Dieta jogurtowa (odchudzająca) - menu, jadłospis i efekty

Fot: Pixabay / pixabay.com

Dieta jogurtowa jest bardzo przyjemna i smaczna, bazuje bowiem na jogurtach i kefirach. Trwa 14 dni i umożliwia zrzucenie nawet 6 kg. Oprócz jogurtów i kefirów dozwolone są na niej owoce, chude mięso, pieczywo pełnoziarniste i warzywa.

W diecie jogurtowej każdy posiłek zawiera jogurt naturalny lub kefir. Odchudzanie jest skuteczne i nie grozi efektem jojo, ale należy rygorystycznie przestrzegać zasad. Menu w diecie jogurtowej jest na tyle zróżnicowane, że dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dieta bazuje głównie na jogurcie naturalnym, ale zamiennie można używać kefiru. Jest to właściwie dieta owocowo-jogurtowa, a czas jej trwania wynosi 2 tygodnie.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta jogurtowa - jadłospis

Jadłospis na 2 tygodnie diety jogurtowej nie wymaga zakupu żadnych drogich czy trudno dostępnych produktów. Najważniejszą zasadą diety jogurtowej jest stosowanie produktów zawierających żywe kultury bakterii. Oprócz jogurtów naturalnych można jeść bezcukrowe jogurty owocowe lub kefir. W menu powinny znaleźć się również warzywa i owoce, płatki owiane i kukurydziane, musli, pieczywo pełnoziarniste oraz chude mięso i ryby.

Jogurt naturalny przyspiesza odchudzanie, ale w trakcie diety należy pamiętać o wypijaniu przynajmniej 1 1/2 l mineralnej wody dziennie. Zalecane są trzy główne posiłki, a także dwie przekąski.

Zobacz film: Zasady prawidłowej diety odchudzającej. Źródło: 36,6.

Dieta jogurtowa - jadłospis na 14 dni

Dzień I

  •  śniadanie - 150 g naturalnego jogurtu, 1 banan, 1/4 szklanka musli,
  •  obiad - 200 g gotowanego dorsza z 1/2 szklanki jogurtu wymieszanego z rozdrobnioną cytryną, 1 gotowany ziemniak,
  •  kolacja - sałatka z 250 g owoców z 50 g jogurtu naturalnego

Dzień II
  •  śniadanie - 150 g jogurtu truskawkowego, 2 łyżki otrąb pszennych, 2 mandarynki,
  •  obiad - 100 g gotowanej piersi z indyka, 300 g gotowanego szpinaku, 1/2 szklanki jogurtu wymieszanego z bazylią i ząbkiem czosnku,
  •  kolacja - 150 g jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem i 2 pomidorami, 1/2 grahamki

Dzień III
  •  śniadanie - 150 g jogurtu wiśniowego, 2 łyżki płatków owsianych, jabłko,
  •  obiad - upieczone udko z kurczaka, 2 łyżki brązowego ryżu, 1 ogórek z sosem z 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, łyżki mięty, odrobiny soli, pieprzu i oregano,
  •  kolacja - 100 g wędzonej chudej ryby (dorsza), sałatka z 5 liści sałaty lodowej, dużego pomidora, posiekanej szalotki, 4 łyżek jogurtu naturalnego, wyciśniętego ząbka czosnku, soli i pieprzu, kromka razowego chleba

Zobacz także: Post Daniela, czyli dieta owocowo – warzywna. Wskazania i przeciwwskazania do stosowania diety, zasady i efekty. Przykładowy dzienny jadłospis w diecie Daniela

Dzień IV
  •  śniadanie - 150 g jogurtu śliwkowego z ziarnami zbóż, gruszka,
  •  obiad - 60 g pieczonej piersi z kurczaka, 1/2 szklanki makaronu żytniego al dente, sos z 50 g naturalnego jogurtu, pomidora, bazylii, soli i pieprzu, sałatka z kiszonego ogórka, szalotki i łyżeczki oliwy z oliwek,
  •  kolacja - 120 g befsztyka wołowego usmażonego na łyżeczce oleju rzepakowego, surówka z 1/2 jabłka, startej marchewki, łyżeczki oliwy z oliwek, 1/2 grahamki

Zobacz film: Produkty typu light i fit w diecie. Czy produkt light i fit są zdrowe? Źródło: 36,6.

Dzień V

  •  śniadanie - 150 g jogurtu morelowego, 2 łyżki otrąb pszennych, gruszka,
  •  obiad - plaster ugotowanego schabu, 1/2 szklanki makaronu ugotowanego al dente, szklanka ugotowanych buraczków, 4 łyżki jogurtu naturalnego z czosnkiem,
  •  kolacja - 75 g odtłuszczony twarożek, 1/2 pomidora, 6 pokrojonych rzodkiewek, szczypta soli, 1 grahamka

Dzień VI
  •  śniadanie - 150 g jogurtu naturalnego z łyżką jagód i łyżeczką miodu, 2 łyżki płatków owsianych,
  •  obiad - pulpet z mięsa drobiowego, sałatka z sałaty, 1/2 awokado, 3 łyżek jasnej części pora, 100 g jogurtu naturalnego przyprawionego posiekaną miętą, pieprzem i solą,
  •  kolacja - 1 kromka chleba żytniego, 40 g wędzonego halibuta

Dzień VII
  •  śniadanie - 150 g jogurtu z mango, 2 kromki chrupkiego pieczywa, grejpfrut,
  •  obiad - 150 g gotowanego dorsza, 6 różyczek gotowanego brokułu, duży pomidor, sos z 4 łyżek naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki bazylii i szczypty soli oraz pieprzu,
  •  kolacja - 300 g naturalnego jogurtu, 200 g sałatki owocowej z truskawek, kiwi i jabłka

W trakcie pierwszego tygodnia diety jogurtowej wartość odżywcza posiłków nie przekracza 1200 kcal dziennie. W drugim tygodniu celem diety jogurtowo-owocowej jest utrzymanie efektów odchudzania. Jadłospis dostarcza 1600 kcal dziennie. Menu wygląda podobnie jak w pierwszym tygodniu, ale należy zwiększyć porcje.

Zobacz także: Jak szybko schudnąć, pijąc kefir, czyli dieta kefirowa

Dieta jogurtowa - efekty

Dieta owocowo-jogurtowa daje znakomite efekty odchudzające. Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy jogurty są dobre na odchudzanie, to po tej diecie na pewno się ich pozbędzie. Po 2 tygodniach kuracji waga spada o około 6 kg. Oprócz tego poprawia się funkcjonowanie układu pokarmowego, znikają zaparcia, a przemiana materii przyspiesza. Efektem diety jest także wzmocnienie układu odpornościowego, ponieważ bakterie znajdujące się w jogurtach i kefirach wspierają wytwarzanie witamin i chronią jelita przed wchłanianiem szkodliwych bakterii, wirusów i grzybów. Bardzo ważnym efektem diety jest również detoks organizmu.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej