Dieta na lato. Czego nie może zabraknąć w wakacyjnym menu?

Fot: Hinterhaus Productions / gettyimages.com

Gorące i bardzo upalne dni odbierają nam apetyt, tym samym w letnie miesiące łatwiej pozbywamy się zbędnych kilogramów. Choć nie chce nam się jeść to musimy pamiętać, że bez względu na porę roku nasz organizm potrzebuje witamin i substancji odżywczych. Zatem, co jeść latem?

Mimo że wysokie temperatury raczej nie zachęcają do jedzenia, to także latem należy jeść regularnie.

– Na wakacjach czy wyjazdach większość z nas zaczyna dzień od bardzo sytego śniadania, przez cały dzień nie je nic, a do stołu zasiada dopiero na kolację, a to bardzo kiepski pomysł. Taki sposób odżywiania nie tylko obciąża układ pokarmowy, ale i sprzyja przybieraniu na wadze – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.

Postaw na warzywa i owoce

Lato to doskonały moment, aby na nowo odkryć warzywa, których jest bardzo dużo i do tego są tanie.

– W wakacyjne miesiące starajmy się jeść jak najwięcej surowych warzyw. Zamiast gotowania zup sięgnijmy po lekkie i zdrowe sałatki. Najlepiej przygotowywać je z tych zielonych i liściastych, bo zawierają sporo błonnika, który poza usprawnieniem naszego metabolizmu pozwoli utrzymać uczucie sytości na dłużej. Świeże i chrupiące doskonale sprawdzą się w roli zdrowej przekąski – mówi specjalistka.

A co z owocami? One też powinny znaleźć się w codziennej diecie, ale przy ich wyborze trzeba zachować większą ostrożność. Zazwyczaj zawierają bardzo dużo cukru, a jego nadmiar to prosta droga do otyłości, cukrzycy czy niektórych nowotworów.

Jak zdrowo się odżywiać? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

– Jeśli mamy ochotę na owoce to lepiej jest sięgać po te kwaśniejsze, czyli jagodowe. Zalicza się do nich m.in. jagody, wiśnie, borówki czy truskawki. Zawierają sporo antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem zmian nowotworowych w organizmie. Mają również stosunkowo niski indeks glikemiczny. Oznacza to tyle, że po ich zjedzeniu poziom glukozy nie podnosi się zbyt szybko, tym samym dłużej czujemy się syci. Ten mechanizm zadziała, pod warunkiem, że nie dosypiemy do nich cukru i nie polejemy ich śmietaną. Jeśli już chcemy cokolwiek do nich dodać, to cukier lepiej zastąpić ksylitolem lub stewią, a śmietanę – jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką – dodaje.

To, co najlepsze z pełnego ziarna

W wakacyjnym menu nie może zabraknąć produktów z pełnego ziarna. Stanowią one doskonałe źródło błonnika, witamin z grupy B, żelaza, magnezu oraz cynku. Niezbędnych witamin i substancji odżywczych dostarczają także kasze, np. jaglana czy gryczana. Co ciekawe, wcale nie trzeba ich jeść na ciepło, doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatki.

Zdrowe i cenne dla nas białko znajdziemy również w chudym mięsie i rybach morskich. Te ostanie zawierają kwasy omega, które – ale tylko w odpowiednich proporcjach – korzystanie wpływają na układ krążenia oraz poprawiają pracę mózgu.

Uważaj na sól

Nadużywanie soli to prosta droga do problemów z układem krążenia. Jej nadmiar sprzyja nadciśnieniu i zatrzymuje wodę w organizmie, przez co czujemy się ociężali i opuchnięci. Nie znaczy to jednak, że posiłki mają całkowicie stracić smak. Niezdrową sól z powodzeniem można zastąpić ziołami, np. tymiankiem, bazylią czy mieszanką ziół prowansalskich. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki można ją zastąpić curry czy ostrą papryką. Obie przyprawy nadadzą potrawie nie tylko bardziej wyrazistego smaku, ale za sprawą kapsaicyny poprawią metabolizm oraz ochłodzą (związek ten wzmaga wydzielanie potu, dzięki czemu organizm się schładza).

Zdrowa dieta odchudzająca, czyli jaka? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Zasady prawidłowej diety odchudzającej. Źródło: 36,6.

Pamiętaj o wodzie

Wysoka temperatura sprawia, że bardzo mocno się pocimy, a wraz z potem tracimy wodę. Aby wyrównać te straty trzeba przyjmować co najmniej dwa i pół litra płynów dziennie. To najlepszy i najprostszy sposób, aby uniknąć odwodnienia czy groźnego dla zdrowia udaru cieplnego. A czy ma znaczenie to jaką wodę wybieramy?

– To już zależy od naszych upodobań. Zarówno gazowana, jak i ta bez bąbelków są wartościowe i tak samo nawadniają – wyjaśnia dietetyk.

Jeśli smak wody nie do końca nam odpowiada można dodać do niej cytrynę, pomarańczę, truskawkę lub ogórka. Warto także pamiętać o sokach warzywnych czy owocowych. Wybierając te ostatnie należy bardzo dokładnie przeczytać etykietę i upewnić się, że producent nie dodał do niego dodatkowej porcji cukru (dobrze jest rozcieńczyć je wodą). Najgorsze po co możemy sięgnąć, aby ugasić pragnienie,  to słodkie napoje gazowane. Bardzo duża zawartość cukru sprawia, że chce nam się jeszcze bardziej pić i sięgamy po więcej. A to może mieć opłakane skutki.

Coś dla ochłody

Trzeba pamiętać, że wciąż żywe jest przekonanie, że nic tak nie chłodzi jak zimne piwo. To jednak mit, do tego niebezpieczny. Alkohol wypity w ciepłe dni szybciej uderza do głowy. Do tego działa moczopędnie, a tym samym odwadnia organizm. Co gorsza, też zawiera sporo cukru i wzmaga apetyt na słone przekąski. Tak samo jak alkoholu trzeba wystrzegać się lodów.

– W ich składzie dominują przede wszystkim cukier i tłuszcz. Takie połączenie jest nie tylko niezdrowe, ale bardzo kaloryczne. Jeśli mamy już na nie ochotę, to bezpieczniej będzie sięgnąć po te w postaci sorbetu – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.

Warto zaznaczyć, że bardzo zimne napoje i pokarmy też nie są dobrym rozwiązaniem. Kiedy jemy lub pijemy coś zimnego organizm zaczyna się ogrzewać. Dlatego najlepszym sposobem na ochłodę w ciepłe dni będzie wypicie ciepłej herbaty.

Zobacz nasz film i dowiedz się wszystkiego o zdrowym odchudzaniu

Zobacz film: Fakty i mity na temat picia wody. Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 28.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej