W diecie jogurtowej każdy posiłek zawiera jogurt naturalny lub kefir. Odchudzanie jest skuteczne i nie grozi efektem jojo, ale należy rygorystycznie przestrzegać zasad. Menu w diecie jogurtowej jest na tyle zróżnicowane, że dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dieta bazuje głównie na jogurcie naturalnym, ale zamiennie można używać kefiru. Jest to właściwie dieta owocowo-jogurtowa, a czas jej trwania wynosi 2 tygodnie.
Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie
Dieta jogurtowa - jadłospis
Jadłospis na 2 tygodnie diety jogurtowej nie wymaga zakupu żadnych drogich czy trudno dostępnych produktów. Najważniejszą zasadą diety jogurtowej jest stosowanie produktów zawierających żywe kultury bakterii. Oprócz jogurtów naturalnych można jeść bezcukrowe jogurty owocowe lub kefir. W menu powinny znaleźć się również warzywa i owoce, płatki owiane i kukurydziane, musli, pieczywo pełnoziarniste oraz chude mięso i ryby.
Jogurt naturalny przyspiesza odchudzanie, ale w trakcie diety należy pamiętać o wypijaniu przynajmniej 1 1/2 l mineralnej wody dziennie. Zalecane są trzy główne posiłki, a także dwie przekąski.
Dieta jogurtowa - jadłospis na 14 dni
Dzień I
- śniadanie - 150 g naturalnego jogurtu, 1 banan, 1/4 szklanka musli,
- obiad - 200 g gotowanego dorsza z 1/2 szklanki jogurtu wymieszanego z rozdrobnioną cytryną, 1 gotowany ziemniak,
- kolacja - sałatka z 250 g owoców z 50 g jogurtu naturalnego
Dzień II
- śniadanie - 150 g jogurtu truskawkowego, 2 łyżki otrąb pszennych, 2 mandarynki,
- obiad - 100 g gotowanej piersi z indyka, 300 g gotowanego szpinaku, 1/2 szklanki jogurtu wymieszanego z bazylią i ząbkiem czosnku,
- kolacja - 150 g jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem i 2 pomidorami, 1/2 grahamki
Dzień III
- śniadanie - 150 g jogurtu wiśniowego, 2 łyżki płatków owsianych, jabłko,
- obiad - upieczone udko z kurczaka, 2 łyżki brązowego ryżu, 1 ogórek z sosem z 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, łyżki mięty, odrobiny soli, pieprzu i oregano,
- kolacja - 100 g wędzonej chudej ryby (dorsza), sałatka z 5 liści sałaty lodowej, dużego pomidora, posiekanej szalotki, 4 łyżek jogurtu naturalnego, wyciśniętego ząbka czosnku, soli i pieprzu, kromka razowego chleba
- śniadanie - 150 g jogurtu śliwkowego z ziarnami zbóż, gruszka,
- obiad - 60 g pieczonej piersi z kurczaka, 1/2 szklanki makaronu żytniego al dente, sos z 50 g naturalnego jogurtu, pomidora, bazylii, soli i pieprzu, sałatka z kiszonego ogórka, szalotki i łyżeczki oliwy z oliwek,
- kolacja - 120 g befsztyka wołowego usmażonego na łyżeczce oleju rzepakowego, surówka z 1/2 jabłka, startej marchewki, łyżeczki oliwy z oliwek, 1/2 grahamki
Dzień V
- śniadanie - 150 g jogurtu morelowego, 2 łyżki otrąb pszennych, gruszka,
- obiad - plaster ugotowanego schabu, 1/2 szklanki makaronu ugotowanego al dente, szklanka ugotowanych buraczków, 4 łyżki jogurtu naturalnego z czosnkiem,
- kolacja - 75 g odtłuszczony twarożek, 1/2 pomidora, 6 pokrojonych rzodkiewek, szczypta soli, 1 grahamka
Dzień VI
- śniadanie - 150 g jogurtu naturalnego z łyżką jagód i łyżeczką miodu, 2 łyżki płatków owsianych,
- obiad - pulpet z mięsa drobiowego, sałatka z sałaty, 1/2 awokado, 3 łyżek jasnej części pora, 100 g jogurtu naturalnego przyprawionego posiekaną miętą, pieprzem i solą,
- kolacja - 1 kromka chleba żytniego, 40 g wędzonego halibuta
Dzień VII
- śniadanie - 150 g jogurtu z mango, 2 kromki chrupkiego pieczywa, grejpfrut,
- obiad - 150 g gotowanego dorsza, 6 różyczek gotowanego brokułu, duży pomidor, sos z 4 łyżek naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki bazylii i szczypty soli oraz pieprzu,
- kolacja - 300 g naturalnego jogurtu, 200 g sałatki owocowej z truskawek, kiwi i jabłka
W trakcie pierwszego tygodnia diety jogurtowej wartość odżywcza posiłków nie przekracza 1200 kcal dziennie. W drugim tygodniu celem diety jogurtowo-owocowej jest utrzymanie efektów odchudzania. Jadłospis dostarcza 1600 kcal dziennie. Menu wygląda podobnie jak w pierwszym tygodniu, ale należy zwiększyć porcje.
Zobacz także: Jak szybko schudnąć, pijąc kefir, czyli dieta kefirowa
Dieta jogurtowa - efekty
Dieta owocowo-jogurtowa daje znakomite efekty odchudzające. Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy jogurty są dobre na odchudzanie, to po tej diecie na pewno się ich pozbędzie. Po 2 tygodniach kuracji waga spada o około 6 kg. Oprócz tego poprawia się funkcjonowanie układu pokarmowego, znikają zaparcia, a przemiana materii przyspiesza. Efektem diety jest także wzmocnienie układu odpornościowego, ponieważ bakterie znajdujące się w jogurtach i kefirach wspierają wytwarzanie witamin i chronią jelita przed wchłanianiem szkodliwych bakterii, wirusów i grzybów. Bardzo ważnym efektem diety jest również detoks organizmu.