Czego nie można jeść w ciąży i dlaczego?

Fot. M_a_y_a / Getty Images

Ciąża jest niezwykle szczególnym okresem dla każdej kobiety. Jest to czas pełen radości i przygotowań do przywitania nowego życia na świat. W ciele kobiety kształtuje się nowe życie, które czerpie składniki odżywcze od matki. Wszystkie witaminy i inne elementy przechodzą przez łożysko do płodu, dlatego niezwykle ważnym jest, jak wygląda codzienna dieta przyszłej mamy. Niestety z niektórymi produktami czy potrawami należy bardzo uważać, bądź całkowicie z nich zrezygnować podczas trwania ciąży, gdyż mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Sprawdź czego należy unikać w czasie ciąży.

Jakich produktów należy unikać?

Wątróbka

Wątroba jest miejscem magazynowania wielu substancji, w tym retinolu, czyli witaminy A pochodzenia zwierzęcego. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu, gdyż zapewnia prawidłowy wzrost kości i zawiązków zębów, jednak w dużych stężeniach jest toksyczna dla płodu. Nadmiar retinolu powoduje wystąpienie wodogłowia, małogłowia, wad wrodzonych twarzoczaszki oraz chorób układu krążenia. Zaleca się mocne ograniczenie spożycia wątróbki oraz nie należy przyjmować witaminy A w tabletkach jako suplement.

Izomery trans kwasów tłuszczowych

Tłuszcze trans, czyli inaczej utwardzone tłuszcze roślinne są uznawane za najbardziej szkodliwy typ kwasów tłuszczowych dla zdrowia. Powstają w wyniku utwardzenia (uwodornienia) olejów roślinnych. Tłuszcze trans są niezwykle szkodliwe dla zdrowia każdego człowieka, a co za tym idzie są równie niebezpieczne dla rozwijającego się dziecka w łonie matki. Kobiety ciężarne, które spożywają w dużej ilości tych tłuszczów narażone są na rozwój nadciśnienia indukowanego ciążą, stan przedrzucawkowy, wzrost odporności insulinowej. Izomery kwasów tłuszczowych przez to, że przenikają przez łożysko stanowią zagrożenie dla płodu. Mogą wystąpić zaburzenia w jego rozwoju i atopia. Przypuszcza się również, że mogą mieć wpływ na masę urodzeniową, a także decydować o długości trwania ciąży i rozwoju układu nerwowego dziecka. Są to tłuszcze, które można całkowicie wyeliminować z diety. Tłuszcze trans znajdują się w produktach do smarowania pieczywa lub do pieczenia (masło zawiera do 5% tłuszczów trans, miękkie margaryny poniżej 1%, co określane jest jako praktycznie nieobecne), natomiast tłuszcz piekarniczy czy cukierniczy zawierają nawet około 86% tłuszczów trans.

Tłuszcze trans znajdują się również w:

  • chipsach, chrupkach, krakersach, paluszkach i wszelkich słonych przekąskach
  • słodycze, batoniki, produkty czekoladowe, ciastka, pączki, ciasta, herbatniki
  • fast foody, w szczególności frytki (smażone w głębokim, wielokrotnie używanym tłuszczu)
  • kostki rosołowe, zupy w proszku, koncentraty zup i sosów

Owoce morza i ryby

Zarówno ryby, jak i owoce morza są zdrowymi produktami, jednak dla kobiet w ciąży stanowią dodatkowe ryzyko zakażeń pokarmowych. Podczas trwania ciąży, należy zrezygnować z dużych przedstawicieli ryb, takich jak tuńczyk, rekin, miecznik, marlin i makrela królewska. Ryby te żywią się innymi mniejszymi rybami i skorupiakami i kumulują w sobie zanieczyszczenia. Związki chemiczne, a szczególnie związki rtęci, które mogą znaleźć się w ich mięsie mogą upośledzić układ nerwowy dziecka. Toksyny gromadzą się w tłuszczu, dlatego należy wybierać chude ryby. Dodatkowo, najlepiej zrezygnować z surowego mięsa ryb, czyli z tatara z łososia czy sushi. Mogą zawierać bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes, które są niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Spożywanie surowych owoców morza wiąże się z dużym ryzykiem infekcji bakteryjnej, zatruć pokarmowych, a także grozi zarażeniem się tasiemcem. Mięczaki natomiast, filtrują dużą ilość wody wyłapując z niej wszystkie zanieczyszczenia.

Polecamy: Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?

Sery pleśniowe

Sery pleśniowe, brie, feta, camembert i wszystkie sery powstałe z niepasteryzowanego mleka niosą ze sobą ryzyko zakażenia bakteriami Listerii. U kobiet w ciąży ryzyko wystąpienia listeriozy jest około 20 razy większe niż u pozostałych dorosłych. Listeria zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu lub choroby płodu. Objawy choroby mogą nie być widoczne u matki, jednak może być ona przeniesiona do płodu przez łożysko.

Niskiej jakości mięso

Jedzenie codziennie dużej ilości mięsa może doprowadzić do nadmiaru białka w organizmie, co natomiast szkodzi nerkom i wątrobie. Należy unikać wątpliwej jakości gotowanych wędlin (zawierają sporo konserwantów, barwników, soli i tłuszczu), tłustych smażonych mięs, podrobów (niezdrowy tłuszcz, cholesterol, toksyny). Z jadłospisu należy wykluczyć wędzone i surowe mięso (tatar), gdyż mogą zawierać pasożyty istnieje ryzyko zarażenia salmonellą i toksoplazmozą.

Alkohol

Należy go całkowicie wykluczyć z diety. Wpływa negatywnie na rozwój płodu i powoduje nieodwracalne zmiany. Gdy kobieta spożywa alkohol w ciąży istnieje szansa wystąpienia FAS (Fetal Alcohol Syndrome), czyli zespołu alkoholowego płodu, który obejmuje fizyczne, umysłowe i behawioralne zmiany zachodzące u dziecka.

Kofeina

Z kofeiny nie trzeba rezygnować, jednak należy ograniczyć jej spożycie. Dostarczenie organizmowi powyżej 200 miligramów każdego dnia może potęgować ryzyko poronienia. Kofeina znajduje się w kawie, napojach energetycznych, niektórych napojach słodzonych oraz w czekoladzie. 

Dlaczego alkohol jest niebezpieczny dla kobiet w ciąży? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego alkohol jest niebezpieczny dla kobiet w ciąży? Źródło: Co nas truje


Data aktualizacji: 04.01.2019,
Opublikowano: 08.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej