Jakie właściwości, skład i zastosowanie ma sól himalajska? 

Fot: Kamila Cyganek / fotolia.com

Sól himalajska jest reklamowana jako najczystsza i najzdrowsza sól istniejącą na ziemi. Opinie wokół tej teorii są jednak podzielone, ponieważ nie udowodniono naukowo jej zdrowotnych właściwości. Wiadomo jedynie, że jest wykorzystywana do celów leczniczych w kraju wydobywania – Pakistanie. 

Sól himalajska różowa jest typem soli krystalicznej, która ma nieco większe zastosowanie niż używana przez większość Polaków sól kuchenna. Różnica między obiema odmianami polega na tym, że sól himalajska nie jest przetwarzana i czyszczona chemicznie. To właśnie to ma sprawiać, że działa lepiej na organizm człowieka.

Sól himalajska skład: bogactwo minerałów

Różowa sól himalajska w swoim składzie zawiera wiele pierwiastków pozytywnie wpływających na organizm człowieka. W kryształkach soli znajduje się około 100 pierwiastków, ale należy zaznaczyć, że są tam również takie, które w nadmiernych ilościach mogą źle wpływać na zdrowie. W soli himalajskiej można znaleźć takie minerały jak:

  • magnez,
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor,
  • chrom,
  • sód,
  • mangan,
  • żelazo,
  • selen,
  • cynk.

Patrząc na tę listę, można dojść do wniosku, że w soli himalajskiej jest naprawdę sporo dobroczynnych minerałów. Trzeba jednak pamiętać, że większość z nich znajduje się w niewielkiej ilości, a dodatkowo oprócz nich sól zawiera chociażby rtęć, ołów czy iryd. Te pierwiastki nie przynoszą już korzyści zdrowotnych.

Czy sól niskosodowa jest zdrowsza? Jaką sól wybrać?

Zobacz film: Sól niskosodowa - czy jest zdrowsza? Jakie składniki znajdziemy w soli? Źródło: Co nas truje

Sól himalajska: właściwości lecznicze. Prawda czy mit?

Pytań dotyczących pozytywnych właściwości soli himalajskiej jest dużo, a naukowe badania nie przynoszą jednoznacznej odpowiedzi co do kwestii, czy jest ona zdrowsza od „zwykłej” soli kuchennej. Panuje opinia, że każda sól spożywana w nadmiernych ilościach źle wpływa na organizm. Najlepiej zatem stosować się do zaleceń lekarzy, którzy twierdzą, że dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać jednej łyżeczki. Biorąc pod uwagę sporą ilość soli dodawanej do różnego rodzaju potraw czy przekąsek, utrzymywanie tego limitu wcale nie jest łatwe.

Najbardziej niekorzystną substancją zawartą w soli, również tej himalajskiej, jest sód. Wszystko dlatego, że stanowi on niespełna 40 procent z całego jej składu. Spożywanie sodu w dużych ilościach zwiększa ryzyko doznania udaru mózgu, niekorzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze, co z kolei może powodować inne stany chorobowe. Ponadto każda sól zatrzymuje wodę w organizmie. Mając na uwadze wszystkie te kwestie można powątpiewać w głoszone w mediach slogany o „najzdrowszej soli na świecie”. Wprawdzie różowa sól himalajska w składzie ma sporo pierwiastków, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie, ale to nie zmienia faktu, że każdą sól należy spożywać z umiarem.

Zobacz film: Którą sól wybrać? Źródło: Dzień Dobry TVN

Tak jak każdą sól, tak i tą himalajską, można wykorzystywać jednak nie tylko do jedzenia. Różowa sól himalajska dobrze sprawdzi się jako środek do:

  • płukania gardła jako środek dezynfekujący i łagodzący ból w czasie infekcji,
  • inhalacji dróg oddechowych, szczególnie przy problemach z zatokami,
  • okładów po ukąszeniach różnych owadów,
  • kąpieli leczniczych.

Sól himalajska: cena wyższa od „zwykłej” soli

Poza składem sól himalajska różni się od soli kuchennej przede wszystkim ceną. O ile „zwykłą” sól w woreczku można kupić za około 1 zł za kilogram, o tyle różowa sól himalajska jest przynajmniej kilka razy droższa. Na formach internetowych często zadawanym pytaniem jest: gdzie kupić sól himalajską? Obecnie nie ma większego problemu ze znalezieniem jej w sklepach. Sól himalajską można kupić w większości supermarketów, sklepach kosmetycznych stacjonarnych i internetowych.

Jeśli chodzi o ceny, to te w sklepach internetowych zaczynają się od około 7 zł za kilogram. Jest to jednak najniższa z możliwych cen, gdyż niektóre firmy sprzedają ją nawet za 50-60 zł! Wiele zależy od tego czy sól jest wzbogacona o inne substancje czy też nie, co nie zmienia faktu, że cena – w porównaniu do soli kuchennej – jest bardzo wysoka.

Woda z solą himalajską: czy regularne picie przynosi korzyści?

Picie wody z solą himalajską jest coraz bardziej popularne wśród osób aktywnych fizycznie oraz tych, którym zależy na oczyszczeniu organizmu. Do niedawna za „złoty środek” uznawano wodę z cytryną i miodem, teraz jednak wiele osób decyduje się na napój z soli himalajskiej. Nie tylko ma on działanie oczyszczające (oczyszcza wątrobę oraz eliminuje metale ciężkie znajdujące się w organizmie), ale również dobrze działa na układ pokarmowy. Właśnie dlatego coraz częściej sięgają po niego sportowcy i osoby odchudzające się. Ponadto woda z solą himalajską jest polecana osobom, które przeszły zatrucie pokarmowe, w celu przywrócenia do normy pracy układu pokarmowego.

Przygotowanie napoju jest proste i szybkie. Do 1 litra wody należy wsypać około 1/4 łyżeczki soli himalajskiej i wszystko wymieszać. Taki napój najlepiej pić rano, zaraz po przebudzeniu. Później należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu (minimum 2 litry wody) oraz o tym, by nie spożywać zbyt dużej ilości soli w innych produktach. 

Zobacz film: Czy sól jest zdrowa? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 30.07.2018,
Opublikowano: 25.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

ugh 07.07.2019r.

Czytając komentarze Michała, rozumiem siłę indoktrynacji Zięby.

Michał 14.09.2018r.

sól to najcenniejsza substancja odżywcza człowieka.

Michał 14.09.2018r.

"Panuje opinia" - raczej panuje propaganda zwalczająca sól, której odpowiednie spożycie tak naprawdę jest jednym z warunków zdrowia.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej