Flawanole to grupa substancji o działaniu antyoksydacyjnym, czyli przeciwutleniającym. W dużych ilościach występują m.in. w ziarnach kakaowca.
Już wcześniejsze badania pokazywały, że flawonole mają korzystny wpływ na działanie naczyń krwionośnych. Autorzy najnowszego badania postanowili sprawdzić, jak flawanole wpływają na pracę mózgu. Okazało, że u młodych i zdrowych osób znacząco poprawiały one dotlenienie mózgu, a także pozwalały uzyskać lepsze wyniki w testach.
Zobacz także:
- Samotność i tęsknota są odbierane przez mózg jak głód
- Jak parzyć kawę, by zachowała wszystkie zdrowotne właściwości?
- Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca.
Jak kakao poprawia pracę mózgu?
Naukowcy z University of Birmingham i University of Illinois do eksperymentu zaprosili 18 zdrowych, niepalących mężczyzn w wieku od 18 do 40 lat.
Uczestnicy badania spożywali kakao bogate we flawanole lub przetworzone kakao o bardzo niskiej zawartości tych związków. Ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, który rodzaj kakao był spożywanych w poszczególnych grupach.
Dwie godziny po spożyciu kakao uczestnicy wydychali powietrze zawierające 5 proc. dwutlenku węgla. Dzięki spektroskopii w podczerwieni naukowcy sprawdzili poziom natlenienia kory czołowej mózgu.
Każdy z uczestników przechodził test dwukrotnie, za każdym razem badania prowadzono przed i po podaniu kakaowego napoju. Dodatkowo podczas eksperymentu mężczyźni byli poproszeni o rozwiązywanie coraz trudniejszych testów poznawczych.
Co daje lepsze dotlenienie mózgu?
Analiza wyników pokazała, że po wypiciu kakao bogatego we flawanole uczestnicy mieli nawet trzy razy lepiej dotleniony mózg, niż osoby, które piły napój bez flawanoli. Mężczyźni z tej grupy rozwiązywali zadania o 11 proc. szybciej.
Nasze wyniki pokazały, że spożywanie napoju bogatego we flawanole przynosi wyraźny pożytek, ale tylko wtedy, gdy zadanie jest wystarczająco skomplikowane
- tłumaczy pierwsza autorka pracy, dr Catarina Rendeiro z University of Birmingham's School of Sport, Exercise and Rehabilitation Sciences.
Możemy to powiązać z poprawą natlenienia mózgu. Jeśli mamy do wykonania trudniejsze zadanie, mózg potrzebuje więcej tlenu, by sobie z tym poradzić. Flawanole mogą w takim przypadku być bardzo pomocne
- dodaje.
Autorzy pracy przyznają, że w grupie badanych były 4 osoby, które podczas testów po wypiciu bogatego we flawanole napoju nie zyskały "wywindowanego" wyniku. Okazało się jednak, że one od początku miały bardzo wysoki poziom natlenienia.
To oznacza, że są osoby wyjątkowo sprawne i zdrowe, u których nie ma już wielkiego pola do poprawy -
ocenia dr Rendeiro.
Co to są flawonole?
Flawanole to związki, które występują w wielu owocach i warzywach. Zrozumienie ich korzystnego wpływu nie tylko na układ krążenia, ale też na nasze zdolności koncentracji i wykonywania zadań umysłowych, może pomóc nam w dokonywaniu właściwych wyborów dietetycznych.
Źródło: PAP/ RMF FM
Jakie właściwości prozdrowotne ma kakao? Dowiesz się tego z filmu: