Dieta bananowa (odchudzająca) - jadłospis i efekty

Fot: Pixabay / pixabay.com

Dietę bananową opracował japoński absolwent medycyny Hitoshi Watanabe. Istnieją trzy warianty diety - trzydniowa, tygodniowa oraz miesięczna. Jadłospis jest łatwy do przygotowania, a ścisłe stosowanie się do zasad pozwala zrzucić od 3 do nawet 7 kg w ciągu miesiąca.

Dieta bananowa to jeden z najprostszych sposobów na odchudzanie. Nie wymaga liczenia kalorii i nie ma skomplikowanych zasad. Opracował ją Hitoshi Watanabe - japoński absolwent medycyny. Do wyboru są trzy warianty diety - trzydniowa, tygodniowa i miesięczna. Można na niej schudnąć 3-7 kilogramów, w zależności od zastosowanego wariantu. Dieta bananowa dostarcza wielu składników odżywczych, oczyszcza organizm i poprawia nastrój.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Ile kalorii ma banan?

Większość osób przed rozpoczęciem diety bananowej dokładnie sprawdza ile banan ma kalorii. Średni, ważący około 200 g, banan po zdjęciu skórki waży około 120 g. W 100 g jest 95 kcal, co oznacza, że średni banan dostarcza 114 kcal. Nie jest to dużo, ale warto pamiętać, że wartość odżywcza banana wcale nie jest w tej diecie najważniejsza.

Zobacz także: Czerwone banany - jak jeść i jakie mają właściwości?

Znacznie ważniejsze od liczby kalorii jest to, jakie witaminy ma banan. Jeden owoc to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza organizmowi wiele ważnych składników odżywczych. Banany zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Oprócz tego w owocach banana są niezwykle cenne minerały, m.in.: potas, magnez, miedź, cynk, selen, żelazo, mangan, jod i fluor. Zjadając banany, można więc uzupełnić nie tylko witaminy, ale także minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dieta bananowa - jadłospis

  • śniadanie - banan, szklanka mleka,
  • obiad - banan, szklanka mleka,
  • kolacja - obiad, szklanka mleka.
  • śniadanie, obiad i kolacja - owsianka z 3 płaskich łyczek płatków owsianych, 1/2 banana, łyżeczki miodu i szklanki niesłodzonego jogurtu naturalnego lub maślanki,
  • przekąski - 2 małe jabłka dziennie.

Zobacz także: Dieta jabłkowa, czyli detoksykacyjna kuracja odchudzająca. Zasady i odmiany diety jabłkowej. Przykładowy, dwudniowy jadłospis

Dieta bananowa - efekty

Banany są prawdziwą skarbnicą witamina i minerałów, dlatego ich jedzenie to samo zdrowie. W każdym bananie są: białko, kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy A, D, E, K1, C, B1 B2, PP, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, miedź, cynk, mangan, selen, fluor, fitosterole. Takie bogactwo składników sprawia, że jedzenie bananów ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Celem diety bananowej jest głównie odchudzenie, ale daje ona także inne efekty. Jest znakomitym antidotum na stres i zmęczenie. Wynika to z dużej zawartości potasu oraz witamin z grupy B. Wysoka wartość odżywcza oraz duża ilość białka roślinnego w bananach sprawia, że w trakcie diety rzadko pojawia się uczucie głodu.

Połączenie bananów z płatkami owsianymi pozwala skutecznie oczyścić organizm z toksyn. Ponadto znajdujące się w bananach betaglukany powlekają błonę śluzową żołądka i jelit, dzięki czemu normalizują funkcjonowanie układu pokarmowego i przynoszą ulgę w przypadku wrzodów czy nadwrażliwości.

Znajdujący się w jadłospisie tygodniowej diety bananowej miód dodaje sił, wzmacnia serce i poprawia pracę wątroby. Ponadto ma on działanie bakteriobójcze i odkażające, dlatego chroni przed szkodliwymi czynnikami.

Dieta bananowa a odchudzanie

Trzydniowa dieta bananowa pozwala zrzucić nawet 3 kg, a dieta trwająca tydzień obniża wagę nawet o 4-5 kg. Efekty zależą jednak od tego, jak ściśle przestrzegany będzie jadłospis. Na miesięcznej diecie bananowej można schudnąć nawet 7 kg, ale tylko wtedy, gdy pozostałe posiłki nie są zbyt kaloryczne i gdy respektowane są jej zasady.

W założeniach diety bananowej nie ma aktywności fizycznej. Jednak warto więcej ćwiczyć, aby spadek wagi był jeszcze większy. Efektu jojo można uniknąć, na stałe zmieniając sposób odżywiania i ćwicząc intensywnie przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej