Czy lody są zdrowe? Które są lepsze -klasyczne czy sorbety?

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Lody kojarzą się raczej z kaloryczną przekąską. Najchętniej spożywamy je w letnie upalne dni, jako deser lub jako przekąska między posiłkami. Jednak lody wcale nie są takie niezdrowe jakby mogło się wydawać. Dobrej jakości lody są źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia oraz witamin.

Co powinno wchodzić w skład dobrych lodów?

To, jaki wpływ na zdrowie mają lody, tak naprawdę zależy od ich składu. Klasyczne lody powinny składać się z mleka, śmietany, jaj, cukru oraz z czegoś, co nadaje im smak, np. owoce świeże lub kandyzowane, czekolada, orzechy, bakalie, czy wanilia. Sorbety natomiast są lodami wodnymi o zwiększonej puszystości, a ich głównym składnikiem jest wsad owocowy, np. przeciery, kremogeny czy soki. Zawierają też niewielką ilość tłuszczu. Niedawno pojawiły się również lody jogurtowe. Zawierają żywe kultury bakterii, które mają właściwości probiotyczne (korzystnie wpływają na układ odpornościowy oraz na florę bakteryjną jelit).

Wybierając lody należy zwrócić uwagę na etykietę. Warto pamiętać, że dobrej jakości lody nie mają długiego składu. Jeżeli w składzie lodów występuje dodatek gumy, np. guar czy ksantonowej, inne stabilizatory oraz niezdrowe utwardzone tłuszcze, np. olej palmowy, oznacza to, że lody są średniej, a nawet słabej jakości. Olej palmowy jest niezdrowym tłuszczem, zawiera aż 50 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają nadwadze i otyłości, cukrzycy oraz podnoszą poziom cholesterolu. Walory smakowe lodów powinny być zasługą owoców, wsadów owocowych czy z innych naturalnych dodatków, a nie sztucznych aromatów. W lodziarniach warto pytać o skład lodów szczególnie, kiedy miejsce reklamuje się, jako lodziarnia z prawdziwymi tradycyjnymi lodami. Bardzo często okazuje się, że takie lody nie mają nic wspólnego z tradycyjną recepturą i są przygotowywane z gotowych mieszanek.

Lody o jakim smaku lubisz najbardziej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Dlaczego lody są zdrowe?

  • Lody obniżają temperaturę w gardle, a to zmniejsza obrzęk i przyspiesza gojenie się śluzówki, np. po operacjach laryngologicznych czy po przebytej anginie.
  • Lody na bazie z mleka, śmietany czy jogurtu są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, który jest budulcem zębów i kości. Dlatego dzieci, u których szkielet dopiero się kształtuje, bez obaw mogą jeść lody, pod warunkiem, że są one dobrej jakości. To samo tyczy się osób starszych, które są zagrożone osteoporozą. Wapń również zwiększa produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Brak tego enzymu powoduje, że komórki tłuszczowe powiększają swoją objętość.
  • Lody na bazie produktów mlecznych są również źródłem witamin z grupy B, a w szczególności B1, B2, B3, witaminy A oraz w niewielkiej ilości żelaza, magnezu i potasu. Witaminy z gruby B są niezbędne, m.in. do zachowania prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wspierają proces trawienia węglowodanów oraz tłuszczów.
  • Wbrew pozorom są lekkostrawne! Lody o dobrym składzie są jednym z najmniej kalorycznych deserów. Jedna gałka lodów klasycznych (z produktów mlecznych) w 100g ma około 150 kalorii oraz około 120-150 mg wapnia, czyli jakieś 16 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń. Sorbety są jeszcze mniej kaloryczne, gdyż nie zawierają tyle tłuszczu, co lody klasyczne, ale często zawierają więcej cukru ze względu na większą zawartość wsadu owocowego.

Które lody są lepsze, klasyczne czy sorbety?

Jedne i drugie lody są dobre pod warunkiem, że mają dobry skład. Lody na mleku czy śmietanie są źródłem dobrze przyswajalnego białka i wapnia, co wspiera pracę organizmu i wzmacnia kości. Sorbety są na bazie wody, zawierają niewielką ilość tłuszczu lub w ogóle go nie mają, co sprawia, że są mniej kaloryczne. Nie zawierają białka i wapnia, ale dzięki wsadowi owocowemu nie są bezwartościowe. Przy zakupie sorbetu należy zwrócić uwagę na procentowy udział owoców. Syrop glukozowo-fruktozowy, substancje wzmacniające smak i kolor nie są mile widziane.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego lepiej nie przesadzać ze słodyczami:

Zobacz film: Dlaczego słodycze nam szkodzą? Źródło: 36,6

Domowe lody śmietankowe

  • 400ml tłustej śmietanki 30-36% (dobrej jakości)
  • 200ml mleka

1. Połowę śmietanki wlać do garnka, wsypać cukier, następnie podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.

2. Zawartość przelać do pojemnika.

3. Do masy dodać resztę śmietanki, mleko. Dokładnie wymieszać lub zmiksować.

4. Wstawić masę do lokówki, aby się schłodziła.

5. Jeżeli nie posiadasz maszynki do robienia lodów, pojemnik należy włożyć do zamrażarki i co 30 minut należy go wyjąć, miksować zawartość, aby uzyskać puszystą konsystencję i zrobić tworzące się kryształki lodu.

6. Po około 3-4 godzinach lody będę gotowe! Jeżeli są bardzo twarde, po wyjęciu z zamrażarki odczekaj ok. 5 minut przed podaniem.

Sorbet truskawkowy

  • pół szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki wody

1. Do rondelka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier. Syrop podgrzewać na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić.

2. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Następnie zmiksować na gładką masę.

3. Do masy z truskawek dodać syrop. Wymieszać i przelać do pojemnika na lody. Pojemnik wsadzić do zamrażalnika, po 2 godzinach wyjąć i zblendować zawartość i dalej mrozić. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy w godzinnych odstępach.

4. Lody będą gotowe po około 6 godzinach.

Data aktualizacji: 03.06.2019,
Opublikowano: 30.05.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej