Jedzenie prosto z natury. Co warto kupować prosto od gospodarza?

Fot: istetiana / gettyimages.com

Polacy zwracają coraz większą uwagę na jakość jedzenia, które kupują. Chętniej wybieramy naturalne produkty, pochodzące od małych producentów czy też prosto od rolnika. Co można i co warto kupić bezpośrednio od rolnika czy małego producenta?

Dieta ma ogromny wpływ na organizm człowieka. Od tego, co trafia na nasze stoły zależy masa ciała, wygląd skóry, ale także funkcjonowanie poszczególnych narządów. Mimo że nasza codzienna dieta pozostawia wiele do życzenia, to naturalna żywność zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością.

Żywność przetworzona, czyli zła

Żywność przetworzona to taka, do której producent dodaje różnego rodzaju konserwanty. Dzięki nim żywność dłużej zachowuje świeżość, jest trwalsza, ale ma także lepiej smakować. Mimo że sztuczne ulepszacze nie są groźne dla zdrowia, to ich nadmiar już tak. Dopóki żywność przetworzona pojawia się w naszej diecie sporadycznie, tj. raz w miesiącu, nie ma powodu do obaw.

Problem zaczyna się w sytuacji, gdy gotowe dania stanowią podstawę naszego codziennego menu. Taka dieta to prosta droga do otyłości, cukrzycy czy problemów z układem krążenia. Niezdrowa dieta sprzyja także nowotworom.

Zobacz także: Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik

Postaw na naturalność 

Żywność, która pochodzi bezpośrednio od rolnika czy z małego przedsiębiorstwa nie powinna zawierać żadnych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Z założenia powinna powstać tylko i wyłącznie z naturalnych składników.

Jeszcze do niedawna od rolnika można było kupić jedynie warzywa, miód czy sery. Teraz będzie można kupić również mięso, także przetworzone w postaci np. wędlin.

Jak wybrać dobry produkt?

Osoby, które chcą kupić wędlinę czy ser bezpośrednio od producenta powinny zwrócić uwagę, czy dany rolnik czy gospodarz posiada określone uprawnienia i certyfikaty. Ma to ogromne znaczenia zwłaszcza w przypadku mięso. Przygotowywanie wędlin wymaga zachowania odpowiednich zasad i norm, które należy spełnić. Ich kontrola leży w gestii sanepidu.

Warto zaznaczyć, że naturalne produkty coraz częściej można znaleźć w osiedlowych sklepach czy dyskontach. Tym samym każdy z nas ma dostęp do produktów najlepszej jakości. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty z napisem "naturalne" takie są. Uważać trzeba przede wszystkim na miody. Dobry miód powinien się skrystalizować, te płynne zazwyczaj zostały sztucznie podgrzane i z prawdziwym miodem mają niewiele wspólnego. O czym jeszcze warto pamiętać? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Co warto kupować prosto od rolnika? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 05.09.2022,
Opublikowano: 07.09.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej