Picie kakao dotlenia mózg i poprawia jego pracę. Jak to możliwe?

Enrique Díaz 7cero GettyImages

Zawarte w kakao flawanole zwiększają dotlenienie mózgu - wykazali  naukowcy z University of Illinois w Urbana-Champaign i University of Birmingham. Okazało się, że osoby, które piły kakao, były nie tylko lepiej dotlenione, ale też osiągały lepsze wyniki w trudnych testach.

Flawanole to grupa substancji o działaniu antyoksydacyjnym, czyli przeciwutleniającym. W dużych ilościach występują m.in. w ziarnach kakaowca.

Już wcześniejsze badania pokazywały, że flawonole mają korzystny wpływ na działanie naczyń krwionośnych.  Autorzy najnowszego badania postanowili sprawdzić, jak flawanole wpływają  na pracę mózgu. Okazało, że u młodych i zdrowych osób znacząco poprawiały one dotlenienie mózgu, a także pozwalały uzyskać lepsze wyniki w testach.

Zobacz także:

Jak kakao poprawia pracę mózgu?

Naukowcy z University of Birmingham i University of Illinois do eksperymentu zaprosili 18 zdrowych, niepalących mężczyzn w wieku od 18 do 40 lat.

Uczestnicy badania spożywali kakao bogate we flawanole lub przetworzone kakao o bardzo niskiej zawartości tych związków. Ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, który rodzaj kakao był spożywanych w poszczególnych grupach.

Dwie godziny po spożyciu kakao uczestnicy wydychali powietrze zawierające 5 proc. dwutlenku węgla. Dzięki spektroskopii w podczerwieni naukowcy sprawdzili poziom natlenienia kory czołowej mózgu.

Każdy z uczestników przechodził test dwukrotnie, za każdym razem badania prowadzono przed i po podaniu kakaowego napoju. Dodatkowo podczas eksperymentu mężczyźni byli poproszeni o rozwiązywanie coraz trudniejszych testów poznawczych.

Co daje lepsze dotlenienie mózgu?

Analiza wyników pokazała, że po wypiciu kakao bogatego we flawanole uczestnicy mieli nawet trzy razy lepiej dotleniony mózg, niż osoby, które piły napój bez flawanoli. Mężczyźni z tej grupy rozwiązywali zadania o 11 proc. szybciej.

Nasze wyniki pokazały, że spożywanie napoju bogatego we flawanole przynosi wyraźny pożytek, ale tylko wtedy, gdy zadanie jest wystarczająco skomplikowane

- tłumaczy pierwsza autorka pracy, dr Catarina Rendeiro z University of Birmingham's School of Sport, Exercise and Rehabilitation Sciences.

Możemy to powiązać z poprawą natlenienia mózgu. Jeśli mamy do wykonania trudniejsze zadanie, mózg potrzebuje więcej tlenu, by sobie z tym poradzić. Flawanole mogą w takim przypadku być bardzo pomocne

- dodaje.

Autorzy pracy przyznają, że w grupie badanych były 4 osoby, które podczas testów po wypiciu bogatego we flawanole napoju nie zyskały "wywindowanego" wyniku. Okazało się jednak, że one od początku miały bardzo wysoki poziom natlenienia.

To oznacza, że są osoby wyjątkowo sprawne i zdrowe, u których nie ma już wielkiego pola do poprawy -

ocenia dr Rendeiro.

Co to są flawonole?

Flawanole to związki, które występują w wielu owocach i warzywach. Zrozumienie ich korzystnego wpływu nie tylko na układ krążenia, ale też na nasze zdolności koncentracji i wykonywania zadań umysłowych, może pomóc nam w dokonywaniu właściwych wyborów dietetycznych.

Źródło: PAP/ RMF FM

Jakie właściwości prozdrowotne ma kakao? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak powstaje kakao i dlaczego warto jej jeść? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 26.05.2022,
Opublikowano: 26.05.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej