Dieta pudełkowa opiera się na korzystaniu z usług cateringu dietetycznego. Najczęściej jest stosowana przez gwiazdy oraz osoby zapracowane, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie zdrowych i pełnowartościowych posiłków każdego dnia.
Dieta pudełkowa: na czym polega?
Dieta pudełkowa, nazywana inaczej cateringową, jest jednym z najmodniejszych sposobów na utratę zbędnych kilogramów lub utrzymanie szczupłej sylwetki. Największą popularność zyskała wśród gwiazd i celebrytów, m.in. aktorów czy prezenterów telewizyjnych. Podstawową zasadą zdrowego odżywiania się jest jedzenie 4-5 regularnych, pełnowartościowych posiłków każdego dnia, które powinny być świeże i zróżnicowane. Dla wielu osób, zwłaszcza zapracowanych, codzienne przygotowywanie śniadań, obiadów i kolacji stanowi duży problem ze względu na brak czasu. W takim przypadku doskonałym rozwiązaniem jest dieta pudełkowa, czyli korzystanie z cateringu dietetycznego.
Firmy cateringowe najczęściej korzystają z usług dietetyka. Osoba, która decyduje się na zastosowanie diety pudełkowej początkowo odbywa konsultację z dietetykiem. Ma on za zadanie ustalić indywidualne dobowe zapotrzebowanie energetyczne oraz na poszczególne składniki pokarmowe z uwzględnieniem płci, wieku, aktywności fizycznej oraz rodzaju wykonywanej pracy. W zależności od potrzeb danej osoby wybiera się określony program dietetyczny (np. dietę odchudzającą np. na 1200 kcal, dietę wegetariańską, bezglutenową itd.), a zgodnie z nim opracowuje jadłospis. Wybrana firma cateringowa rano, najczęściej między 5. a 7. godziną lub wieczorem dostarcza do domu, mieszkania lub pracy zestaw 3 lub 5 gotowych posiłków codziennie (7 dni w tygodniu) lub wyłączając weekendy. Jedzenie pakowane jest do pudełek termicznych, które umożliwiają zachowanie temperatury potraw przez długi czas.
Jakie są efekty i zalety cateringowej diety pudełkowej?
Dieta pudełkowa umożliwia redukcję masy ciała oraz zachowanie szczupłej sylwetki mimo braku czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Jest przeznaczona dla osób, które cenią sobie wygodę, oszczędność czasu oraz chcą respektować zasady zdrowego żywienia. Decydując się na korzystanie z usług cateringu dietetycznego, nie ma potrzeby przejmowania się zaplanowaniem zakupów, komponowaniem zbilansowanych posiłków ani kalorycznością diety – nad wszystkim tym czuwa dietetyk, kucharze i dostawcy.
Zaletą diety pudełkowej jest przede wszystkim jej skuteczność, którą gwarantuje prawidłowo ułożony jadłospis uwzględniający indywidualne potrzeby organizmu. Jedyne o co musi zadbać osoba korzystająca z diety jest regularność jedzenia posiłków – najlepiej co 3-4 godziny. Głównym minusem diety pudełkowej jest jej cena. Średni miesięczny koszt usług cateringowych wynosi około 1500 złotych. Cena jest zależna od wybranego programu dietetycznego, a więc może sięgnąć poniżej lub znacznie powyżej podanego średniego kosztu cateringu dietetycznego. Stosowanie diety pudełkowej może okazać się dużym wyzwaniem dla osoby, która w ciągu dnia przemieszcza się w różne miejsca, np. dla przedstawiciela handlowego. Wiąże się to z koniecznością przewożenia ze sobą pudełek z jedzeniem lub umawianiem się i oczekiwaniem na dostawcę w różnych punktach.
Dieta pudełkowa: samodzielne przygotowywanie posiłków
Innym wariantem diety pudełkowej jest samodzielne przygotowywanie posiłków w oparciu o jadłospis i przepisy opracowane przez dietetyka. Czas przyrządzenia potraw wynosi najczęściej od 15 do 40 minut. W pakiecie klient otrzymuje podstawowe produkty potrzebne do wykonania określonego dania, za wyjątkiem mięsa, owoców i warzyw, które należy samemu dokupić w sklepie, aby były świeże. Gotowe posiłki pakuje się do pojemników, a następnie przechowuje w domu lub zabiera się je ze sobą do pracy bądź na uczelnię.
Przykładowe przepisy w diecie pudełkowej
I śniadanie: pasta jajeczna z kiełkami rzodkiewki
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki,
- jogurt naturalny,
- świeża natka pietruszki,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kiełki rzodkiewki płucze się pod bieżącą wodą, a następnie (po ich osuszeniu) należy drobno je pokroić. Ugotowane na twardo jajka również kroi się w kostkę. Posiekaną natkę pietruszki, kiełki i jajka wrzuca się do jednej miski i dokładnie miesza lub rozgniata za pomocą widelca. Do pasty jajecznej dodaje się jogurt naturalny oraz przyprawy. Pasta doskonale smakuje podana na pełnoziarnistym pieczywie.
II śniadanie: sałatka owocowa
Składniki:
- 2 sztuki kiwi,
- 1, 5 szklanki świeżych truskawek,
- 1 mały banan,
- 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki.
Sposób przygotowania:
Truskawki należy opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Kiwi oraz banana obiera się, a następnie kroi: kiwi w średniej wielkości kostkę, banana w półplasterki. Wszystkie owoce wrzuca się do miseczki, dodaje się sok z limonki, a całość dokładnie miesza. Gotową sałatkę posypuje się ziarnami siemienia i słonecznika.
Obiad: dorsz zapiekany ze szpinakiem
Składniki:
- 400 g filetu z dorsza,
- 1 kulka sera mozzarella,
- 100 g świeżego szpinaku,
- ½ cytryny,
- ½ łyżeczki masła extra,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 2%,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Pokrojony na kawałki filet z dorsza umieszcza się w naczyniu żaroodpornym, oprósza solą, pieprzem i pokrapia sokiem wyciśniętym z cytryny. Na patelni rozpuszcza się masło, a następnie dodaje się szpinak, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: szczyptę soli, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość należy dusić przez około 3 minuty. Na dorsza wykłada się przygotowany szpinak oraz plasterki sera mozzarella. Danie piecze się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Do ryby można ugotować brązowy ryż lub upiec ziemniaczki w ziołach.
Podwieczorek: serek wiejski (150 g) ze szczypiorkiem, łyżeczką nasion słonecznika i pomidorkami koktajlowymi.
Kolacja: sałatka z kurczakiem
Składniki:
- pojedyncza, mała pierś z kurczaka,
- 30 g rukoli,
- ¼ główki sałaty lodowej,
- 30 g orzechów włoskich,
- ½ awokado,
- 1 mały ogórek kiszony,
- 1/3 ogórka szklarniowego.
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka należy pokroić na 4 mniejsze kawałki, doprawić solą, posmarować oliwą z oliwek i smażyć na patelni grillowej po około 4 minuty z każdej strony. Rukolę płucze się w sitku, odcedza, osusza, a następnie miesza z posiekaną sałatą lodową. Awokado należy opłukać, obrać i pokroić w kosteczkę, podobnie ogórki. Orzechy włoskie należy zarumienić na suchej patelni. Sałatę i rukolę doprawione solą i pieprzem, ogórki i awokado dodaje się do kurczaka i posypuje orzechami. Potrawę można polać sosem z oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy i miodu.
Balbina 21.08.2018r.
A ja tam nie jestem przekonana do tych wszystkich diet pudełkowych. Pracuję w dużej firmie i mnóstwo moich kolegów z pracy z tego korzysta. Szczerze mówiąc, to te potrawy nie wyglądają apetycznie. Próbowałam kilka razy różnych "specjałów" i odniosłam wrażenie, że przygotowywane są z najtańszych składników. Na dodatek to dosyć droga zabawa, a dodając do tego kiepski wygląd i smak, zwyczajnie bez sensu. Moim zdaniem szkoda kasy na korzystanie z firm cateringowych. Lepiej samemu sobie przygotować jedzenie do pracy. I taniej, i zdrowiej (przynajmniej wiem, z czego się składają moje posiłki). A jest mnóstwo rzeczy, które można przygotować wieczorem i zjeść rano.