Czosnek niedźwiedzi – jak wygląda i jakie ma właściwości lecznicze? Jak go spożywać?

Westend61/gettyimages.com

Czosnek niedźwiedzi jest podobny do tradycyjnego czosnku, z tą różnicą, że nie pozostawia po sobie przykrego zapachu. Oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze – pomaga m.in. wzmocnić odporność i ogólną kondycję organizmu.

Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko, jednak w Polsce objęty jest częściową ochroną. Dlatego też nie można zrywać go w miejscach jego naturalnego wzrostu. Wielu amatorów ogrodnictwa może podjąć się jego uprawy bądź można kupić go także w sklepach ekologicznych i na bazarach. Czosnek niedźwiedzi najczęściej spożywa się w jego świeżej postaci, jednak dostępny jest również w formie suszonej.

Czosnek niedźwiedzi – co to jest, jak wygląda i gdzie rośnie?

Czosnek niedźwiedzi (łac. Allium ursinum), nazywany również czosnkiem cygańskim, czosnkiem leśnym i cebulą czarownic, to roślina o wielu właściwościach leczniczych, dlatego też, oprócz tego, że wykorzystuje się go w kuchni, stosuje się go także w leczeniu dolegliwości i stanów chorobowych. Roślina ta stanowi zwiastun wiosny. Pojawia się nad rzekami i strumykami, w miejscach dobrze naświetlonych. Czosnek niedźwiedzi można spotkać w całej Polsce – w lasach, górach i na polanach. Roślina ma liście podobne do liści konwalii – podłużne w kształcie, wyrastają bezpośrednio z cebulki. Wytwarzają one charakterystyczny zapach. Wiosną, w kwietniu i maju, można zobaczyć białe kwiaty czosnku niedźwiedziego, które zebrane są w półkolisty baldach.

Oprócz korzystania z jego dzikiej postaci, można podjąć się także jego uprawy. Sadzonki czosnku niedźwiedziego znajdują się często w asortymencie sklepów ogrodniczych. Ponadto można go znaleźć w sklepach z ekologiczną żywnością i na bazarach. W sprzedaży dostępny jest świeży lub w formie suszonej – jego liście w tym wydaniu, mimo suszenia, nie tracą swoich leczniczych właściwości.

Czosnek niedźwiedzi – właściwości lecznicze. Dlaczego warto go stosować?

Czosnek niedźwiedzi ma wiele właściwości leczniczych. Jego podstawową i największą zaletą jest to, że skutecznie zwiększa odporność organizmu. Jako że jest naturalnym antybiotykiem, może być idealnym pomocnikiem w walce z przeziębieniami, grypą i innymi infekcjami. Dzięki swoim właściwościom pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach, dlatego też warto stosować go szczególnie podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Kolejnym plusem jest to, że, w przeciwieństwie do syntetycznych antybiotyków, nie wpływa negatywnie na florę bakteryjną. Ponadto czosnek niedźwiedzi świetnie radzi sobie w walce z grzybami, pierwotniakami, bakteriami i wirusami. Zawiera również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe, które zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego. Właściwości czosnku niedźwiedziego korzystnie wpływają na obniżenie cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Zawiera on również antyutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu – jego działanie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie. Jak go spożywać?

Zastosowanie czosnku niedźwiedziego jest szerokie, gdyż roślina jest prawdziwą kopalnią witamin i składników mineralnych. Jest bogatym źródłem witamin (A, C, z grupy B), a także pierwiastków (magnez, potas, fosfor, żelazo). Swój intensywny zapach i właściwości bakteriobójcze zawdzięcza allicynie i związkom siarki. Jest również źródłem saponin, które mają działanie wspomagające procesy wchłaniania się składników pokarmowych, skutecznie usuwają bakterie, wirusy, grzyby oraz pierwotniaki, a także nasilają trawienie tłuszczów.

Należy podkreślić, że czosnek niedźwiedzi najwięcej wartości ma w świeżej postaci, dlatego najlepiej spożywać go na surowo. Jego liście znajdują zastosowanie jako dodatek do sałatek, sosów i past. Występuje także w wersji suszonej i jest wtedy częstym składnikiem mieszanek przyprawowych. Nadaje się do dań zarówno smażonych, jak i pieczonych. Ponadto cebulki czosnku niedźwiedziego nierzadko się marynuje bądź przetwarza i wykorzystuje do produkcji nalewek.

Czosnek niedźwiedzi – dawkowanie i przeciwwskazania

Dzienna dawka czosnku niedźwiedziego powinna wynosić około 3–5 g. Należy pamiętać, że, mimo jego wielu korzystnych właściwości, można go przedawkować. Przy przekroczeniu zalecanej dziennej dawki mogą wystąpić zaburzenia w pracy wątroby, które mogą prowadzić do jej uszkodzenia.

Mimo że czosnek niedźwiedzi posiada wiele właściwości leczniczych, nie każdy może go spożywać. Jego dużych ilości nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz dzieci. Muszą się go wystrzegać osoby z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Ponadto zaleca się ostrożność przy stosowaniu czosnku niedźwiedziego przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ rozrzedza on krew.

Zobacz wideo: Wszystko o czosnku

36,6

Data aktualizacji: 27.12.2021,
Opublikowano: 29.12.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej