Co jeść w czasie gorączki? Dietetyk: "Łatwostrawnie, nie obciążać zbyt mocno przewodu pokarmowego"

Jasmin Merdan/getty images

Gorączka to jeden z pierwszych symptomów wielu infekcji. Często nie mamy wówczas apetytu lub sięgamy po słodkie lub słone przekąski. Co jeść w czasie gorączki? Zapytaliśmy Urszulę Somow, dietetyka.

Dieta w czasie gorączki

Stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety w czasie gorączki ma kolosalne znaczenie dla naszego samopoczucia, ale nie tylko. Zróżnicowane i zdrowe menu jest w stanie wzmocnić siły obronne naszego organizmu.

Jadłospis w czasie gorączki powinien być lekkostrawny. Dobrze, by większość potraw była w formie płynnej.  W czasie gorączki nasze zapotrzebowanie na płyny zwiększa się dwukrotnie.


Jeśli temperatura ciała jest wyższa niż 38 stopni, to apetyt raczej nie dopisuje - nie musimy zmuszać wtedy do jedzenia, ale pilnujmy regularnego spożywania płynów. Najważniejsze to nie dopuścić do odwodnienia organizmu

- mówi dietetyk Urszula Somow.

Lekkostrawnie to znaczy?

Żywienie w stanie podgorączkowym powinno być łatwostrawne, nie obciążać zbyt mocno przewodu pokarmowego. Dobrze sprawdzą się zupy, dania o konsystencji półpłynnej i koktajle, ale jasne pieczywo lub wafle ryżowe również mogą być dobrym rozwiązaniem. Raczej unikamy posiłków dużych objętościowo, tłustych, smażonych, ciężkostrawnych. Nie najlepszym pomysłem wydaje się również duża ilość surowych warzyw, ponieważ wymagają dokładnego gryzienia, są dość duże objętościowo, a dostarczają mało kalorii. Podczas stanu podgorączkowego lub gorączki raczej unikamy dodatkowej pracy dla organizmu, dlatego z sałatkami lepiej się wstrzymać i zaplanować posiłki małe objętościowo, delikatne dla żołądka

-tłumaczy ekspertka, Urszula Somow i dodaje, by przy stanie podgorączkowym trzeba dużo odpoczywać i kierować się zdrowym rozsądkiem jeżeli chodzi o żywienie.

W czasie pierwszej doby, w której utrzymuje się stan podgorączkowy, nie należy panikować - jeśli nie zjemy zbyt dużo nic nam się nie stanie

-dodaje dietetyk.

Czym jest gorączka?

Gorączka to jeden z pierwszych symptomów wielu chorób. Pojawia się przy infekcjach sezonowych, wirusowych, bakteryjnych, chorobach wieku dziecięcego. Jeżeli nasz termometr wskazuje 38 stopni, wówczas mamy do czynienia ze stanem podgorączkowym. Jest to sygnał, że organizm zaczął walczyć z infekcją. Dlatego w takiej sytuacji nie powinniśmy jeszcze podawać leków przeciwgorączkowych. Dajmy sobie czas i obserwujmy nasz organizm, ponieważ temperatura sprzyja szybkiemu zwalczaniu wirusa czy bakterii. Kiedy temperatura ciała przekroczy 38 stopni, możemy mówić o gorączce. Jeżeli temperatura szybko wzrasta, to sygnał, by przyjąć środek przeciwgorączkowy. Gorączkującego niemowlaka lub małe dziecko zawsze powinien zbadać lekarz.

Zobacz też: Dreszcze - nagłe uczucie zimna? Co oznaczają dreszcze bez gorączki?

Budyń jaglany – przepis. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kaszy jaglanej

Zobacz film: Agnieszka Cegielska i dr. Danuta Myłek w Dzień Dobry TVN o tym, które produkty spożywcze obniżają odporność naszą i naszych dzieci?

źródło: x-news

Data aktualizacji: 09.04.2020,
Opublikowano: 08.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej