot. YinYang / Getty Images

Jedzenie nocne jest niezdrowym nawykiem przyczyniającym się do szybkiego odkładania tkanki tłuszczowej i przyrostu wagi. Podstawową zasadą pozwalającą na odzwyczajenie się od jedzenia w nocy jest regularne spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia. 

Jedzenie w nocy jest niebezpiecznym dla zdrowia nawykiem mogącym prowadzić do rozwoju nadwagi, a nawet otyłości. Częstymi przyczynami nocnego jedzenia są błędy żywieniowe popełniane w ciągu dnia oraz silny stres utrudniający zasypianie. Oduczenie się podjadania nocą wymaga czasu i zmodyfikowania całościowego sposobu odżywiania.

Jedzenie w nocy - przyczyny

Jedzenie w nocy może być wywołane różnymi czynnikami. Jedną z częstszych przyczyn jedzenia w nocy jest niewłaściwe odżywianie się w ciągu dnia spowodowane nierzadko stosowaniem nieracjonalnych diet odchudzających. Praktykowanie diet ubogich w energię lub głodówek skutkuje pojawianiem się silnego uczucia głodu pod koniec dnia, a nocne podjadanie uzupełnia braki kalorii. Jedzenie w nocy nie zawsze jest spowodowane odczuwaniem głodu. W wielu przypadkach za nocne podjadanie odpowiada czynnik psychiczny. Wytworzenie się nawyku jedzenia nocą prowadzi do tego, że organizm domaga się pokarmu w późnych godzinach wieczornych. Jedzenie słodyczy w nocy nierzadko jest wynikiem problemów z zasypianiem. W wyniku dostarczenia organizmowi czegoś słodkiego dochodzi do wyrzutu insuliny, a w konsekwencji pojawia się uczucie lekkiej senności. Jedzenie nocą dla wielu osób jest sposobem na redukcję stresu, zrelaksowanie się i rozładowanie negatywnych emocji.

Zespół nocnego jedzenia - czym jest?

Nocne jedzenie może być spowodowane zaburzeniem odżywiania określanym jako zespół jedzenia nocnego (NES - night eating syndrome). Jego charakterystycznym objawem jest zwiększenie ilości przyjmowanych pokarmów późnym wieczorem lub w nocy. Osoby z zespołem jedzenia nocnego najczęściej sięgają po pokarmy bogate w węglowodany lub tłuszcze bądź też po kaloryczne, słodkie napoje. Rano po przebudzeniu pojawia się u nich brak apetytu, a w konsekwencji pominięcie śniadania. Pierwszy posiłek spożywają zwykle w godzinach popołudniowych, co zaburza dobowy rytm odżywiania, a nawet całą aktywność dobową. Osoba z NES często ma trudności z zasypianiem lub doświadcza płytkiego i przerywanego snu. Bezsenności zwykle towarzyszy potrzeba zjedzenia czegoś, co w przekonaniu osoby chorej ułatwi jej zaśnięcie. U osób z zespołem nocnego jedzenia nierzadko występuje obniżenie nastroju i stany depresyjne nasilające się w godzinach wieczornych. Syndrom nocnego jedzenia należy zwalczać, gdyż jest niebezpieczny dla zdrowia. Leczenie zespołu nocnego jedzenia zwykle sprowadza się do korzystania z poradnictwa dietetycznego. Niekiedy stosuje się psychoterapię i farmakoterapię polegającą np. na przyjmowaniu leków przeciwdepresyjnych.

Jedzenie w nocy - skutki

Jedzenie w nocy może doprowadzić do szkodliwych dla zdrowia następstw. Podjadanie słodyczy czy innych wysokokalorycznych przekąsek skutkuje szybszym odkładaniem się tkanki tłuszczowej i przyrostem masy ciała, gdyż tempo przemiany materii w godzinach wieczornych jest znacznie spowolnione. W dłuższej perspektywie skutkiem nocnego jedzenia może być nadwaga i otyłość. Osoby z nawykiem jedzenia w nocy często cierpią na niestrawność oraz złe samopoczucie w ciągu dnia. Nierzadko towarzyszy im również poczucie winy, co ma negatywny wpływ na ich funkcjonowanie w sferze psychicznej i emocjonalnej. Stają się rozdrażnione i mają obniżony nastrój.

Jak odzwyczaić się od jedzenia w nocy?

Odzwyczajanie się od jedzenia w nocy należy rozpocząć od zmodyfikowania dotychczasowego sposobu żywienia się. Ważne jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Przerwy między poszczególnymi posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny. W ten sposób unika się gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, a tym samym chęci podjadania. Należy wystrzegać się sięgania po przekąski między posiłkami. Powinno się również zrezygnować z picia słodkich napojów gazowanych na rzecz niegazowanej wody mineralnej oraz soków owocowo-warzywnych bez dodatku cukru. Kolację należy zjeść na co najmniej 3 godziny przed snem. Ostatni posiłek powinien być lekkostrawny, żeby nie przeciążać przewodu pokarmowego. Początek oduczania się jedzenia w nocy może być bardzo trudny. Odczuwając silny głód w godzinach wieczornych, można sięgnąć po niskokaloryczną przekąskę np. w postaci warzywa, a najlepszym rozwiązaniem jest picie wody lub ziołowej herbaty. Ważną zasadą obowiązującą przy odzwyczajaniu się od nocnego podjadania jest niepomijanie śniadania. Jest to kluczowy posiłek w ciągu dnia, który zapewnia dobre samopoczucie. Osoby z problemem jedzenia w nocy powinny zadbać, aby w ich lodówce nie brakowało produktów świeżych i naturalnych. Pomocne jest unikanie w najbliższym otoczeniu wysokokalorycznych przekąsek, takich jak chipsy, ciastka, batony, paluszki itd. Wówczas w momencie słabości sięgnie się po owoc lub warzywo zamiast po niezdrowy przysmak. 

Zobacz film: Co to jest zespół metaboliczny u osoby szczupłej? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 20.04.2022,
Opublikowano: 20.04.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej