Czym jest przyprawa garam masala? Właściwości i przepis na garam masala

fot. anthiacumming / Getty Images

Przyprawa garam masala to mieszanka powszechnie wykorzystywana w daniach kuchni indyjskiej. Składa się m.in. z: kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu czarnego i cayenne, kardamonu, goździków, cynamonu. Powinna być dodawana pod koniec gotowania lub służyć do marynowania.

Przyprawa garam masala jest jedną z najbardziej popularnych w kuchni indyjskiej. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom zarówno mięsnym, jak i jarskim. Sprawdzi się też przy deserach. Mimo gotowej do kupienia przyprawy garam masala można ją też przygotować samodzielnie w domu. Podkreśla się pozytywny wpływ garam masala na ludzki organizm. Wykazuje ona działanie przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.

Czym jest przyprawa garam masala?

Przyprawa garam masala w dosłownym tłumaczeniu z języka hindustani oznacza gorące przyprawy. To mieszanka różnych zmielonych przypraw, będąca elementem charakterystycznym dla indyjskiej kuchni. W skład garam masala wchodzą zazwyczaj:

  • kmin rzymski (z łac. Cuminum cyminum L.), zwany kminem egipskim, gatunek rośliny zaliczanej do rodzaju kmin i rodziny selerowatych,
  • kolendra siewna (z łac. Coriandrum sativum L.), gatunek rośliny zaliczany do rodzaju kolendra i rodziny selerowatych,
  • pieprz czarny (z łac. Piper nigrum), gatunek rośliny zaliczany do rodzaju pieprz i rodziny pieprzowatych,
  • kardamon malabarski (z łac. Elettaria cardamomum (L.) Maton) zwany kardamonem indyjskim, cejlońskim, jawajskim czy długim, gatunek rośliny zaliczany do rodzaju Elettaria i rodziny imbirowatych,
  • liść laurowy, czyli suszony liść wawrzynu szlachetnego (z łac. Laurus nobilis L.), krzewu zaliczanego do rodzaju wawrzyn i rodziny wawrzynowatych, zwany liściem bobkowym,
  • goździki, czyli wysuszone nierozkwitłe pąki kwiatowe czapetki pachnącej (z łac. Syzygium aromaticum (L.) Merr. & Perry), gatunku rośliny zaliczanej do rodzaju czapetka i rodziny mirtowatych,
  • cynamon, czyli wysuszona kora cynamonowca cejlońskiego (z łac. Cinnamomum verum J.Presl), gatunku drzewa zaliczanego do rodzaju cynamonowiec i rodziny wawrzynowatych,
  • pieprz cayenne, czyli wysuszone owoce papryki rocznej (z łac. Capsicum annuum L.), gatunku rośliny zaliczanej do rodzaju papryka i rodziny psiankowatych,
  • gałka muszkatołowa, czyli wysuszone nasiona muszkatołowca korzennego (z łac. Myristica fragrans Houtt.), gatunku drzewa zaliczanego do rodzaju muszkatołowiec i rodziny muszkatołowcowatych.

Czy pieprz jest zdrowy? Przekonajcie się:

Zobacz film: Czy pieprz jest zdrowy? Źródło: Wiem, co jem 

Właściwości prozdrowotne garam masala

Garam masala to przyprawa o cennych właściwościach prozdrowotnych. Wykazuje działanie antynowotworowe, rozgrzewające i wzmacnia ogólną odporność organizmu. Wiele zawartych w niej składników to doskonałe źródła antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki, wykazujące działanie nowotworowe i przyspieszające starzenie się. Garam masala zapobiega zaparciom, usprawnia proces trawienia przez zwiększenie wydzielania soków trawiennych, obniża stężenie lipidów we krwi, likwiduje wzdęcia i niestrawność. Poprawia metabolizm, zapobiega gromadzeniu się toksyn w organizmie przez pobudzenie detoksykacji. Ze względu na zawartość cynamonu garam masala zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i obniża poziom cukru we krwi. Stąd też polecana jest diabetykom. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Przyprawa indyjska garam masala zmniejsza tworzenie się skrzepów w żyłach i przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego krwi. W ajurwedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej, poprawia samopoczucie psychiczne i daje poczucie szczęścia.

Jak zrobić przyprawę garam masala?

Przepis na garam masala jest stosunkowo prosty do samodzielnego przyrządzenia. Wszystkie wymienionej wyżej przyprawy w takiej samej proporcji praży się na suchej patelni na małym ogniu przez około 5–7 minut. Następnie mieli się je na drobny proszek, który przekłada się do szczelnego pojemnika, najlepiej słoika, żeby nie stracił aromatu. Mieszanka powinna zachować świeżość przez 4 miesiące. Zaletą własnoręcznie przygotowanej mieszanki garam masala jest pewność, co do jakości użytych składników, dzięki czemu potrawa przygotowana z jej dodatkiem będzie smakować jeszcze lepiej.

Przepis na kurczaka garam masala

Jednym z najbardziej znanych dań, do których wykorzystuje się przyprawę garam masala, jest kurczak garam masala. To ostra, aromatyczna i szybka do zrobienia potrawa.

Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka,
  • 400 ml śmietany 18%,
  • ½ pęczka koperku,
  • 1 łyżka curry do marynaty,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka przyprawy garam masala,
  • szczypta soli,
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Mięso myje się, wyciera papierowym ręcznikiem, kroi w średnią kostkę. Wszystkie elementy marynaty wsypuje się do miski i dokładnie miesza. Następnie wrzuca się do niej kurczaka, miesza tak, by pokrył się przyprawami. Mięso odstawia się do lodówki na kilka godzin. Na rozgrzaną patelnię wykłada się kurczaka i smaży na dużym ogniu ze wszystkich stron. Następnie dusi się je przez kwadrans pod przykryciem na małym ogniu. Dodaje się śmietanę i miesza, by powstał sos. Całość dusi się jeszcze przez 5 minut. Po wyłożeniu na talerz posypuje się posiekanym koperkiem. Doskonale komponuje się z ryżem.

Data aktualizacji: 30.05.2019,
Opublikowano: 15.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej