Co naprawdę siedzi w nowalijkach i czy warto je jeść?

Zobacz film: Nowalijki – czy są zdrowe? Źródło: Stylowy Magazyn, X-BankGallery, Dzień Dobry TVN

Wraz z początkiem wiosny na bazarach i w sklepach zaczynają pojawiać się nowalijki. Mimo że pierwsze młode warzywa kuszą zmysły pięknymi kolorami, to trzeba podchodzić do nich z rezerwą. Dlaczego?

Przeciwnicy nowalijek podkreślają, że warzywa, które uprawiane są w sztucznych warunkach i nie mają kontaktu ze słońcem nie mogą być ani zdrowe, ani smaczne. Na szczęście – dla tych, co przepadają za młodymi warzywami – to nie do końca prawda. Wprawdzie warzywa uprawiane na polach mają więcej witamin (zwłaszcza witaminy C) i przeciwutleniaczy, to ich przewaga jest minimalna.

Nowalijki są doskonałym źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii. Dostarczają także cenne dla układu krążenia żelazo oraz witaminy z grupy B, których potrzebuje skóra i układ nerwowy.

Skoro zawartością substancji odżywczych nie odbiegają od warzyw uprawianych na polu, dlaczego wywołują tak skrajne emocje? To, co budzi najwięcej obaw to nawozy stosowane do uprawy nowalijek. Jeśli decydujemy się na ich zakup, warto sprawdzić skąd pochodzą. Zdaniem specjalistów najbezpieczniejsze i najzdrowsze będą te z ekologicznych upraw.

Co siedzi w nowalijkach?

To, że młode warzywa pojawiają się praktycznie wraz z początkiem wiosny nie jest dziełem natury, a chemii. Producenci czy hodowcy bardzo często, aby przyspieszyć ich wzrost i nadać im bardziej apetycznych kolorów stosują sztuczne nawozy. Dlaczego to takie niebezpieczne? Większość z nich ma w swoim składzie pestycydy, które przenikają do warzyw. Jedzenie takich zanieczyszczonych pomidorów czy rzodkiewek może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym.

Na co zwrócić uwagę kupując nowalijki? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Jak wybrać zdrowe i wartościowe nowalijki? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co gorsza, nowalijki zawierają też sporo azotu, który – zwłaszcza w dużym stężeniu – jest toksyczny. Kiedy jego poziom we krwi jest zbyt duży, hemoglobina nie może rozprowadzać tlenu, a tym samym komórki nie otrzymują niezbędnego „pożywienia”. Osoby, które objadają się młodymi warzywami mogą zafundować sobie anemię lub problemy z ciśnieniem.

Co zrobić, aby pozbyć się szkodliwych związków?

W przypadku warzyw korzeniowych (buraczków, marchewki czy botwinki) najwięcej pestycydów znajduje się w skórce. Przed ich zjedzeniem wystarczy je po prostu obrać. W warzywach kapustnych najwięcej szkodliwych związków gromadzi się w głąbie, dlatego trzeba go usunąć.

Pozostałe warzywa należy bardzo dokładnie przepłukać wodą z dodatkiem octu jabłkowego. W ten sposób pozbędziemy się bakterii, które mogą się w nich znajdować. Następnie warzywa trzeba wsadzić na pięć minut do wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Na koniec wkładamy je do naczynia z czystą wodą. Ten prosty sposób pozwala oczyścić warzywa z ponad połowy znajdujących się w nich pestycydów oraz innych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji.

Jak przechowywać warzywa?

Samo oczyszczenie to za mało. Ogromne znaczenie ma sposób przechowywania warzyw. Na tych trzymanych w foliowych torebkach szybciej pojawia się pleśń, która ma działanie rakotwórcze. Najlepszym miejscem dla tej grupy produktów będzie dolna szuflada w lodówce.

Zobacz film: Jak oczyścić nowalijki z pestycydów? Źródło: Stylowy magazyn, X-BankGallery.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 09.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej