Dieta tłuszczowa, czyli sposób na zwiększenie masy mięśniowej i redukcję tkanki tłuszczowej. Przykładowe jadłospisy

Fot: whitestorm / fotolia.com

Dieta tłuszczowa jest dietą o wysokiej zawartości tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W jadłospisie ogranicza się ilość węglowodanów. Ich głównym źródłem powinny być warzywa. 

Dieta tłuszczowa przeznaczona jest dla sportowców dążących do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. W jadłospisie powinny dominować produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Żywność bogata w tłuszcze nasycone i cholesterol powinna być spożywana w mniejszych ilościach.

Tłuszcze w diecie

Tłuszcze pochodzące z pożywienia są skoncentrowanym źródłem energii. W diecie tłuszczowej ważny jest rodzaj jedzonych wraz z pokarmem tłuszczów. Najważniejszą rolę dla organizmu pełnią nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Ich naturalnym źródłem są: ryby, orzechy, oleje roślinne, oliwa z oliwek. W jadłospisie diety wysokotłuszczowej należy ograniczać ilość produktów o dużej zawartości cholesterolu i tłuszczów nasyconych, jednak nie powinno się eliminować ich z diety. Nadmierne ilości tych substancji pokarmowych w diecie mogą mieć niekorzystny wpływ na organizm i skutkować m.in. rozwojem nadwagi, otyłości, a nawet chorób układu krążenia, takich jak choroba wieńcowa czy miażdżyca. Produktami bogatymi w tłuszcze nasycone są: masło, smalec, słonina, śmietana, pełnotłusty nabiał, wołowina, wieprzowina, baranina, jagnięcina oraz olej palmowy.

Dieta tłuszczowa: zalecane produkty

Jadłospis diety tłuszczowej powinien składać się z 4-5 posiłków każdego dnia jedzonych w regularnych odstępach czasu. Zalecanymi tłuszczami w diecie są:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwa z oliwek, orzechy, oliwki,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: ryby, olej lniany, ziarna sezamu, awokado, siemię lniane,
  • nasycone kwasy tłuszczowe dostarczane przez produkty pochodzenia zwierzęcego: stek wołowy, boczek, smalec, udka z kurczaka, nabiał, golonka, olej kokosowy.

W diecie tłuszczowej stosowanej przez sportowców ważną rolę odgrywa również pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego, które posiada wysoką wartość odżywczą. Powinno być dostarczane przez takie produkty, jak:

  • mleko i produkty mleczne: sery twarogowe, sery żółte, serek wiejski itd.,
  • mięso: drób, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina,
  • jaja kurze.

Zobacz film: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Źródło: 36,6

Dieta tłuszczowa jest równocześnie dietą niskowęglowodanową. Zmniejszenie udziału węglowodanów w diecie, których źródłem są produkty zbożowe (płatki śniadaniowe, pieczywo, ryż, makaron, kasze), ziemniaki, owoce oraz wyroby cukiernicze wywołuje efekt odchudzający i spalający tkankę tłuszczową. Dozwolonymi źródłami węglowodanów w diecie tłuszczowej są:

  • wszystkie zielone warzywa oraz o niskiej zawartości węglowodanów: szpinak, pomidory, papryka, dynia,
  • otręby pszenne dostarczające błonnika pokarmowego,
  • owoce w ograniczonej ilości (do 10 g dziennie): maliny, morele, jabłka.

Dieta tłuszczowa, czyli skuteczna dieta na masę

Dieta tłuszczowa jest popularnym planem żywieniowym wśród osób o wysokim poziomie aktywności fizycznej, zwłaszcza w dziedzinie kulturystyki. Dieta i treningi kulturystów oraz osób zajmujących się sportami siłowymi zazwyczaj podzielone są na dwa cykle, czyli masę i redukcję. Dieta na masę oznacza dążenie do przyrostu masy mięśniowej i uwydatnienie mięśni, natomiast redukcja odnosi się do spalenia tkanki tłuszczowej zgromadzonej w organizmie. Stosowanie diety tłuszczowej umożliwia jednocześnie zwiększenie i rozwój masy mięśniowej oraz redukcję tkanki tłuszczowej.

Przykładowy jadłospis dla diety tłuszczowej na masę

I śniadanie: jajecznica z cebulką i bekonem, pomidorki koktajlowe.

II śniadanie: sałatka z zielonej sałaty, ogórka, szynki, indyka z dodatkiem majonezu.

Obiad: dorsz pieczony z brukselką i pietruszką, deser: jogurt sojowy smakowy.

Podwieczorek: roladki z wędzonego łososia nadziewane twarożkiem.

Kolacja: klopsiki w sosie pomidorowym, szpinak.

Dieta tłuszczowa na redukcję

Celem diety na redukcję jest przyspieszenie procesów przemiany materii i spalenie nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie. Podstawowymi zasadami diety są:

  • oddzielenie tłuszczów od węglowodanów w jednym posiłku,
  • ujemny bilans energetyczny (zmniejszenie kaloryczności codziennego jadłospisu).

Dieta tłuszczowa hamuje apetyt, korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi zapobiegając jego poposiłkowym skokom, a także poprawia stan układu hormonalnego. Zmniejszona ilość węglowodanów w diecie prowadzi do spadku masy ciała, a wysoka zawartość dobrych tłuszczów dostarcza optymalnej dawki energii chroniąc przed przemęczeniem w trakcie intensywnych treningów. Efektywność diety tłuszczowej na redukcję jest zależna m.in. od wyjściowej masy ciała oraz aktywności fizycznej.

Przykładowy jadłospis w diecie tłuszczowej na redukcję

I śniadanie: jajecznica na boczku z dodatkiem warzyw, pastą thanini, otrębami.

II śniadanie: sałatka z pieczonymi kawałkami kurczaka, pomidorkami koktajlowymi, oliwą z oliwek, kilka suszonych moreli.

Obiad: grillowany stek wołowy z polędwicy, sałatka ze świeżych, zielonych warzyw z dodatkiem masła czosnkowego i sera feta.

Podwieczorek: białkowy shake z masłem orzechowym z nerkowców, wafle ryżowe.

Kolacja: sałatka z tuńczykiem i świeżymi warzywami z dodatkiem oliwy z oliwek i serka wiejskiego. 

Zobacz film: Jak przygotować domową wędlinę? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 20.03.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Lebleble 21.10.2018r.

Chyba osoba która to pisała niewiele ma wiedzy w temacie ;) proponuję lekturę o ketozie oraz o balansie białko i tłuszcze. Za mało w tych przepisach tłuszczu. Na 1g białka należy jeść 3g tłuszczu.

Gary Fisher 09.08.2018r.

Wszystko pięknie, tylko że tłuszcze roślinne w trakcie obróbki termicznej stają się rakotwórcze.
Masło klarowane lub smalec do takiego smarzenia najlepsze i zdrowe. Olej rzepakowy tylko na surowo, do sałatek. O ile był wyciskany na zimno.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej