Detoks jelit – jak go wykonać? Droga do zdrowia organizmu

Fot: 5ph / fotolia.com

Dieta oczyszczająca jelita jest wskazana przed podjęciem diety odchudzającej. Oczyszczanie jelit, głównie jelita grubego jest wskazany przy kłopotach z układem trawiennym. Jak oczyścić jelita, by móc schudnąć i zadbać przy tym o zdrowie – kluczem jest właściwa dieta. 

W większości przypadków dieta oczyszczająca jelita daje niezwykłe rezultaty. Pozwala poczuć się lżej, a organizm zostaje uzdrowiony z wielu przypadłości. Detoks jelit nie powinien jednak trwać dłużej niż kilka dni. Tyle wystarczy, aby usunąć większość złogów zalegających w jelitach.

Dieta oczyszczająca jelita – wskazania

Wśród wskazań do zastosowania diety oczyszczającej jelita z pewnością znajduje się otyłość. Prawidłowo przeprowadzone oczyszczanie jelit, także jelita grubego, pozwala na pozbycie się nawet kilkunastu kilogramów. Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, by nie zaszkodzić swojemu organizmowi.

Oczyszczanie jelit należy przeprowadzić w przypadku podejrzenia zalegania wewnątrz organizmu złogów, tzw. kamieni kałowych. Detoks jelit pozwoli pozbyć się także pasożytów, które czynią spustoszenie w organizmach.

Wskazaniem do podjęcia diety oczyszczającej jelita jest również złe samopoczucie, które może świadczyć o złym stanie organizmu. Jeżeli przez dłuższy czas życie uprzykrzają zatwardzenia, bóle brzucha, zgaga czy wzdęcia, układ pokarmowy daje znać, że warto o niego zadbać. Przyczyny mogą jednak tkwić nie tylko w złym odżywianiu – pod względem doboru produktów. Wpływ ma także regularność spożywanych posiłków oraz stopień aktywności fizycznej w ciągu dnia.

Zobacz film: Na czym polega naturalny detoks? Źródło: Stylowy Magazyn

Kamienie kałowe – złogi jelitowe

Wiele pokarmów, które obecnie są spożywane na co dzień, nie służy ludziom. Organizm nie trawi wielu składników, a te odkładają się i psują. Kamienie kałowe powstają, kiedy niestrawione resztki pokarmowe – białka i węglowodany – zaczynają zalegać na ściankach jelita cienkiego.

Kiedy niestrawione resztki oblepiają ścianki jelita cienkiego, znacznie zmniejszają się zdolności tego organu do wchłaniania substancji pokarmowych. To z kolei przyczynia się do powstawania nadwagi. Niestrawione resztki pokarmu uszkadzają także gruczoły trawienne i powodują namnażanie bakterii, które wpływają destrukcyjnie na prawidłową mikroflorę jelit.

Kiedy powstałe zanieczyszczenia wraz z towarzyszącymi bakteriami przenikną również do jelita grubego, gniją tam i podlegają procesowi fermentacji. Odkładają się i przez lata przyczyniają do powstawania groźnych dla organizmu chorób, w tym różnego rodzaju zatruć i zanieczyszczeń krwi z powodu przenikania do niej toksyn, oraz chorób układu pokarmowego. Choroby te w dalszej kolejności powodują zaburzenie pracy całego organizmu: choroby wątroby, powstawanie piasku i kamieni w nerkach oraz przewodach moczowych czy nawet trądziku, który może pojawiać się także w wieku dorosłym. W wyniku takich dolegliwości następują ogólne osłabienie odporności i utrata sił witalnych. 

Poprawne funkcjonowanie jelita grubego ma wpływ na wiele innych funkcji życiowych. Poprzez jego ścianki następuje wchłanianie wody, witamin i niezbędnych elektrolitów. Praca jelita grubego reguluje wydalanie i chroni przed powstawaniem niektórych chorób zakaźnych.

Dieta oczyszczająca jelita – jak się przygotować?

Kiedy decyzja o oczyszczaniu jelit została już podjęta, należy się do tego procesu odpowiednio, z wyprzedzeniem przygotować. Na kilka dni przed rozpoczęciem detoksu niezbędne jest zaprzestanie spożywania ciężkich potraw z dużą zawartością tłuszczu, takich jak bigos, golonka czy produkty typu fast food oraz słodycze. Należy wykluczyć też używki: alkohol, papierosy, kawa czy herbata i in., co również pomoże szybciej dojść do zamierzonego celu i uzyskać oczekiwane efekty. Należy również pić więcej wody mineralnej.

Zobacz film: Trzy metody detoksu: sokowy, jaglany, cytrynowy. Źródło: Stylowy Magazyn

W przypadku dolegliwości układu pokarmowego przed podjęciem detoksu jelit niezbędna będzie konsultacja z lekarzem. Podczas takiej rozmowy można również zaplanować posiłki na czas diety, a następnie zaopatrzyć lodówkę w niezbędne składniki.

Dieta oczyszczająca jelita: etap oczyszczania

Kiedy już wszelkie przygotowania zostały odpowiednio poczynione, należy przejść do głównej fazy – oczyszczania jelit. Niezbędne jest wypijanie szklanki wody na czczo w celu pobudzenia organizmu do pracy. W ciągu dnia należy wypijać jej 2 litry.

Pod względem posiłków dieta oczyszczająca jelita to spore pole do popisu. Taki detoks powinien bazować głównie na warzywach. Doskonale sprawdzą się świeże warzywa, takie jak marchew, seler, pietruszka, rzodkiew, ogórki, cukinia, sałata, brokuły, papryka oraz pomidory.

Wskazane jest także dołączenie do diety kiszonek, np. kiszonej kapusty lub buraków. Kiszonki niezwykle pozytywnie wpływają na procesy trawienne i pomagają w budowaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit.

Podczas diety można spożywać również niektóre owoce: grejpfruty, cytryny i jabłka. Cytryna sprawdzi się doskonale w postaci soku rozrobionego z wodą. Wykluczone są natomiast mięso i nabiał.

Efekty detoksu zostaną wzmocnione przez napary ziołowe i świeżo wyciskane soki warzywne. Niezbędne będą także koktajle, które zawierają nie tylko sok, ale także miąższ warzyw. Koktajl oczyszczający jelita można przygotować w bardzo prosty sposób. Należy zblendować natkę pietruszki, paprykę oraz pomidor. Koktajlu nie wolno przyprawiać solą, można natomiast wykorzystać ulubione zioła.

Dieta oczyszczająca jelita powinna trwać maksymalnie kilka dni i obejmować 5 posiłków dziennie o regularnych porach. Po zakończeniu detoksu jelit należy stopniowo wracać do codziennego pożywienia – trzeba jednak pamiętać o tym, by na stole nie zawitały na nowo niezdrowe produkty żywieniowe, które przyczynią się ponownie do powstawania kamieni kałowych i ogólnego zanieczyszczenia organizmu. 

Zobacz także: Choroby jelit - objawy i przyczyny

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 29.05.2019,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej