Czy fluor jest bezpieczny dla zdrowia? Gdzie znajduje się go najwięcej?

Zobacz film: Czy fluor w wodzie kranowej jest bezpieczny? Źródło: 36,6

Fluor to toksyczny gaz. Jego związek z wapniem występuje między innymi  w herbacie, chlebie i paście do zębów. Od pewnego czasu pojawiają się informacje, że fluor może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Czy faktycznie tak jest?

Prof. Krzysztof Łabuzek postanowił sprawdzić czy informacje, które można znaleźć w sieci o rzekomej szkodliwości floru są prawdziwe, czy też nie mają żadnego pokrycia w rzetelnych badaniach. Z materiałów, do których dotarł współprowadzący program 36,6 °C jednoznacznie wynika, że fluor wywołuje raka, uszkadza mózg, a także prowadzi do problemów z płodnością.

Szacuje  się, że kobieta w ciągu dnia powinna dostarczyć organizmowi 3 mg fluoru, a mężczyzna - 4 mg. Wiele osób uważa, że doskonałym źródłem fluoru jest kranówka. Faktycznie do lat 90. XX wieku woda była fluorowana, później ze względu na wysokie koszty, zrezygnowano z tego procederu. Mimo to w wodzie dalej znajdują się śladowe ilości fluoru. Warto jednak pamiętać, że jego stężenie może być różne w zależności od miejsca zamieszkania. Woda, która płynie w krakowskich kranach zawiera ok. 0,08 mg/l. Tym samy kobiety mogą wypić ok. 35 litrów takiej wody dziennie, a mężczyźni - 50 litrów. Dla porównania w gdańskiej kranówce jest ok. 0,3 mg fluoru na litr. Panie, które mieszkają nad morzem mogą wypić 10 litrów wody, a mężczyźni 13. Sami przyznacie, że to bardzo dużo, tym samym nie mowy o zatruciu fluorem.

Czy fluor znajduje się w jedzeniu?

Źródłem fluoru są także niektóre produkty spożywcze. Najwięcej tego związku znajduje się w ciemnym pieczywie (np. żytnim), herbacie, rybach wędzonych oraz tych w puszkach. Czy sięgając po te produkty można się zatruć fluorem? Zdaniem Mateusza Durbasa, dietetyka klinicznego, nie jest to możliwe. Ciemne pieczywo zawiera śladowe ilości fluoru i aby doszło do zatrucia należałoby zjeść aż 40 kilogramów chleba. Nawet jednoczesne połączenie tych wszystkich produktów spożywczych nam nie zaszkodzi. Dzieje się tak ponieważ organizm potrafi sobie doskonale radzić z nadmiarem fluoru i wydala go wraz z moczem. Więcej informacji o fluorze, który znajduje się w pożywieniu znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Czy fluor zawarty w jedzeniu jest bezpieczny? Źródło: 36,6

Fluoryzacja zębów - czy to bezpieczne dla zdrowia?

W wielu szkołach, co pewien czas, przeprowadza się tzw. fluoryzację. Dzieci myją wtedy zęby specjalnym płynem, który ma chronić ich zęby przed rozwojem próchnicy. Czy takie praktyki są bezpieczne dla zdrowia?

Tak, choć trzeba uważać, aby nie połknąć płynu czy pasty z fluorem. Trzeba jednak zaznaczyć, że do zatrucia dochodzi tylko wtedy, gdy do organizmu dostanie się naprawdę bardzo dużo fluoru, np. tyle, ile znajduje się w całej tubce pasty do zębów! Tym samym zatrucie jest praktycznie niemożliwe. Co jeszcze warto wiedzieć o fluoryzacji zębów? Jak robić to bezpiecznie? Dowiecie się tego z rozmowy prof. Krzysztofa Łabuzka z Anitą Walczak, dyplomowaną higienistką stomatologiczną.

Zobacz film: Czy fluoryzacja zębów jest bezpieczna? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 21.10.2019,
Opublikowano: 21.10.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej