Dieta strukturalna dr Bardadyna – komu wskazana jest dieta, jakie są jej zasady i efekty? Tygodniowy jadłospis w diecie strukturalnej

Fot: ZoomTeam / fotolia.com

Dieta strukturalna składa się z naturalnych produktów o najwyższej wartości odżywczej. Stosowana jest w leczeniu oraz zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. W codziennym jadłospisie powinny pojawić się owocowe koktajle na bazie mleka sojowego z dodatkiem orzechów, siemienia lnianego i otrębów pszennych. 

Dieta strukturalna, zwana również dietą młodości pozwala na trwałą redukcję masy ciała. Jej stosowanie przyczynia się do regeneracji i wzmocnienia organizmu. Opiera się na jedzeniu wyłącznie naturalnych produktów o najwyższej zawartości cennych składników pokarmowych, zwłaszcza witamin i minerałów.

Dieta strukturalna, czyli dieta dr Bardadyna – komu jest zalecana?

Dieta strukturalna, inaczej dieta dr Bardadyna, który jest jej twórcą skutecznie stabilizuje masę ciała, a także ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Stosowana jest nie tylko w zwalczaniu otyłości. Zaleca się ją również w profilaktyce oraz leczeniu różnych chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca, osteoporoza, miażdżyca oraz choroby zwyrodnieniowe stawów. Dieta strukturalna przynosi pozytywne efekty zdrowotne u osób z alergiami, przewlekłym zmęczeniem oraz problemami dermatologicznymi.

Zasady diety strukturalnej

Dieta strukturalna dr Bardadyna jest dietą o charakterze redukcyjnym. Polega na jedzeniu produktów o najwyższej wartości odżywczej, czyli dostarczających maksymalnej ilości witamin, minerałów i składników przeciwutleniających. Cechą diety strukturalnej są posiłki o minimalnej liczbie kalorii umożliwiające trwały spadek masy ciała. Do produktów zalecanych w diecie dr Bardadyna, którym przypisuje się właściwości wzmacniające struktury organizmu, zalicza się:

  • produkty zbożowe: kasza gryczana, jaglana, płatki owsiane, otręby pszenne i owsiane, zarodki pszenne, chleb pełnoziarnisty, razowy, ryż brązowy, ryż dziki, makaron razowy,
  • produkty białkowe: jaja kurze, mięso z kurczaka, kefir, jogurt naturalny, ryby (sola, morszczuk, mintaj, pstrąg, łosoś, tuńczyk, śledź), fasola, groch, soczewica, soja, tofu, wątróbka cielęca i drobiowa,
  • owoce: awokado, ananas, grejpfruty, jagody czarne, porzeczki czarne, wiśnie, żurawina, banany, maliny, jabłka, morele, pomarańcze, truskawki, winogrona, kiwi, figi,
  • warzywa: czosnek, kapusta, marchew, rzeżucha, pomidory, papryka, brokuły, buraki, cebula, rzodkiewka, sałata, szpinak,
  • orzechy: brazylijskie, nerkowca, włoskie, laskowe, migdały,
  • pestki nasion: sezam, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika,
  • tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, masło,
  • napoje: herbata zielona i czerwona, woda mineralna, sok brzozowy, mleko sojowe, kakao, naturalne soki owocowe i warzywne, dozwolone jest czerwone wino.

Dieta strukturalna: jakie przynosi efekty?

Głównym efektem diety strukturalnej jest normalizacja masy ciała. Jej stosowanie pozwala na utratę od 1 do 4 kilogramów w ciągu tygodnia. Jedzenie produktów wskazanych przez dr Bardadyna stymuluje tkankę łączną, która odpowiada za procesy regeneracyjne organizmu skutkujące m.in. jego odmłodzeniem. Dieta strukturalna polepsza stan skóry i błon śluzowych, wzmacnia strukturę układów: kostnego, mięśniowego i stawowego oraz naczyń krwionośnych. Prowadzi również do unormowania poziomu glukozy we krwi oraz obniżenia stężenia „złego” cholesterolu LDL. Dieta strukturalna skutkuje detoksykacją, czyli oczyszczeniem organizmu z toksyn będących zbędnymi produktami przemiany materii.

Koktajle w diecie strukturalnej

Koktajle strukturalne, nazywane niekiedy „eliksirami młodości”, posiadają m.in. właściwości odżywcze oraz detoksykacyjne. Są one przygotowywane na bazie naturalnych produktów bogatych w cenne witaminy i składniki mineralne: owoców świeżych i suszonych, jogurtu, kefiru lub mleka sojowego, otrębów pszennych, owsianych oraz siemienia lnianego. Nieodłącznymi dodatkami do koktajli strukturalnych są orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika oraz naturalne kakao. W diecie dr Bardadyna pojawiają się takie koktajle, jak:

  • wiśniowy, który wykazuje szczególne właściwości przeciwzmarszczkowe,
  • pomarańczowy wzmacniający organizm,
  • zielony usprawniający procesy przemiany materii, wykazujący właściwości detoksykacyjne,
  • biały dostarczający dużej ilości wapnia i innych składników mineralnych. 

Przykładowy tygodniowy jadłospis w diecie strukturalnej

Dzień 1:

  • I śniadanie: omlet z jednego jajka z plasterkiem chudej szynki, np. polędwicy.
  • II śniadanie: koktajl z mleka sojowego, truskawek, siemienia lnianego, otrąb pszennych.
  • Obiad: pierś z kurczaka gotowana na wodzie lub na parze, warzywa gotowane na parze.
  • Podwieczorek: pieczone jabłko.
  • Kolacja: Sałatka warzywna z jogurtem naturalnym, kromka pieczywa graham.

Dzień 2:

  • I śniadanie: pasta z tuńczyka, pieczywo razowe.
  • II śniadanie: sałatka z dodatkiem nasion słonecznika i siemienia lnianego.
  • Obiad: kotleciki z soczewicy, surówka z pora i jabłka.
  • Podwieczorek: koktajl pomarańczowy z dodatkiem suszonych moreli i zarodków pszennych.
  • Kolacja: dwa jajka gotowane na miękko, warzywa.

Dzień 3:

  • I śniadanie: owsianka na mleku z dodatkiem banana i suszonej żurawiny.
  • II śniadanie: koktajl jagodowy na bazie mleka sojowego z dodatkiem siemienia lnianego i otrąb pszennych.
  • Obiad: pieczony dorsz, gotowane ziemniaki, sałatka z pomidora z dodatkiem jogurtu naturalnego.
  • Podwieczorek: mieszanka orzechów.
  • Kolacja: pieczywo graham, twarożek z chudego sera z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki.

Dzień 4:

  • I śniadanie: sałatka owocowa ze świeżych, sezonowych owoców z dodatkiem orzechów włoskich i jogurtu naturalnego.
  • II śniadanie: surówka z marchewki, pieczywo pełnoziarniste z pestkami słonecznika lub dyni.
  • Obiad: pieczony łosoś, gotowany ryż brązowy, szpinak.
  • Podwieczorek: zielony koktajl z awokad, kefiru i zielonej pietruszki z dodatkiem otrąb owsianych i soku z cytryny.
  • Kolacja: warzywa gotowane na parze.

Dzień 5:

  • I śniadanie: kanapki z razowego pieczywa z pastą jajeczną z dodatkiem rzeżuchy lub rzodkiewki.
  • II śniadanie: koktajl wiśniowy z mleka sojowego z dodatkiem melasy trzcinowej i zarodków pszennych.
  • Obiad: fasola biała zapiekana z jarmużem z dodatkiem oleju rzepakowego, pieczywo.
  • Podwieczorek: kasza jaglana z dynią i bakaliami.
  • Kolacja: sałatka z sezonowych warzyw z sosem z oliwy z oliwek.

Dzień 6:

  • I śniadanie: musli bez cukru z owocami, miodem i orzechami nerkowca.
  • II śniadanie: koktajl z mleka owsianego i jagód z dodatkiem sezamu.
  • Obiad: makaron ryżowy z marchewką i tofu.
  • Podwieczorek: smoothie z mango, banana i pomarańczy.
  • Kolacja: sałatka z awokado, pomidorem i czerwoną cebulą.

Dzień 7:

  • I śniadanie: owsianka na bazie mleka sojowego z truskawkami i jagodami.
  • II śniadanie: sałatka z brokułami, jajkiem i rzodkiewką.
  • Obiad: kasza gryczana z kurczakiem i warzywami (papryką, cebulą, cukinią, szczypiorkiem).
  • Podwieczorek: koktajl z mleka sojowego, suszonych moreli, siemienia lnianego i otrąb pszennych.
  • Kolacja: pasta z ciecierzycy i czerwonej soczewicy, pieczywo pełnoziarniste. 

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 27.12.2017,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej