Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz!

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Detoks ma za zadanie oczyścić organizm z toksyn. Zobaczcie, jak nasze ochotniczki poradziły sobie z różnego rodzaju dietami. Wszystkie wytrzymały, ale z jakim efektem?

Detoksykacja organizmu ma korzystną dla naszego zdrowia. Usunięte zostaną toksyny z organizmu, a dodatkowo stracimy nadprogramowe kilogramy. Niestety może okazać się, że bez właściwej, zbilansowanej diety, szybko nadrobimy straconą wagę. Może nawet z nadmiarem. Eksperci zalecają, aby zamiast morderczego detoksu wprowadzić do naszego codziennego menu produkty, które wspomogą nasz metabolizm i pomogą naszemu organizmowi pozbyć się toksyn.

Kasza jaglana, żurawina, zielona herbata, seler, jabłka, skrzyp polny, buraki, kapusta i cytryna to produkty zalecane do spożywania w przypadku chęci pozbycia się toksyn z organizmu. Oczywiście warto przy tym pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu - przynajmniej 2 litry wody dziennie powinien wypijać każdy z nas!

Detoks sokami, detoks jabłkowy - czy to ma sens?

Nasze uczestniczki przetestowały na własnej skórze różne rodzaje detoksów. Każda z nich wybrała inny sposób pozbycia się toksyn z organizmu. Detoks sokami zakłada picie soków warzywnych i owocowych przez 7 dni, detoks jabłkowy zakłada jedzenie jabłek (samych jabłek przez 3 dni, w połączeniu z innymi pokarmami trwa dłużej), dieta Beyonce wymusza picie specjalnego napoju z cytryn, imbiru, syropu klonowego i wody w dużych ilościach. Jest jeszcze detoks kapuściany i detoks jaglany, które wymagają tylko spożywania produktów, które mają w nazwie.

Diet mających na celu detoksykację organizmu jest bardzo dużo. Nie są to zdrowe i zbilansowane diety. Dostarczanie tych samych substancji odżywczych organizmowi przez długi czas nie jest korzystne, może powodować braki witamin. O wiele lepiej zdecydować się na stałą zmianę menu i wprowadzenie do diety zdrowych produktów. Taka dieta daje najlepsze i zarazem optymalne efekty. Unikniemy także efektu jo-jo, popularnego po detoksie.

Przygotowanie do detoksu

Jeśli chcesz przeprowadzić detoks organizmu przygotuj się do niego. Na dwa tygodnie przed planowaną dietą wyeliminuj ze swojej diety kawę, czarną herbatę, tłuste potrawy. Pij dużo wody, zielonej herbaty, jedz kaszę jaglaną, warzywa i owoce. Tak samo powinnaś zachować się po detoksie.

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 10.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej