Dieta MIND na pracę mózgu – wskazania, zasady, efekty

Fot. Matt Lincoln / Getty Images

Dieta MIND to model żywienia ukierunkowany na utrzymanie zdrowia, w szczególności prawidłowej pracy mózgu. Służy m.in. prewencji choroby Alzheimera. Opiera się na założeniach diety DASH i śródziemnomorskiej – przeciwdziałających chorobom układu krążenia i otyłości. 

Pojęcie diety kojarzy się współcześnie głównie z czasową zmianą jadłospisu celem zrzucenia zbędnych kilogramów. Dieta MIND to styl żywienia proponowany na całe życie, przy którym nie należy spodziewać się spektakularnych efektów w tym zakresie, jednak pożądaną konsekwencją jego stosowania jest powolna utrata wagi. Mimo braku restrykcji kalorycznych następuje ona dzięki ograniczeniu spożycia produktów, które przyczyniają się do wzrostu masy ciała.

Dieta MIND i jej zasady

Wymowna nazwa diety MIND (ang. mind – umysł, rozum) to skrót pochodzący od określenia Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, co oznacza profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych przez połączenie zaleceń diety śródziemnomorskiej i diety DASH. Zgodnie z wynikami 5-letnich badań naukowców z Rush University Medical Center w Chicago proponowany styl żywienia wpływa korzystnie na funkcje umysłu i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera o ponad 50%.

Dieta DASH została opracowana z myślą o osobach zmagających się z problemem nadciśnienia tętniczego, jako forma prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Dieta śródziemnomorska z kolei – czyli sposób odżywiania się właściwy ludności regionu basenu Morza Śródziemnego – uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Służy utrzymaniu dobrej kondycji całego organizmu i szczupłej sylwetki.

Jadłospis diety MIND opiera się na produktach bogatych w witaminy (zwłaszcza C, E, B), minerały, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i związki o działaniu antyoksydacyjnym. Jednocześnie zakłada ograniczenie do minimum spożycia tłuszczów nasyconych i cukru oraz żywności zawierającej substancje chemiczne – konserwanty, barwniki itp.

Dieta MIND – jadłospis

Podstawę diety MIND stanowią warzywa – źródła witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Szczególnie zalecane są zielone warzywa liściaste (szpinak, sałata, jarmuż) z uwagi na dużą zasobność w witaminy C, E i B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wskazane jest jedzenie 4 porcji warzyw dziennie.

Każdego dnia należy także spożyć 3 porcje produktów pełnoziarnistych – pieczywa, kasz, makaronów. Dostarczają one witamin z grupy B i błonnika. Są korzystnym dla organizmu źródłem energii (węglowodanów złożonych).

Aby na długo zachować sprawność mózgu, 5 razy w tygodniu warto zjeść garść orzechów lub nasion (słonecznika, dyni). Stanowią one źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (budulca błon komórkowych mózgu, odpowiedzialnego za prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych) oraz witaminy E. Tłuszcze roślinne mają także pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu – zapewniają właściwy stosunek frakcji HDL i LDL cholesterolu.

W diecie MIND nie powinno zabraknąć tłustych ryb morskich (łosoś, makrela). Spożywane co najmniej raz w tygodniu dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz znacznych ilości witaminy E.

Wskazane jest jedzenie 3 porcji nasion roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, groch) w tygodniu. Zasobne w białko i witaminy z grupy B stanowią dobrą alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego, które w diecie MIND należy ograniczać.

Zalecanym źródłem białka zwierzęcego jest chude mięso, najlepiej drobiowe. Nie należy go jednak jeść częściej niż 2 razy w tygodniu.

Korzystny wpływ na kondycję całego organizmu, w tym mózgu, mają związki polifenolowe o działaniu antyoksydacyjnym – przeciwstarzeniowym, antynowotworowym. Z tego względu wskazane jest spożywanie w tygodniu co najmniej 2 porcji owoców, w szczególności jagodowych (borówki, maliny, truskawki) oraz cytrusów.

Jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy podstawowym tłuszczem w diecie MIND jest oliwa z oliwek. Do przygotowania potraw można wykorzystywać też inne oleje roślinne, np. rzepakowy, słonecznikowy.

W diecie MIND zaleca się picie kieliszka czerwonego wina dziennie, ponieważ zawarty w nim resweratrol dobrze służy układowi sercowo-naczyniowemu, a pośrednio – mózgowi.

Czego unikać w diecie MIND?

Według twórców diety MIND na funkcjonowanie układu nerwowego niekorzystnie wpływają takie produkty, jak:

  • czerwone mięso i podroby oraz ich przetwory,
  • sery o wysokiej zawartości tłuszczu,
  • słodycze,
  • słone przekąski (chipsy, paluszki itp.)
  • produkty wysokoprzetworzone (np. dania instant, gotowe dania obiadowe),
  • dania fast food,
  • potrawy smażone.

Produktów tych najlepiej unikać – nie są niezbędne w diecie, a w nadmiarze szkodzą nie tylko układowi nerwowemu. Ograniczyć trzeba też spożycie masła i jaj, choć nie należy rezygnować z nich całkowicie – stanowią źródło cholesterolu potrzebnego do prawidłowej pracy mózgu.

Dieta MIND – efekty i przeciwwskazania

Dieta MIND ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, a u chorych spowalnia postęp zmian. Proponowany styl żywienia wpływa pozytywnie na funkcje mózgu – sprzyja procesom poznawczym, pamięci, koncentracji. Zmniejsza napięcie nerwowe, co jest szczególnie cenne dla osób żyjących w ciągłym stresie.

Jadłospis diety MIND korzystny jest z punktu widzenia prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych. Pozwala utrzymać prawidłowy profil lipidowy krwi, zapobiega stresowi oksydacyjnemu, który stanowi częstą przyczynę kancerogenezy. Dodatkowo dieta bogata w przeciwutleniacze spowalnia procesy starzenia się organizmu, pozwalając na dłużej zachować dobrą kondycję i młody wygląd.

Dieta MIND jest pełnowartościowa i zgodna z zaleceniami żywieniowymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań do jej stosowania. Należy jednak pamiętać, że jadłospis diety MIND może wymagać modyfikacji w przypadku niektórych schorzeń, np. nietolerancji pokarmowych.

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Data aktualizacji: 06.02.2019,
Opublikowano: 22.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej