Dieta czekoladowa – zasady, efekty, przeciwwskazania

Fot. g-stockstudio / Getty Images

Dieta czekoladowa wspomaga utratę wagi i wypracowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Polega na włączeniu niewielkiej ilości gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao) w prawidłowo zbilansowany, codzienny jadłospis o obniżonej wartości kalorycznej.

Znane są różne warianty diety czekoladowej. Ostatnimi laty dużą popularność zyskała wersja opracowana przez niemiecką aktorkę i prezenterkę telewizyjną Ruth Moschner. W bestsellerze „Dieta czekoladowa” autorka, która sama wielokrotnie podejmowała różne diety odchudzające, dzieli się swoim pomysłem, który pozwala na powolną utratę wagi bez stresu i efektu jojo.

Idea diety czekoladowej

Pojęcie diety czekoladowej wydaje się wewnętrznie sprzeczne, ponieważ czekolada to produkt wysokokaloryczny. Pomysł, by włączyć ją w proces odchudzania, nie jest jednak paradoksalny. Oczywiście nie polega on na uczynieniu z czekolady podstawy codziennego jadłospisu. O ile jednak większość diet redukcyjnych całkowicie wyklucza spożywanie słodyczy, w tym przypadku słodki przysmak ma wspomagać wysiłki zmierzające do utraty zbędnych kilogramów. Dzięki kilku kostkom gorzkiej czekolady zwiększa się podaż cennych dla zdrowia składników, reguluje wielkość spożywanych posiłków, a także zyskuje przyjemność jedzenia. Tym samym redukuje się stres, który zazwyczaj towarzyszy odchudzaniu i zdecydowanie nie sprzyja zdrowiu oraz budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.

Zasady i jadłospis diety czekoladowej

Podstawę diety czekoladowej stanowią dobrej jakości produkty, z których przygotowywać należy pełnowartościowe, odpowiednio zbilansowane posiłki – zawierające wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a także witaminy, minerały i błonnik. W komponowaniu takiej diety warto skorzystać z wytycznych przedstawionych w piramidzie zdrowego żywienia. Należy przy tym pamiętać, że istotna jest nie tylko jakość jedzenia, ale też wielkość porcji i częstotliwość ich spożywania. Każda osoba ma inne dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, którego wyliczenie powinno uwzględniać wiek, płeć, masę ciała, poziom aktywności fizycznej i ogólny stan zdrowia. Wskazane jest regularne (o stałych porach, w odstępach 3–4 godzin) jedzenie niewielkich posiłków o porównywalnej wartości kalorycznej. Osoby, które pragną schudnąć, powinny zadbać o zachowanie ujemnego bilansu energetycznego swojej diety, czyli o 10–20% mniejszą podaż kalorii, niż wynika to z dziennego zapotrzebowania.

Dieta czekoladowa to przede wszystkim styl żywienia, jaki można przyjąć na stałe. W jednym z wariantów pozwala na stosunkowo szybką utratę wagi (1–3 kg tygodniowo) dzięki znacznemu ograniczeniu – nawet o połowę – wartości kalorycznej posiłków przez nie więcej niż kilka dni. Długotrwałe odżywianie się w taki sposób doprowadziłoby do niedoborów pokarmowych i efektu jojo.

W dziennym bilansie energetycznym diety czekoladowej uwzględnić należy kilka kostek wysokiej jakości (zawierającej minimum 90% kakao) gorzkiej czekolady, którą spożywa się na pół godziny przed każdym posiłkiem. Warto przy tym poczekać, aż rozpuści się na podniebieniu i cieszyć się jej smakiem (to jedyny słodki przysmak, na jaki można sobie na co dzień pozwolić). Bogata w błonnik i substancje odżywcze czekolada daje uczucie sytości. Dzięki temu łatwiej jest ograniczyć wielkość zasadniczych posiłków i nie podjadać między nimi. Spożywane dania także można łączyć z niewielką ilością gorzkiej czekolady, np. ścierając ją do musli czy sałatki owocowej. Warto wzbogacać jadłospis diety czekoladowej o przyprawy, które przyspieszają metabolizm, np. imbir, cynamon i chili.

Czy warto jeść czekoladę? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Czekolada na depresję. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Pozytywne efekty diety czekoladowej

Gorzka czekolada wysokiej jakości to źródło wielu cennych dla zdrowia substancji. Zawiera m.in.:

  • aminokwasy stanowiące materiał budulcowy dla wszystkich komórek organizmu,
  • błonnik, który reguluje procesy trawienne, a także spowalnia wchłanianie glukozy i obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • witaminy z grupy B i minerały (np. magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas i wapń) wykorzystywane we wszystkich procesach fizjologicznych,
  • alkaloidy (teobrominę, kofeinę), które stymulują pracę mózgu i ułatwiają spalanie tłuszczu,
  • polifenole ograniczające szkodliwe efekty działania wolnych rodników (m.in. zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów).

Zawarte w czekoladzie związki wpływają też korzystnie na samopoczucie, ponieważ przyczyniają się do produkcji endorfin, które odpowiadają za odczuwanie przyjemności. Dzięki temu spożywanie rozsądnych ilości słodkiego przysmaku nie tylko stymuluje procesy fizjologiczne sprzyjające redukcji wagi, ale też zmniejsza stres związany z odchudzaniem.

Kontrowersje wokół diety czekoladowej

Diecie czekoladowej zarzuca się, że może prowadzić do nałogu spożywania czekolady, a w konsekwencji spowodować skutki odwrotne do zamierzonych, czyli przyrost wagi. Czekolada zawiera związek (fenyloetyloaminę), który ma właściwości psychoaktywne i przyjmowanie jego dużych dawek jest uzależniające. Efekt ten nie ma jednak prawa wystąpić przy prawidłowym stosowaniu diety Ruth Moschner. Zalecane w codziennym jadłospisie ilości czekolady są zbyt małe, by mogły wywołać niepożądane skutki. Ostrożność przy stosowaniu diety czekoladowej powinni za to zachować alergicy, kakao zawiera bowiem sporo substancji uczulających.

Bibliografia:

  1. R. Moschner, Dieta czekoladowa, tł. B. Tarnas, Warszawa 2011.
  2. Z. Zdrojewicz, K. Grześkowiak, M. Łukasiewicz, Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka, [w:] „Medycyna Rodzinna”, nr 3, Warszawa 2017, s. 237–243.
Data aktualizacji: 17.06.2019,
Opublikowano: 17.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej