Biały ser nie tylko pomaga schudnąć, ale też zapobiega insulinooporności

Arx0nt/getty images

Twaróg to jeden z ulubionych produktów osób na diecie. I nic dziwnego! Zawiera mało kalorii, za to ma w sobie mnóstwo białka, które zapobiega utracie masy mięśniowej podczas odchudzania. Ale to nie jedyne powody, dla których biały ser pomaga zgubić zbędne kilogramy.

Twarożek jest produktem o stosunkowo małej wartości energetycznej (twaróg półtłusty dostarcza 133 kcal na 100 g). Kaloryczność twarogu jest zależna głównie od zawartości tłuszczu.

Twaróg - ile ma tłuszczu?

Twarożek jest wytwarzany ze skrzepu mleka pasteryzowanego o różnej zawartości tłuszczu, w tym mleka beztłuszczowego, o obniżonej zawartości tłuszczu lub zwykłego. Zawartość tłuszczu w twarogu, zależy od zawartości tłuszczu w mleku, z którego się go produkuje.

• twaróg śmietankowy zawiera ok. 16 proc.tłuszczu,

• twaróg wiejski dostarcza ok. 12 proc. tłuszczu,

• twaróg tłusty zawiera ok. 8 proc. tłuszczu,

• twaróg półtłusty ma ok. 4 proc. tłuszczu,

• twaróg chudy dostarcza mniej niż 1 proc. tłuszczu.

Biały ser a węglowodany

Dieta bogata w węglowodany, czyli cukry, to wróg numer jeden zgrabnej sylwetki. W twarożku węglowodanów jest niewiele, bo zaledwie około 3 proc. Są to naturalne węglowodany, obecne w mleku, czyli laktoza, tzw. cukier mleczny. Wielu dorosłych nie toleruje laktozy, co objawia się  problemami gastrycznymi, takimi jak wzdęcia, bóle brzucha, a nawet biegunka. Jednak twaróg nie zawiera wiele cukru mlecznego, jest więc bezpiecznym produktem nawet dla osób z nietolerancją laktozy, Tolerowana przez człowieka ilość to ok. 5 gramów, czyli tyle, ile zawiera ok. 135 gramów twarogu.

Biały ser pomaga schudnąć

Wiele diet odchudzających zawiera twaróg. Wynika to między innymi z wysokiej zawartości białka oraz niskiej zawartości kalorii.

Badania wykazały, że dieta, w której figurował biały ser, pomogła zmniejszyć masę ciała średnio o 2,8 kg u kobiet i 1,4 kg u mężczyzn.

Ponadto wykazano, że wysokie spożycie kazeiny - białka obecnego w twarogu, pomaga zwiększyć uczucie sytości. Zaspokojenie głodu na dłuższy czas przekłada się z kolei do zmniejszenia spożycia kalorii i tym samym utratę wagi.

Badania dowiodły również, że zawarty w twarogu wapń pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, szczególnie w połączeniu z ćwiczeniami. Dzieje się tak dlatego, że wapń wpływa na procesy metaboliczne, które zmniejszają gromadzenie się tłuszczu i przyspieszają jego utratę.

Twaróg pomaga budować masę mięśniową

Twarożek jest popularnym produktem spożywczym wśród sportowców i osób ćwiczących. Dlaczego?

Ze względu na wysoką zawartość białka. Dieta bogata w ten składniki w połączeniu z treningiem siłowym może pomóc w zwiększeniu masy mięśniowej i jej wyrzeźbieniu. W procesie redukcji tkanki tłuszczowej, dieta bogata w białko zapobiega utracie masy mięśniowej.

Białko z twarogu jest szczególnie zalecane osobom ćwiczącym, ponieważ aż 80 proc. białka w twarogu to kazeina. Dlatego białko z twarogu jest tak samo skuteczne w budowaniu mięśni jak białko serwatkowe.

Twaróg dla osób z insulinoopornością

Twaróg ma niski indeks glikemiczny – IG 30. Bez obaw mogą spożywać go osoby chorujące na cukrzycę. Jest też wskazany dla osób z  insulinoopornością, która prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2, a objawia się problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Co więcej, twarożek może zapobiegać insulinooporności, ponieważ wapń w produktach mlecznych zmniejsza oporność na insulinę.

Jedno z badań wykazało, że spożywanie produktów mlecznych może obniżyć ryzyko insulinooporności nawet o 21 proc.

Twaróg – wartości odżywcze

Twaróg jest produktem o wysokiej wartości odżywczej. Stanowi źródło pełnowartościowego, łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego białka.

Białko twarogu dostarcza cennych aminokwasów egzogennych, nazywanych inaczej niezbędnymi, których organizm nie może wytwarzać samodzielnie.

Warto zauważyć, że białko stanowi ponad 70 proc. kalorii w twarogu. Zawartość białka jest większa w produktach o mniejszej zawartości tłuszczu, a niższa w bardziej tłustych twarogach.

Twaróg zaleca się włączać do codziennego jadłospisu zwłaszcza osobom, których stan fizjologiczny wymaga zwiększenia ilości spożywanego białka. Do tej grupy należą m.in. dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu, kobiety ciężarne i w okresie laktacji oraz sportowcy i osoby aktywne fizycznie.

Twaróg jest nie tylko bogaty w białko, zawiera także inne niezbędne składniki odżywcze. Dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A (39 mcg), D (0,09) i E. W białym serze znajdują się także witaminy z grupy B (B1, B2-0,45 mg, B3, B6, B12 -0,8 mcg) oraz cenne składniki mineralne: cynk (0,92 mg), potas (113 mg), magnez, sód, fosfor oraz wapń (choć w twarogu jest go najmniej ze wszystkich rodzajów przetworów mlecznych, bo jedynie 94 mg w 100 gramach produktu).

Selen - cenny pierwiastek w twarogu

Jedna filiżanka (ok. 226 gramów) twarogu zapewnia 37 proc. zalecanego dziennego spożycia selenu - to kolejny powód, by dbając o zdrowie i wygląd, sięgać po biały ser. Wykazano, że selen pomaga organizmowi bronić się przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Działanie antyoksydacyjne witamin i minerałów, m.in. selenu,  polega na zapobieganiu procesom nowotworowym, starzeniu się skóry, chorobom sercowo-naczyniowym i wielu innym negatywnym skutkom ubocznych produktów metabolizmu.

Zobacz, dlaczego warto jeść nabiał

źródło: x-news

źródło: www.healthline.com

Data aktualizacji: 17.09.2020,
Opublikowano: 16.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej