Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim zróżnicowana. Mimo że specjaliści od żywienia zachęcają do tego, aby lwią część naszych posiłków stanowiły warzywa to wprowadzenie tych zasad w życie nie jest łatwe. Wiele osób lubi mięso i nie wyobraża sobie bez niego posiłku. Niestety jego nadmiar w codziennej diecie – zwłaszcza czerwonego – może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.
Czy mięso jest rakotwórcze?
O takich „właściwościach” mięsa mówi się coraz częściej. Światowa Organizacja Zdrowia powołuje się na badania, które jednoznacznie pokazują, że czerwone mięso jest równie niebezpieczne, jak papierosy i alkohol. Tym samym może przyczynić się do rozwoju nowotworów. Nadmiar czerwonego mięsa w diecie najczęściej łączony jest z rozwojem raka jelita grubego. Jego nadmiar w diecie podnosi to ryzyko aż o 17 proc. A co z anemią? Czy faktycznie pomaga wyregulować poziom żelaza? Zdaniem dr Krystyny Pogoń to właśnie to żelazo, które ma rozwiązać problem niedokrwistości przyczynia się do rozwoju nowotworów.
Równie groźne może być mięso wysoko przetworzone. Mało kto zdaje sobie sprawę, że w dymie wędzarniczym obecne są te same szkodliwe pyły co w smogu! Czy to oznacza, że mięso powinno zupełnie zniknąć z naszych stołów? Dowiecie się tego z filmu:
Jakie mięso wybrać?
Mięso mięsu nierówne. O ile to czerwone może się przyczynić do rozwoju poważnych problemów ze zdrowiem, to nie trzeba z niego zupełnie rezygnować. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie drób, czyli mięso z kurczaka lub z indyka. Ten rodzaj mięsa, nazywany przez wielu białym, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dla nas bardzo cenne. Dlaczego? Z kilku powodów. Kwasy te wspomagają pracę serce, obniżają poziom „złego” cholesterolu, poprawiają koncentrację i zapamiętywanie. Dlaczego jeszcze zastąpić czerwone mięso białym? Odpowiedź znajdziecie w filmie:
Dobre mięso, czyli jakie?
Kluczowe jest rozsądne robienie zakupów i czytanie etykiet. Warto mieć na uwadze, że można wyprodukować zdrową wędlinę bez dodatków sztucznych aromatów i konserwantów, które są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Niektórzy producenci do konserwacji swoich wyrobów używają zupełnie naturalnych substancji. Czego można użyć? Dowiecie się tego z filmu:
Siła czerwonego mięsa tkwi przede wszystkim w tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Są jednak sposoby, aby oszukać nasze kubki smakowe. Zobaczcie film, w którym dowiecie się czy potrafimy rozpoznać rodzaje mięsa: