Dieta w nadciśnieniu tętniczym – jakie ma znaczenie i którą wybrać?

Fot. marilyna / Getty Images

Dieta stanowi doskonałą metodę leczenia, a także profilaktyki nadciśnienia. Opiera się na zasadach zdrowego żywienia, redukcji masy ciała i ograniczeniu sodu.

Dieta jest nieodłącznym elementem leczenia nadciśnienia. Bardzo często wprowadzenie odpowiednich nawyków żywieniowych i redukcja masy ciała powodują, że nadciśnienie nie wymaga już u danych osób leczenia farmakologicznego. U wszystkich chorych na nadciśnienie już na samym początku leczenia wdraża się odpowiednią dietę. Mimo iż jest to podstawa leczenia, nie powinna opóźniać zastosowania leczenia farmakologicznego, szczególnie u osób obciążonych dużym ryzykiem powikłań sercowo-naczyniowych. Odpowiednia dieta jest nie tylko rozwiązaniem przy istniejącym nadciśnieniu. To doskonała forma prewencji wszystkich chorób sercowo-naczyniowych. W leczeniu nadciśnienia najlepiej sprawdza się dieta śródziemnomorska.

Zobacz film: Jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu? Źródło: 36,6

Znaczenie diety w leczeniu nadciśnienia tętniczego

Wiele badań udowodniło, że właściwa dieta znacznie poprawia wyniki leczenia farmakologicznego. Często wręcz zmiana trybu życia i sposobu odżywiania powoduje, że pacjent nie wymaga dużych dawek leków. Trudno mówić o możliwości całkowitego wyleczenia nadciśnienia tętniczego, ale dla dobra chorego lepiej skupić się na naturalnej możliwości terapii niż na podawaniu leków. Jeśli chory nie przestrzega zaleceń dietetycznych, często musi przyjmować coraz większe dawki leków, co przekłada się nie tylko na jego sytuację materialną, ale też na zdrowie. Nadciśnienie tętnicze to bardzo powszechna choroba cywilizacyjna. Najczęściej jest wynikiem palenia tytoniu, nadwagi lub otyłości, braku aktywności fizycznej, nadmiernego spożycia soli i tłuszczów zwierzęcych, niejedzenia warzyw i owoców. Jak można wnioskować po wypisanych czynnikach ryzyka, dieta stanowi poniekąd terapię przyczynową nadciśnienia. Zdarza się, że nadciśnienie ma podłoże idiopatyczne (nieznane), jednak również w tych przypadkach sprawdza się odpowiednia dieta.

Dieta redukcyjna w nadciśnieniu tętniczym

Otyłość brzuszna stanowi bezsprzeczny czynnik ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Co więcej, otyłość generuje również inne choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, hiperlipidemia, obturacyjny bezdech senny czy niewydolność serca. Dieta w nadciśnieniu musi więc działać wielopoziomowo. Powinna być dostosowana do chorób współistniejących, czyli nadawać się dla diabetyka, osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu itd., a także być dietą redukcyjną, pozwalającą na redukcję masy ciała. Każdy zredukowany kilogram wpływa na trwałe obniżenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego o około 1 mm Hg.

Istnieje wiele rodzajów diet redukcyjnych dających różne efekty. Standardowa dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia powinna dawać spadek masy ciała o 0,5–1,5 kg tygodniowo. Jest to zdrowe i rozsądne odchudzanie, pozwalające na zredukowanie niechcianej tkanki tłuszczowej. Zbyt szybka utrata masy ciała poprzez stosowanie diety o zbyt niskiej ilości kalorii bądź diety eliminacyjnej może prowadzić do tzw. efektu jojo i szybkiego powrotu wcześniej utraconych kilogramów.

Sól w diecie na nadciśnienie

Istnieje ścisła zależność pomiędzy spożywaniem nadmiernej ilości sodu a wystąpieniem nadciśnienia tętniczego. Ograniczenie soli w diecie na nadciśnienie nie tylko powoduje obniżenie ciśnienia, ale również zapobiega jego rozwojowi. Poprzez spadek ciśnienia tętniczego krwi istotnie przyczynia się do spadku śmiertelności z powodu powikłań nadciśnienia. Zmniejszenie ciśnienia o każdy 1 mm Hg istotnie poprawia rokowanie pacjentów. Aby taki spadek uzyskać, wystarczy obniżyć o 1 g ilość spożywanej soli.

Według aktualnych wytycznych spożycie soli powinno być ograniczone do 3,8 g dziennie. Jednak jest to bardzo trudne do osiągnięcia. Dlatego przyjmuje się, że należy zmniejszyć spożycie soli do 5 g dziennie. Wydawać by się mogło, że skoro ta wielkość odpowiada łyżeczce soli, nie jest to trudne. Jednak należy pamiętać, że sól zawarta jest też w różnych produktach spożywczych jako składnik substancji konserwujących.

Wyeliminowanie soli z diety osób chorych na nadciśnienie jest bardzo ważne. Zobaczcie, co wolno jeść:

Zobacz film: Dieta na nadciśnienie - eliminacja soli. Źródło: Dzień Dobry TVN

Inne zalecenia w diecie przy nadciśnieniu

Obniżenie ciśnienia tętniczego osiąga się nie tylko poprzez zmniejszoną podaż sodu, ale również przez wzrost spożycia potasu w diecie. Jeśli w diecie znajduje się bardzo duża ilość warzyw i owoców, dostarcza się zwiększoną ilość tego pierwiastka. Potas w diecie przy nadciśnieniu na poziomie 5 g na dobę przy prawidłowej funkcji nerek wydaje się bezpieczny. Należy jednak pamiętać, że chodzi o potas dostarczany z owocami i warzywami, a nie suplementowany. Absolutnie tego poziomu potasu w diecie nie powinny utrzymywać osoby z upośledzoną funkcją nerek lub przyjmujące leki z następujących grup:

  • inhibitory konwertazy angiotensyny,
  • antagoniści aldosteronu,
  • antagoniści receptora dla angiotensyny.

U tych osób bowiem zwiększone spożycie potasu wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia hiperkaliemii (zbyt wysokiego poziomu potasu we krwi) i zaburzeniami rytmu serca. Do zaleceń diety na nadciśnienie należy również spożywanie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych.

Na filmie poniżej znajdziecie informacje na temat zawału serca u kobiet:

Zobacz film: Objawy zawału serca u kobiet. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 23.07.2018,
Opublikowano: 22.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej