Co to jest tagatoza? Ile kosztuje i jakie właściwości ma tagatoza?

Fot. kaisersosa67 / Getty Images

Tagatoza to zdrowy słodzik, który ma aż 3 razy mniej kalorii w porównaniu z białym cukrem i niższy od niego indeks glikemiczny. Zalecany jest zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i odchudzającym się. Wpływa pozytywnie na skład mikroflory przewodu pokarmowego.

Tagatoza to cukier prosty, który staje się coraz bardziej znany. Wykorzystywany jest jako zamiennik tradycyjnego białego cukru. Słodkość tagatozy jest zbliżona do sacharozy i wynosi 92%. Lista prozdrowotnych właściwości tego naturalnego słodzika jest dość długa. Wzmacnia ogólną odporność organizmu i pobudza perystaltykę jelit. Tagatoza tylko w około 20% przechodzi do krwiobiegu, a zdecydowana większość wydalona zostaje z moczem. Dodatkowo tagatoza może być stosowana w cukiernictwie, farmaceutyce i kosmetyce.

Czy można zastąpić cukier? Sprawdźcie:

Zobacz film: Czym zastąpić cukier? Źródło: 36,6

Co to jest tagatoza?

Tagatoza odkryta została pod koniec lat 60. ubiegłego stulecia. To monocukier, który naturalnie występuje w laktozie, zwanej też cukrem mlekowym, (wzór sumaryczny C₁₂H₂₂O₁₁), a zatem w niewielkich ilościach obecna jest w mleku i jego przetworach. Dodatkowo znajduje się w owocach z drzewa Sterculia setigera, które porastają niektóre kraje w Afryce Północnej. Na potrzeby przemysłowe nie wykorzystuje się jednak tych źródeł tagatozy. Produkowana może być dwiema metodami – enzymatyczną lub chemiczną, które niestety są kosztowne i wieloetapowe, a przez to nieopłacalne. W ostatnich latach w Katedrze Mikrobiologii Politechniki Gdańskiej trwają badania nad jednoetapową, biotechnologiczną metodą wytwarzania tagatozy, co znacznie zmniejszyłoby koszty jej produkcji.

Wykorzystanie tagatozy

Tagatoza jako środek słodzący zaproponowana został przez G. Levina. W 2001 r. tagatoza uznana została przez Światową Organizację Zdrowia za substancję słodzącą, bezpieczną dla zdrowia (z ang. Generally Recognized As Safe, GRAS). Zostało to potwierdzone przez Agencję ds. Żywności i Leków (z ang. Food and Drug Administration, FDA) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (z ang. European Food Safety Authority, EFSA). Tagatoza może być stosowana w produkcji spożywczej m.in. niskokalorycznych słodyczy, napojów, dżemów, płatków śniadaniowych. Jest również środkiem stabilizującym, teksturującym, wzmacniającym smak produktów. Dodatkowo stanowi częsty składnik gumy do żucia, past do zębów czy płynów do płukania ust. Tagatoza może być stosowana w cukiernictwie, do gotowania sosów, słodzenia kawy czy herbaty oraz musów owocowych lub czekoladowych. Substancja ta jest odporna na działanie wysokich temperatury, przez co obróbka termiczna nie niszczy jej cennych właściwości. Po wymieszaniu z innymi słodzikami potrafi wzmocnić i poprawić ich smak. Ma tendencję do intensyfikacji smaku cytrynowego, miętowego, śmietankowego czy toffi.

Używasz słodzików zamiast cukru?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Właściwości prozdrowotne tagatozy

Tagatoza to zdrowy słodzik, który ma niemal 3 razy mniej kalorii od białego cukru. W 100 g tego naturalnego słodzika znajduje się tylko 150 kcal. W związku z tym wskazany jest jako substytut cukru dla osób odchudzających się. Dodatkowo ma znacznie niższy od niego indeks glikemiczny (IG), dlatego powinien być spożywany przez diabetyków. IG tagatozy wynosi 7,5, zaś sacharozy aż 68. Osoby chore na cukrzycę mogą go stosować bez obaw, ponieważ nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Trwają badania nad możliwością wykorzystania tagatozy jako leku hipoglikemizującego na cukrzycę typu 2.

Tagatoza uważana jest za najzdrowszy słodzik. Przywraca właściwy skład mikroflory przewodu pokarmowego, dzięki czemu ogranicza rozwój bakterii chorobotwórczych, np. z rodzaju Salmonella. Dodatkowo pobudza perystaltykę jelit i wzmacnia pracę układu odpornościowego. Tagatoza wykazuje też działanie przeciwutleniające.

Tagatoza nie powoduje rozwoju próchnicy zębów, ponieważ nie ulega fermentacji przez znajdujące się w jamie ustnej bakterie. Redukuje płytkę nazębną. Wykazuje pozytywny wpływ na płodność i rozwój płodu. Dodatkowo ze względu na właściwości ochronne dla komórek stosowana jest w transplantologii do przechowywania organów.

Gdzie można kupić i ile kosztuje tagatoza?

Słodzik naturalny kupić można w sklepach ze zdrową żywnością i coraz częściej znajduje się na półkach dużych sklepów spożywczych. Dodatkowo nabyć go można dzięki sprzedaży internetowej. Sprzedawany jest w formie białego proszku, kostek lub małych drażetkach (1 tabletka lub kostka to odpowiednik 4 g cukru, czyli prawie całej łyżeczki). Za opakowanie 500 g proszku zapłaci się około 30–40 zł. Z kolei paczka 150 tabletek to koszt około 15 zł, zaś 250 g kostek – 18 zł. Na terenie Unii Europejskiej produkty te funkcjonują pod nazwą „Tagatesse” i produkowane są przez belgijską firmę, która jako jedyna w Europie wytwarza tagatozę. „Tagatesse” to nie czysta tagatoza, a mieszanka słodzików: izomalt, tagatoza, erytrytol, błonnik pokarmowy – inulina i oligosacharydy, substancja słodząca – sukraloza.

Kto nie powinien spożywać tagatozy?

Tagatoza ma podobny metabolizmu do fruktozy, w związku z czym nie powinna być spożywana przez osoby zmagające się z fruktozemią, czyli wrodzonym schorzeniem charakteryzującym się zaburzeniem przemiany fruktozy. Nadmierne spożycie tagatozy w ilości ponad 40 g na porcję może wywołać dolegliwości trawienne, takie jak nudności, wzdęcia, biegunka.

Jakie są zdrowe zamienniki cukru? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Zdrowe zamienniki cukru. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 24.12.2018,
Opublikowano: 23.12.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej