Lepsza kasza jaglana czy gryczna? Poznaj zdrowotne właściwości kasz 

VadimZakirov/getty images

Wspomagają perystaltykę jelit, dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Regularnie spożywane kasze wzmacniają odporność, o którą w ostatnim czasie musimy się szczególnie zatroszczyć. To jednak nie wszystko. Jedna z kasz ma właściwości antygrzybiczne, dlatego zaleca się ją kobietom cierpiącym na nawracające infekcje intymne

Kasze wracają do łask

Kuchnia polska do XVII wieku obfitowała w kasze. Później kasze zstąpiliśmy na długi czas ziemniakami. W ostatnich latach odkrywamy kasze na nowo, doceniając nie tylko ich smak. O prozdrowotnych właściwościach kasz porozmawialiśmy z dietetyczką Martą Jachym, która zdradziła nam też przepis na smaczny i zdrowy podwieczorek.

Zobacz też: Dieta kaszowa – zalety, przeciwwskazania, zasady i efekty

Dlaczego warto jeść kasze w czasie koronawirusa?

W czasie trwającej pandemii koronawirusa powinniśmy częściej niż zwykle sięgać po kasze. Dlaczego? Ma to związek z mniejszą ilością ruchu, która przyczynia się do zaburzeń perystaltyki jelit.

Kaszę obfitują w błonnik, a ten, w połączeniu z dostateczną ilością wypijanej wody, poprawia regularność wypróżnień oraz ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. A ta, jest szczególnie ważna, w kontekście wspierania odporności, na której zawsze, a teraz wyjątkowo mocno, nam zależy

- tłumaczy dietetyczka Marta Jachym.

Zobacz też: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo

Kasza pęczak i gryczana

Najwięcej błonnika zawierają kasze grube, takie jak pęczak i gryczana, która zawiera w sobie równie cenne białko.

Na uwagę zasługuje również fakt, że duża ilość błonnika obniża indeks glikemiczny produktu, co ważne nie tylko dla osób z zaburzeniami glikemii, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, ale dla wszystkich, którzy chcą na długo po posiłku zapewnić sobie sytość i uniknąć uczucia dekoncentracji czy rozdrażnienia. Stabilny poziom cukru we krwi, poprawia samopoczucie, dlatego warto komponować posiłki w taki sposób, by sumaryczny ładunek glikemiczny, był niski

- wyjaśnia ekspertka.

Poziom cukru i cholesterolu we krwi obniża również kasza owsiana (bogactwo antyoksydantów).

Jak dodaje dietetyczka, kasze mają tak wiele cennych składników odżywczych, że w połączeniu z niektórymi dodatkami mogą zapewnić nasze dzienne zapotrzebowanie na niektóre pierwiastki. Np. by pokryć dzienne zapotrzebowanie na magnez, wystarczy, że zjemy 150 g kaszy gryczanej z 30 g migdałami.

Królowa kasz - kasza jaglana

Kaszą bogatą w prozdrowotne właściwości jest kasza jaglana, zwana też przez wielu „królową polskich kasz”. A to za sprawą tego, że jako jedyna kasza posiada delikatne właściwości zasadotwórcze.

Co odróżnia ją od innych zbóż będących kwasotwórczymi, a także mięs, jajek czy orzechów. To ważne, by spożywać produkty alkalizujące, w celu utrzymania odpowiedniego pH ustroju

- mówi Marta Jachym.

Kasza jaglana, podobnie jak gryczana, jest produktem naturalnie bezglutenowym. Posiada również sporo białka.

100 g kaszy jaglanej dostarczy nam go w ilości około 10 g i będzie to białko o całkiem niezłym aminogramie. Jeśli przyrządzimy ją z dodatkiem produktu mlecznego np. mleka, w postaci jaglanki na śniadanie lub sera – jako dodatek do obiadu, otrzymamy białko pełnowartościowe

- wyjaśnia ekspertka.

Kasza jaglana to również nieocenione źródło żelaza i krzemu, który korzystnie wpływa na regenerację włosów, paznokci i cery.

Kasza jaglana i gryczana według medycyny chińskiej maja właściwości rozgrzewające.

Kasza jaglana, pomaga również usuwać nadmiar śluzu z dróg oddechowych, więc może być dobrym dodatkiem do diety w czasie przeziębienia, infekcji wirusowych, a także, podczas męczących alergików, katarów

- mówi Marta Jachym i dodaje, że kasza jaglana bywa czasem nazywana naturalnym antybiotykiem, a to za sprawą swoich właściwości antygrzybicznych.

Jej regularne spożywanie powinno być uwzględnione w jadłospisie kobiet, cierpiących na nawracające infekcje intymne

- tłumaczy dietetyczka.

Zobacz też: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej

Kasza manna i kuskus

Mniej bogate w składniki mineralne są: kasza manna czy kus kus. Tego typu kasze sprawdzą się dobrze podczas dolegliwości żołądkowych, osłabieniu organizmu, które zmusza nas do zastosowania diety lekkostrawnej.

Przepis na budyń jaglany

Kasze są łatwe w przygotowaniu, zapewniają sytość na wiele godzin. Możemy przygotować kaszę na słodko, słono, jako samodzielny dodatek, czy bazę musów, a nawet ciast. Kasze warto włączyć do diety całej rodziny, również dzieci. Maluchy zwykle uwielbiają budyń jaglany.

Budyń jaglany czekoladowo – malinowy

Przepis na jedną porcję:

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 g mleka kokosowego
  • Łyżka kakao gorzkiego
  • Banan
  • 150 g malin mrożonych

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy na wodzie, ostudzamy. Blendujemy na gładki mus z dodatkiem mleka kokosowego, banana i miodu. Dzielimy na dwie części – jedną blendujemy z kakao, drugą z malinami. Układamy warstwami, na zmianę w salaterce.

***

Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

źródło: X-news


Data aktualizacji: 24.04.2020,
Opublikowano: 23.04.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej