Jakie wybierać napoje by ugasić pragnienie?

Guido Mieth/ getty images

Mamy lato. Szczególnie teraz, gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury, powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Przyjmuje się, że dorosła osoba na każdy kg swojego ciała powinna pić 30 ml płynów na dobę. Jak wyrobić w sobie nawyk regularnego picia w ciągu dnia?

Odpowiednia ilość płynów spożytych w ciągu dnia pomaga usprawnić pracę narządów wewnętrznych, między innymi procesy trawienia. Przyjmuje się, że osiem szklanek wody dziennie to absolutne minimum jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na wodę dorosłego człowieka.

Nawyk zdrowego picia

Kiedy odczuwamy pragnienie, to znak, że nasz organizm jest już odwodniony. To stan, w którym w organizmie jest zbyt mało wody, by mógł on w pełni poprawnie funkcjonować.

Dlatego warto wyrobić w sobie zdrowy nawyk picia wody. Po płyny należy sięgać minimum co dwie godziny. Można zapisać sobie na kartce informację o konieczności regularnego picia, po wypiciu szklanki wody, uzupełnić ją i postawić sobie na wysokości oczu. Można też skorzystać z aplikacji, która przypomina o piciu wody.

Płyny należy pić małymi porcjami, ale systematycznie.

Tylko woda?

Dietetycy w tej kwestii są ze sobą zgodni. Nic nie ugasi pragnienia tak jak woda. Woda jest naturalnym płynem, nie zawiera zbędnych kalorii, jest tania i łatwo dostępna. Pomaga oczyścić organizm, przyspiesza metabolizm, dodaje energii. Woda stanowi środek transportu dla wielu składników, w tym tlenu, enzymów, hormonów, składników odżywczych. Wraz z wodą wydalane są toksyny. Oprócz tego woda pomaga w regulacji cieplnej. Chroni nasz organizm przed przegrzaniem, a nadmiar ciepła usuwa wraz z potem.

Do wody możemy dodać kilka dodatków, które nie tylko podkręcą smak naszej lemoniady, ale też wspomogą organizm. Cytryna, mięta, imbir – dodatkowo orzeźwią, ale co ważne, wspomogą perystaltykę jelit i dostarczą witamin i minerałów.

Zobacz film: Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował?

źródło: Zdrowie

Data aktualizacji: 08.07.2020,
Opublikowano: 08.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej