Dieta odchudzająca nie musi być trudna do przygotowania. Z czego powinno się składać zdrowe menu?

Fot: Hinterhaus Productions / gettyimages.com

Podstawą skutecznego odchudzania jest modyfikacja diety. Nie chodzi jednak o to, aby zmniejszyć jej wartość energetyczną. Przede wszystkim trzeba zadbać o jej wartość odżywczą i zawartość witamin, bez których organizm nie potrafi się obejść. Z czego powinna się składać?

Wbrew pozorom dieta, która ma nam pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów niczym nie różni się od tej, do której stosowana namawiają nas specjaliści od żywienia. Ma być przede wszystkim różnorodna, bogata w warzywa i inne pełnowartościowe produkty.

To w jakich proporcjach powinniśmy spożywać określone grupy produktów określa piramida żywienia. Jeśli nie do końca wiemy, jak wykorzystać zawartą w niej wiedzę zawsze warto udać się do dietetyka, który podpowie i pomoże opracować takie menu, które będzie spełniało nasze indywidualne potrzeby.

Zdrowa dieta odchudzająca, czyli jaka?

Każda dieta, nie tylko ta odchudzająca powinna składać się przede wszystkim z warzyw. To właśnie one zawierają najwięcej błonnika pokarmowego, który usprawnia metabolizm, spowalnia wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Warto o nich pamiętać nie tylko wiosną czy latem (zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw można sięgnąć po mrożonki). Cennego błonnika najwięcej będą miały warzywa liściaste, które – na szczęście – można dostać także poza sezonem.

Zdrowa dieta odchudzająca, czyli jaka? Dowiesz się tego z naszego filmu 

Zobacz film: Zasady prawidłowej diety odchudzającej. Źródło: 36,6.

Przygotowując posiłki warto zadbać oto, aby były jak najbardziej różnorodne, czyli kolorowe. Barwa danego warzywa ma związek z jego właściwościami. Zielone zawierają sporo chlorofilu i kwasu foliowego oraz żelaza. Pomarańczowe to bogactwo witaminy A, która poprawia wygląd skóry, ale i chroni przed rozwojem AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej. Czerwone to potas, a także żelazo i witamina C.

Obok węglowodanów złożonych i błonnika podczas odchudzania potrzebne są jeszcze białko i tłuszcze. Najlepszym źródłem tego pierwszego będą ryby, jaja oraz rośliny strączkowe. Tłuszcze, mimo że są bardzo kaloryczne (1 g tłuszczu to 9 kcal), to stanowią bardzo ważne źródło energii. To także w nich rozpuszczają się niektóre witaminy – A, D, E, i K. Dlatego najlepiej i najbezpieczniej, nie tylko dla sylwetki, ale i zdrowia, będzie wprowadzenie do diety tłuszczów roślinnych. Tych najbardziej wartościowych dostarczymy sobie jedząc orzechy czy nasiona, np. dyni lub słonecznika. Do dań na zimno najlepiej dodawać olej lniany (ma najlepsze proporcje kwasów omega 3 i 6) lub rzepakowy. 

Zdrowa dieta powinna składać się także z owoców. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru lepiej wybierać te kwaśniejsze, np. kiwi, jagody, wiśnie czy truskawki. Warto o nich pamiętać w sytuacjach, gdy nagle dopada nas głód.

Stałe pory, małe porcje

Nie tylko podczas diety trzeba jeść regularnie i w miarę możliwości o stałych porach. Organizm, który dostaje mniej a częściej, szybciej trawi i więcej potrafi "wyciągnąć" z posiłków. Taki sposób jedzenia pomaga uniknąć niedoborów, które bardzo często stoją za nagłą ochotą na słodką czy słoną przekąskę. W takich sytuacjach dobrze jest mieć pod ręką owoce, które szybko ugaszą napad głodu i przy okazji dostarczą cennych i wartościowych substancji.

Jak wybrać dietę dla siebie? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Woda, woda i jeszcze raz woda

Picie wody to nie tylko sposób na ugaszenie pragnienia. Zawarte w niej związki pomagają zachować równowagę wodno-elektrolitową. Rozprowadza hormony, transportuje witaminy i substancje odżywcze do wszystkich komórek w naszym ciele. Wody potrzebuje także błonnik, który w połączeniu z nią „pęcznieje”, wypełnia żołądek i hamuje uczucie głodu.

Aby z tego skorzystać trzeba wypijać ok. 2,5 litrów płynu. Najlepiej pić ją przez cały czas, małymi łykami. Nie ma większego znaczenia czy sięgniemy po tę z bąbelkami czy bez. Najważniejsze jest, aby przed zakupem wody przeczytać etykietę i wybrać tą najbardziej wartościową, czyli taką, która ma co najmniej 1000 miligramów substancji mineralnych. Warto zaznaczyć, że dieta czy odchudzanie wcale nie musi oznaczać rezygnacji z kawy czy herbaty. Te bardzo mocne mogą jednak odwadniać, dlatego trzeba pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Sól – nie, przyprawy – tak!

O tym, że nadmiar soli w diecie szkodzi i sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego wiedzą chyba wszyscy. Niestety ciężko ją wyeliminować z codziennej diety. Jeśli nie możemy się bez niej obejść dobrze jest solić potrawy pod koniec gotowania, tym samym dodajemy jej mniej i nie dosalamy jedzenia już na talerzu.

Tam gdzie jest to możliwe warto zastąpić ją ziołami. Najlepiej do tego nadają się tymianek, bazylia czy zioła prowansalskie, które dodatkowo korzystnie wpłyną na proces trawienia. Metabolizm można podkręcić jeszcze bardziej sięgając po ostre przyprawy, jak curry czy ostra papryka. Zawarta w nich kapsaicyna poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kiedy warto skorzystać z pomocy dietetyka? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Kiedy pójść do dietetyka? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 18.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej