Jak skutecznie przyspieszyć procesy przemiany materii? Produkty pobudzające metabolizm

Fot: Artem / fotolia.com

Poprawa metabolizmu jest możliwa poprzez wdrożenie regularnej aktywności fizycznej, najlepiej w postaci ćwiczeń interwałowych. Przyspieszająco na przemianę materii wpływają również ryby morskie zawierające kwasy omega-3 oraz nabiał dostarczający białka. Ważną rolę w pobudzeniu metabolizmu odgrywają witaminy z grupy B i jod. 

Metabolizm jest procesem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania i życia organizmu. Jest on związany z pozyskiwaniem energii z pożywienia, jej magazynowaniem i wykorzystywaniem na bieżące potrzeby organizmu. Szybkie tempo przemiany materii wspomaga odchudzanie oraz ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Metabolizm – czym jest?

Metabolizm stanowi zbiór reakcji zachodzących w organizmie, których celem jest pozyskanie energii ze składników pokarmowych dostarczanych wraz z żywnością, jej wykorzystanie i magazynowanie. Procesy przemiany materii są niezbędne dla życia organizmu oraz zachowania jego prawidłowych funkcji. Tempo metabolizmu jest zależne od wielu czynników, m.in. uwarunkowań genetycznych, stanu zdrowia, aktywności fizycznej oraz stosowanej diety. Podkręcenie metabolizmu przyczynia się do zużywania przez organizm większej ilości energii, a w konsekwencji szybszego spalania kalorii i redukcji tkanki tłuszczowej.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Co poprawia metabolizm?

Przyspieszenie metabolizmu jest możliwe poprzez modyfikację stylu życia oraz wdrożenie do swojej diety określonych produktów i nawyków żywieniowych. Do podkręcenia metabolizmu przyczyniają się ćwiczenia fizyczne, zwłaszcza o umiarkowanej intensywności. Korzystny wpływ na metabolizm mają również tzw. interwały. Polegają one na ćwiczeniach prowadzonych w normalnym tempie, po których następuje 30 sekund ćwiczeń o maksymalnej intensywności. 

Trening interwałowy prowadzi do przyspieszenia zużywania energii przez organizm, zarówno w czasie trwania wysiłku, jak też po jego zakończeniu. Przyspieszająco na procesy przemiany materii działa zjedzenie pożywnego śniadania do godziny po przebudzeniu. Zaleca się uzupełnić posiłek o naturalną kawę z dodatkiem mleka, gdyż kofeina pobudza metabolizm oraz stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. Niewskazane jest dodawanie do kawy cukru oraz śmietanek, które zwiększają kaloryczność napoju.

Zobacz film: Czy po 30 roku życia nasz metabolizm spada? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jakie produkty żywnościowe przyspieszają metabolizm?

Na przyspieszenie metabolizmu korzystnie wpływa wypicie na czczo, najlepiej niedługo po przebudzeniu, szklanki chłodnej, niegazowanej wody mineralnej lub ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny. Przyczyni się to nie tylko do podkręcenia metabolizmu, ale również usprawni procesy trawienne zapobiegając uciążliwym zaparciom. W celu przyspieszenia procesów przemiany materii i szybszego spalenia tkanki tłuszczowej należy jeść produkty dostarczające kwasów tłuszczowych omega-3. Ich źródłem są: tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk, sardynki), olej lniany, rzepakowy i sojowy, migdały, orzechy oraz pestki dyni. Kwasy omega-3 pobudzają działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie tłuszczu zgromadzonego w tkance podskórnej. 

Wykazują również wiele innych, korzystnych właściwości na organizm, m.in. działają przeciwzapalnie i zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego. Poprawa metabolizmu jest możliwa poprzez zwiększenie ilości białka w diecie. Ten składnik odżywczy wykazuje właściwości przyspieszające procesy przemiany materii, a tym samym wspomaga odchudzanie. W jadłospisie na podkręcenie metabolizmu powinny pojawić się: mleko i produkty mleczne (np. jogurt naturalny, sery twarogowe, kefir, maślanka), jaja kurze oraz chude mięsa

W kontrolowaniu i przyspieszaniu przemian energetycznych zachodzących w organizmie ważną rolę odgrywają witaminy oraz minerały, zwłaszcza witaminy z grupy B oraz jod. Dbając o ich optymalną podaż w diecie, można przyspieszyć metabolizm. Niedobór tych składników przyczynia się natomiast do spowolnienia procesów przemiany materii. Produktami dostarczającymi witamin z grupy B są: pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby pszenne, rośliny strączkowe, pestki słonecznika, awokado, drożdże. Źródłem jodu w pożywieniu są przede wszystkim ryby: śledź, dorsz oraz makrela. Związkiem wspomagającym procesy przemiany materii jest również błonnik pokarmowy. W największych ilościach znajduje się on w produktach zbożowych z pełnego przemiału (np. pieczywo razowe, otręby pszenne, płatki owsiane, kasza gryczana, brązowy ryż, ciemny makaron) oraz w surowych i nieobranych warzywach i owocach.

Przyprawy przyspieszające metabolizm

Metabolizm można skutecznie przyspieszyć poprzez dodawanie do potraw określonych przypraw. Na podkręcenie przemiany materii mają wpływ przyprawy o ostrym smaku, a zwłaszcza papryczka chilli i czarny pieprz. Kanapki i różne dania można wzbogacać o chrzan i musztardę, które również przyczyniają się do poprawy metabolizmu. Przyprawą o właściwościach odchudzających, prowadzącą do przyspieszenia procesów przemiany materii, jest również imbir. Można go dodawać do napojów, deserów oraz dań mięsnych.

Zobacz film: Co jeść kiedy trenujemy? Źródło: Fit bez męki i udręki

Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 31.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej