Czarny bez wzmacnia nie tylko odporność. Kiedy jeszcze warto po niego sięgnąć?

Fot: Madeleine_Steinbach / gettyimages.com

Czarny bez to jeden z cenniejszych surowców zielarskich. Powstałe na jego bazie napary czy syropy szczególnie polecane są przy przeziębieniu oraz grypie. Ale nie tylko. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne ma czarny bez i kiedy warto po niego sięgnąć?

Czarny bez rośnie głownie w północnej i wschodniej części Europy oraz w Afryce Północne. W Polsce roślinę można spotkać niemal w każdym zakątku kraju. Czarny bez ma białe kwiaty i ciemnofioletowe owoce. Jedne i drugie wykorzystywane są ziołolecznictwie. Kwiaty najlepiej zbierać w maju oraz czerwcu, a owoce - w lipcu i sierpniu.

Czarny bez - właściwości

Kwiaty czarnego bzu to przede wszystkim bogactwo flawonoidów. Związki zwalczają wolne rodniki, tym samym chronią przed rozwojem raka. Dodatkowo działają moczopędnie, napotnie, łagodzą stan zapalny, obniżają gorączkę, a także uszczelniają naczynia krwionośne. W połączeniu z garbnikami, olejkami kwiaty czarnego bzu stanowią skuteczną broń w walce z przeziębieniem, grypą czy zapaleniem spojówek.

Natomiast owoce czarnego buz zawierają sporo witaminy C, która jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy zapobiega tworzeniu się zmian nowotworowych, wzmacnia także układ odpornościowy. Obecna w owocach prowitamina A poprawia wygląd skóry oraz chroni przed kurzą ślepotą. Dodatkowo zawierają one sporo potasu, który wspomaga pracę serca oraz żelaza. Pierwiastek jest niezbędny do wytwarzania czerwonych krwinek. Czarny bez to także wapń, sód oraz glin.

Jak czarny bez wzmacnia odporność? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czarny bez i dzika róża na odporność Źródło: Dzień Dobry TVN

Owoce czarnego bzu mają w składzie także garbniki i kwasy owocowe. Napary czy syropy przygotowane na bazie owoców czarnego bzu wykazują działanie napotne oraz łagodzą ból, np. przy rwie kulszowej czy nerwobólach. Pomagają także pozbyć się toksyn i poprawiają perystaltykę jelit. Badania pokazują, że regularne picie soku z czarnego bzu pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi

Mimo że czarny bez jest bardzo zdrowy, to spożywany na surowo może być niebezpieczny. Nieprzetworzone zawierają sambunigrynę oraz prunazynę. Związki te mogą powodować nudności oraz wymioty

Czarny bez - w jakich lekach może znajdować?

Wyciąg z czarnego bzu wchodzi w skład wielu leków. Można go znaleźć w składzie leków na przeziębienie, łagodzących kaszel. Pomaga pozbyć się zaparć, stosowany jest również w leczeniu niektórych chorób skóry, np. łuszczycy.

Czarny bez - jak przygotować napar i sok?

  • Napar

Jedną łyżkę kwiatów czarnego bzu trzeba zalać szklanką zimnej wody. Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez pięć minut. Po tym czasie napar trzeba odstawić na 15 minut. Po przecedzeniu można go pić 2-3 razy po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny.

  • Sok z owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu trzeba przesypać do garnka i delikatnie podgrzewać aż puszczą sok. Następnie należy rozbić je na miazgę i przecisnąć przez gazę. Do soku trzeba dodać trochę miodu (w stosunku 1:10). Po zagotowaniu sok można przelać do ciemnych butelek. Rozcieńczony sok warto pić 2-3 razy dziennie po szklance. Doskonale sprawdzi się przy przeziębieniu, problemach z trawieniem i nerwobólach.

  • Syrop z czarnego bzu

Przepis na syrop z czarnego buz jest bardzo prosty. Do jego przygotowania potrzebne są:

  • 30–60 baldaszki (skupiska, w których rosną kwiaty) kwiatu czarnego bzu;
  • 1 kg cukru;
  • 1 l wody.

Od zebranych kwiatów należy odciąć ogonki i łodyżki. Następnie kwiaty zalewa się wrzątkiem i zostawia, aż woda ostygnie. Potem przez 24 godziny wszystko powinno leżeć w lodówce. Po tym czasie całą zawartość trzeba przelać przez sito i dodać cukier. Podczas gotowania trzeba zbierać gromadzącą się na powierzchni pianę. Gdy cukier się rozpuści, syrop przelewa się do wyparzonych słoiczków lub butelek. Pasteryzować przez 15 minut.

Jakie właściwości ma czarny bez? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jakie właściwości ma czarny bez? Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 27.09.2020,
Opublikowano: 23.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej