Jak przekonać przedszkolaka do jedzenia warzyw?

Fot. Annie Engel / Getty Images

Warzywa są nieodłącznym elementem prawidłowej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są źródłem wielu niezbędnych witamin i składników mineralnych, które są kluczem do prawidłowego rozwoju organizmu i jego sprawnego funkcjonowania. Te składniki odżywcze odpowiadają za rozwój m.in. układu nerwowego, trawiennego, a także wspierają odporność. Jak przekonać malucha, który uparcie broni się za każdym razem kiedy próbujesz przemycić mu na talerzu zielonego brokuła czy marchewkę z groszkiem?

Atmosfera jedzenia

Na początku należy zadbać o to, aby posiłki były czymś przyjemnym. Unikaj sytuacji stresujących, krzyku i przymuszania dziecka do jedzenia. Gdy maluch zacznie kojarzyć jedzenie jako przykrą czynność ze złą atmosferą, nie będzie chciał nic jeść, a już z pewnością nie będzie miał ochoty na próbowanie nowych warzyw. Tutaj należy wykazać się cierpliwością i konsekwencją. Dobrym pomysłem również nie jest stosowanie szantażu „Nie obejrzysz bajki dopóki nie zjesz marchewki”, takie metody nie przekonają dziecka do zjedzenia zawartości talerza - skutecznie go tylko zniechęcą.

Spraw, aby jedzenie było zabawą i przyjemną czynnością. Na talerzu układaj obrazki z warzyw, np. mogą to być ulubione postacie z bajek, spraw, aby kanapki wyglądały na „wesołe”. Posiłki w takiej postaci zachęcą malucha do próbowania nowych produktów.

Ważne jest to, aby być dobrym przykładem dla dziecka. Nie przekonasz malucha do jedzenia warzyw, jeżeli na Twoim talerzu ich zabraknie. Możesz stosować różne sztuczki, które pokażą maluchowi korzyść z jedzenia warzyw np. kiedy widzisz, że nie chętnie je sałatkę, którą ma na talerzu, powiedz „Ale dobra! Czy możesz podać mi jeszcze trochę sałatki, jest genialna!”. To zwróci uwagę dziecka na warzywa i chętniej jej spróbuje.

Metody na wprowadzenie warzyw do jadłospisu

Bardzo fajnym sposobem na przemycenie warzyw do codziennej diety są różnie koktajle warzywno-owocowe z dodatkiem mleka, jogurtu naturalnego lub wody. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Koktajle są szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik.

Koktajl ogórkowy z selerem (dwie porcje)

  • 3 łodygi selera naciowego
  • ½ świeżego ogórka
  • duża gruszka
  • ¾ szklanki wody niegazowanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Smoothie ze szpinakiem

  • szklanka szpinaku
  • banan
  • kiwi
  • jogurt naturalny/woda niegazowana

Smoothie z jarmużem

  • szklanka jarmużu
  • banan
  • pomarańcza
  • gruszka

Warzywa mogą również być smacznym dodatkiem do kotletów mielonych lub grillowanych. Wystarczy pokroić w drobną kostkę np. paprykę, cebulę, cukinię, marchewkę czy por. Dodadzą świeżego smaku i aromatu zwykłym kotletom, co może przypaść do gustu Twojemu maluchowi.

Które warzywa są najzdrowsze? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Które warzywa są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Źródło: Dzień Dobry TVN

Zupy krem są świetnym daniem, którego nie można pominąć. Można je przyrządzić z różnych warzyw np. brokuły, cukinia, kalafior czy zielony groszek. Zmiksowana włoszczyzna z dodatkiem innych warzyw na gładki krem, pozbawia możliwości na odrzucanie niechcianych warzyw z talerza. Staraj się nie dodawać kostek rosołowych, gdyż są źródłem dużej ilości soli oraz tłuszczu.

Polecamy: Zupa krem z pieczonej papryki

W ramach przekąsek podawaj dziecku warzywa w formie paluszków do chrupania, np. marchewkę, seler naciowy, ogórki, paprykę w dodatkiem smacznych sosów. Mogą być one na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku lub ziół czy miodowy z odrobiną musztardy.

Jeżeli Twoje dziecko lubi pierogi, to jest to świetna możliwość do zrobienia farszu z różnych warzyw np. pierogi ze szpinakiem, z marchewką, porem i pietruszką, z pomidorów, papryki i oliwek czy z brokułem i fetą. Takich potraw jest więcej, gdzie można bawić się dodatkiem różnych warzyw np. pizza, którą chyba każde dziecko zje ze smakiem, omlety na śniadanie, różnego rodzaju zapiekanki, pulpety czy nawet warzywne muffinki z dodatkiem jajka i sera. Jeżeli dane warzywo nie zasmakuje maluchowi to nie rezygnuj z niego kompletnie, tylko za jakiś czas podaj w je innej formie, to naprawdę może zadziałać.

Weź dziecko ze sobą na zakupy, bez wątpienia będzie to trwało dwa razy dłużej, jednak wtedy i ono będzie miało wpływ na to jakie danie będzie chciało zjeść, samo wybierze potrzebne produkty. Przedstaw swoje pomysły na dania, daj mu wybór, a może i maluch wpadnie na fajny pomysł na obiad. Wspólne gotowanie również sprawi, że to co przyrządziliście razem szybko zniknie z talerza. Dziecko mając wybór dobierze produkty, będzie miało wkład w robienie danej potrawy, którą z pewnością będzie chciał spróbować. Jest to również okazja do świetnej zabawy, a kto wie może obudzisz w swoim dziecku pasję do gotowania! 

Data aktualizacji: 04.01.2019,
Opublikowano: 04.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej