Imbir na odchudzanie - działanie, przepisy, efekty

Fot.: Zero Creatives / Getty Images

Imbir uznawany jest za niezawodny środek na odchudzanie. Obfituje w substancje korzystne dla zdrowia i urody, ale samo jego spożywanie nie zapewni szczupłej sylwetki. Niemniej włączenie imbiru do codziennej diety podniesie tempo przemiany materii, wspomoże tym samym walkę ze zbędnymi kilogramami.

Imbir uznawany jest za niezawodny środek na odchudzanie. Obfituje w substancje korzystne dla zdrowia i urody, ale samo jego spożywanie nie zapewni szczupłej sylwetki. Niemniej włączenie imbiru do codziennej diety podniesie tempo przemiany materii, wspomoże tym samym walkę ze zbędnymi kilogramami.

Imbir to orientalna przyprawa o wielu właściwościach leczniczych. Od tysiącleci stosowana jest z powodzeniem w azjatyckiej medycynie i kuchni, a współcześnie zdobywa coraz większą popularność na świecie, w tym w Polsce. Stanowi aromatyczny i bardzo zdrowy dodatek do potraw. Imbir działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, rozgrzewająco, poprawia krążenie krwi, łagodzi nudności, a także stymuluje przemianę materii. Dzięki tej ostatniej właściwości wspomaga redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej zgromadzonej wokół talii, bioder czy ud.

Dlaczego warto sięgnąć po imbir? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto pokochać imbir Źródło: Agencja TVN

Imbir a spalanie kalorii

Stała obecność imbiru w diecie jest korzystna ze względu na zawarte w nim bogactwo witamin (C, E, B), minerałów (m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu), błonnika czy białka. Przede wszystkim jednak świeże kłącze rośliny to niespotykane w przyrodzie źródło zingiberolu (składnika olejku eterycznego) oraz związków fenolowych, takich jak gingerol, zinferon i shogaol (nadają przyprawie ostry, palący smak). To właśnie tym substancjom imbir zawdzięcza wyjątkowe właściwości, spośród których wyróżnić należy działanie termogenne.

Termogeneza jest zespołem procesów fizjologicznych, które służą utrzymaniu stałej temperatury ciała. Ciepło w organizmie powstaje za sprawą spalania kalorii. Zjawisko to obrazuje termogeneza powysiłkowa – następująca po intensywnej aktywności fizycznej. Podczas pracy mięśnie zużywają dużo energii, co wiąże się ze wzrostem temperatury ciała. Przy odpowiednio zaplanowanym treningu konsekwencją tego procesu jest dodatkowa utrata tkanki tłuszczowej, wykorzystywanej przez organizm jako źródło energii.

Podobnie jak praca mięśni, spożywanie produktów o właściwościach termogennych powoduje przekształcanie substancji zapasowych w ciepło. Stymuluje przemianę materii, co oznacza między innymi redukcję zasobów tłuszczu. Czynniki zawarte w imbirze mogą zatem przyspieszać rozpad tkanki tłuszczowej.

Imbir na odchudzanie

Spożywanie imbiru zwiększa wydatkowanie kalorii i ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów. Nie jest to jednak jedyny sposób, w jaki zawarte w przyprawie substancje przyspieszają odchudzanie.

Imbir podnosi skuteczność metabolizmu, pobudzając wydzielanie soków trawiennych i żółci. Działając rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, ułatwia pasaż jelitowy, a przy okazji łagodzi objawy wzdęcia lub zespołu jelita drażliwego.

Substancje bioaktywne obecne w imbirze przyczyniają się do ustabilizowania we krwi poziomu leptyny – hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości. Dodawanie przyprawy do potraw pozwala zatem ograniczyć wielkość spożywanych porcji i zmniejsza chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami.

Imbir poprawia krążenie krwi, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Dzięki temu ułatwia oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych, co także wspomaga proces odchudzania.

Zobacz film: Rozgrzewająca moc imbiru. Źródło: Dzień Dobry TVN i X-BankGallery

Woda z imbirem

Najczęściej polecanym sposobem na spalenie nadmiaru tłuszczu z pomocą imbiru jest picie wody imbirowej. Istnieją różne przepisy na sporządzenie takiego napoju. Według niektórych źródeł świeży, posiekany lub pokrojony w cienkie plastry imbir gotuje się przez 15–20 minut w wodzie, w proporcji około 15 g (3–4 plastry) na 250 ml płynu. Inna opcją jest zalanie rozdrobnionego kłącza nieco już przestudzoną wodą i pozostawienie na pewien czas pod przykryciem. Uzasadnieniem dla tej wersji jest zachowanie w imbirze wielu prozdrowotnych związków, które ulegają rozpadowi w wysokiej temperaturze. Nie dotyczy to jednak substancji termogennych.

Aby podnieść walory smakowe przygotowanego w powyższy sposób naparu, po wystudzeniu można go doprawić miodem i sokiem z cytryny. W ten sposób wzbogaca się także jego wartość odżywczą i wzmacnia działanie odchudzające – substancje zawarte w cytrynie przyspieszają metabolizm i działają detoksykująco. By spożywanie wody z imbirem przyniosło efekt w postaci utraty zbędnych kilogramów, należy wypijać jej (małymi porcjami) około litra dziennie przez co najmniej kilka miesięcy.

Herbata z imbirem

Zgodnie z zasadami dotyczącymi przygotowywania wody imbirowej można przyrządzać wiele różnych napojów, łącząc w nich prozdrowotne i odchudzające właściwości imbiru z walorami innych produktów – ziół, przypraw, owoców. Szczególnie polecanymi rozwiązaniami są czarna lub zielona herbata z imbirem. Taki napar przyspiesza trawienie, wykazuje silne działanie rozgrzewające, a także antybakteryjne i przeciwzapalne.

Przeciwwskazania do spożycia imbiru

Imbir spożywa się w stosunkowo niewielkich ilościach i raczej nie istnieje ryzyko przedawkowania zawartych w nim substancji. Ostrożność powinny jednak zachować osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu pokarmowego (np. wrzody żołądka, refluks), a także kobiety w ciąży i w okresie laktacji. Decyzję o regularnym stosowaniu dużych ilości imbiru w diecie warto w tych przypadkach skonsultować z lekarzem. (Imbir w ciąży)

Imbir na odchudzanie – efekty

Regularne spożywanie imbiru może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej, ponieważ zawarte w nim substancje przyspieszają metabolizm. Nie należy jednak spodziewać się utraty masy ciała, jeśli kuracji imbirowej nie połączy się ze zdrowym stylem życia. W czasie odchudzania jego podstawę powinny stanowić zrównoważona dieta z ujemnym bilansem kalorycznym (organizmowi należy dostarczać w pożywieniu nieco mniej kalorii niż wskazuje na to indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne), a także regularna aktywność fizyczna.

Zobacz film: Lecznicze właściwości imbiru.Jak wybrać najlepszy imbir? Dzień Dobry TVN i X-BankGallery


Data aktualizacji: 15.11.2019,
Opublikowano: 07.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej