Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty

Fot: Mara Zemgaliete / stock.adobe.com

Paleo to dieta, która została opracowana na postawie przypuszczalnej diety ludzi żyjących w okresie paleolitu. Jest to sposób odżywiania, do którego wyewoluowało ludzkie ciało. W jadłospisie wykluczone są potrawy, których nie jadali przodkowie i do których ludzkie ciało nie jest przystosowane.

Paleo to nie jest typowa dieta odchudzająca, ale sposób odżywiania, który należy na stałe wprowadzić w życie. Powstał on na bazie tysięcy badań przeprowadzanych przez lekarzy, biologów i dietetyków, a opiera się na sposobie odżywiania naszych przodków, żyjących w paleolicie.

Zgodnie z założeniami paleo, ludzkie ciało przystosowane jest do odżywiania paleolitycznego, które bazowało głównie na warzywach, owocach, jajkach, orzechach, mięsie, rybach i grzybach. Paleolit trwał 3 miliony lat i to właśnie wtedy nastąpiło ostateczne ukształtowanie gatunku homo sapiens. Paleo to dieta najbardziej optymalna i zdrowa dla ludzkiego organizmu.

Dieta paleo - zasady i jadłospis

Zasady w diecie paleo nie są szczególnie skomplikowane, ponieważ jej podstawą są ryby i mięso. Dozwolone są wszelkie chude mięsa, owoce morza, ryby, owoce i warzywa niezawierające skrobi. Unikać należy nabiału, roślin strączkowych, zbóż, cukru i produktów przetworzonych. 

W jadłospisie diety paleo powinny znaleźć się spore ilości białka zwierzęcego, dużo błonnika i dobrych węglowodanów, niewielkie ilości tłuszczów zwierzęcych lub oliwy z oliwek. W diecie paleo nie liczy się liczba posiłków, ale ich jakość, dlatego nie jest to typowa dieta odchudzająca. Najlepiej zacząć od umiarkowanej diety paleo, stopniowo usuwając z jadłospisu niedozwolone produkty.

Postawą menu w diecie paleo są białka, które można znaleźć w egzotycznych owocach morza, wieprzowinie, wołowinie, drobiu, podrobach i rybach, a także jajkach. 

Jadłospis na tydzień w diecie paleo powinien zawierać większość z tych produktów, uzupełnionych warzywami i owocami o niewielkiej zawartości skrobi. Przykładowy jadłospis paleo na jeden dzień może wyglądać tak:

  •  paleo śniadanie - kawałek chudej kiełbasy, pomidory (najlepiej własne), rzodkiewka, ogórek, oliwa z oliwek,
  •  paleo obiad/lunch - wiosenna sałatka, warzywa gotowane na parze,
  •  paleo przekąski - marchewki, jabłka,
  •  paleo kolacja - omlet z pomidorami, herbata z melisy.

Dieta paleo - przepisy

W paleo przepisy nie są specjalnie skomplikowane, ponieważ ludzie w okresie neolitu nie byli raczej wykwalifikowanymi kucharzami.

Wiosenna sałatka

  •  dowolne mięso lub ryba
  •  marchewka
  •  mix zielonych sałat
  •  liście i kwiaty mniszka
  •  kwiaty stokrotek
  •  oliwa z oliwek

Sałatka jest bardziej treściwa, gdy zastosuje się w niej rybę lub mięso wędzone, ale można też zdecydować się na gotowaną rybę lub mięso. Mięso lub rybę należy pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce lub pokroić w słupki, sałatę i liście mniszka porwać palcami. Wszystkie składniki trzeba wymieszać. Sałatka jest gotowa do spożycia

Omlet z pomidorami

  •  3 jajka
  •  2 pomidory 
  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  •  sól kłodawska lub himalajska, pieprz

Pomidory należy pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie, smalcu lub maśle klarowanym. Na tym etapie można dodać sól. Jajka wbić do miseczki i dobrze wymieszać. Pomidory lekko ostudzić i dopiero wymieszać z jajkami, po czym zostawić na chwilę, aby przeszły smakiem. Po około 10 minutach całość trzeba wylać na patelnię. Po usmażeniu spodu, omlet należy przewrócić na drugą stronę, ponownie podsmażyć i przełożyć na talerz.

Dieta paleo - efekty i opinie

Efekt diety paleo to przede wszystkim spadek wagi wynikający z tego, że z diety wykluczone są kasze, makarony, ziemniaki, chleb i inne tzw. wypełniacze. Już po kilku dniach od ich odstawienia organizm uwalnia się od zbędnej wody, dzięki czemu znikają obrzęki, a waga zmniejsza się.

W diecie paleo wykluczone są węglowodany proste, dlatego znika nadprodukcja insuliny, prowadząca do zaburzeń hormonalnych. Zwiększa się natomiast produkcja hormonu wzrostu, dzięki czemu skóra szybciej się regeneruje, szybciej rosną włosy i paznokcie. Poprawia się też odporność, a dzięki uregulowaniu gospodarki hormonalnej, kobiety mogą łatwiej zajść w ciążę. Do efektów spożywania dań paleo zalicza się również ustabilizowanie poziomu cukru we krwi czy zmniejszenie ilości trójglicerydów.

U dzieci efekty diety paleo są znacznie bardziej widoczne. Najpierw poprawia się odporność, dziecko jest zdecydowanie zdrowsze i grzeczniejsze. Nie ma problemów ze skupieniem i osiąga w szkole lepsze wyniki. Dieta paleo łagodzi objawy autyzmu, zespołu Aspergera i ADHD.

Opinie na temat diety paleo są bardzo pozytywne. Wielu osobom udało się dzięki niej zrzucić zbędne kilogramy i pozbyć się wielu dolegliwości. Lekarze polecają ją zwłaszcza osobom borykającym się z nadciśnieniem, trądzikiem, podwyższonym cholesterolem, alergiami czy chorobami autoimmunologicznymi. Ścisłe stosowanie się do zaleceń diety paleo jest wskazane zwłaszcza u dzieci z zaburzeniami zachowania, alergią czy astmą.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 28.12.2017,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Sylwia 20.08.2018r.

Mam Hashimoto a w konsekwencji tej choroby nabawiłam się też insulinooporności oraz stanu przedcukrzycowego. Poprostu mam to w pakiecie. Przeszłam na paleo i lepiej się czuję. Wyniki mam lepszy ale cholesterolu niestety mam więcej. Specyfika hashimoto,niestety. Cukier się uregulowal i insulina niższa. Same plusy. Jednak musiałam dla lepszego samopoczucia włączyć do jadłospisu kasze bulgur i gryczana. Węgle zjadłam na noc, tak się robi przy insulinooporności. Teraz czuję się lepiej. Polecam przetestować paleo wszystkim chorym na choroby autoimmunologiczne.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej