Co jeść przed treningiem?

Fot. Mladen Zivkovic / Getty Images

Organizm czerpie energię z pożywienia, a każdy dobrze przeprowadzony trening jest sporym wysiłkiem dla organizmu. Aby mieć siłę i motywację do pokonywania swoich fizycznych barier, do treningu należy się przygotować „od kuchni”. Zobacz, z czego powinien składać się posiłek przed treningiem, aby dodał mocy na siłowni, basenie czy na zajęciach tanecznych.

Jak powinny wyglądać posiłki przed treningiem?

Posiłek przed treningowy przede wszystkim powinien być zbilansowany. W największej części powinien składać się z węglowodanów złożonych, następnie z białka oraz tłuszczu. Dlaczego akurat węglowodany powinny stanowić największą część posiłku? Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. To dzięki nim organizm ma siłę na przepłynięcie kolejnego basenu lub na dodatkową serię podnoszenia ciężarów. Białka natomiast są głównym materiałem budulcowym, czyli budują m.in. mięśnie oraz przyspieszają ich regenerację.

Produkty węglowodanowe powinny mieć niski indeks glikemiczny. Takie produkty trawią się wolniej, dzięki czemu energia uwalniania jest stopniowo i równomiernie. Po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym nie następuje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, dzięki czemu nie występuje równie gwałtowny spadek energii, a uczucie głodu nie pojawia się zbyt wcześnie. Takie produkty są również bogate w witaminy i składniki mineralne, które wspierają szereg procesów zachodzących w organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.

Zobaczcie, jak powinny odżywiać się osoby trenujące:

Zobacz film: Jak powinny się odżywiać osoby trenujące? Źródło: Dzień Dobry TVN

Kiedy należy zjeść posiłek przed treningiem?

Posiłek przedtreningowy należy zjeść około 2 godziny przed planowanym treningiem. Spożycie odpowiednio skomponowanego posiłku zapewni szybszą regenerację mięśni po treningu oraz uchroni organizm przed przetrenowaniem i odwodnieniem. Organizm, który nie otrzyma energii wraz z pożywieniem, będzie ją czerpał z tkanki mięśniowej, co nie daje gwarancji utraty tkanki tłuszczowej.

Jeżeli trening zaplanowany jest na godziny poranne, nie można pominąć śniadania. Posiłek powinien być lekki, ale pełnowartościowy. Ćwiczenie na czczo nie jest najlepszym pomysłem, a brak apetytu nie jest dobrą wymówką do pomijania tego posiłku. Dlaczego? Ćwiczenie na czczo, m.in. uruchamia proces katabolizmu mięśniowego, przyczynia się do utraty tkanki mięśniowej, a nie tkanki tłuszczowej, może prowadzić do omdleń i przetrenowania oraz zmniejsza efektywność spalania kalorii. Co więcej, omijanie śniadań sprzyja spożyciu większej ilości kalorii w ciągu dnia oraz spowalnia metabolizm.

Co należy jeść przed treningiem?

Dieta przede wszystkim powinna składać się z produktów pełnowartościowych, dobrej jakości. Należy unikać produktów wysoko przetworzonych, z dodatkiem sztucznych barwników, konserwantów, stabilizatorów czy wzmacniaczy smaku.

Czy trenujesz i pilnujesz diety?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Przykładowe źródła węglowodanów:

Ryż brązowy, ryż basmati, kasza gryczana, kasza jęczmienna, pieczywo pełnoziarniste, razowe czy żytnie, makaron pełnoziarnisty, płatki górskie, otręby owsiane, otręby pszenne.

Przykładowe źródła białka:

Kurczak, indyk, chude wędliny, jogurt naturalny, jogurt grecki, serek wiejski, twaróg chudy, ser feta, mleko i jego przetwory, jaja, ryby, rośliny strączkowe (soczewica, soja, fasola, groch), amarantus.

Przykładowe źródła tłuszczu:

Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy włoskie, migdały, orzechy brazylijskie, pestki słonecznika, pestki dyni, awokado, łosoś, dorsz, makrela, dobrej jakości margaryna.

W każdym posiłku powinny znaleźć się również warzywa. Są źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Te substancje odżywce są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas treningu witaminy i minerały są wypłukiwane wraz z potem, dlatego ważnym jest, aby je uzupełniać. Błonnik natomiast wspomaga pracę jelit i pomaga w usunięciu toksyn z organizmu.

Jak powinniśmy się odżywiać podczas treningów? Więcej dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Co jeść kiedy trenujemy? Źródło: Fit bez męki i udręki

Propozycje śniadania przed treningiem:

  • serek wiejski z jabłkiem, płatkami owsianymi i garścią orzechów włoskich,
  • serek wiejski z rzodkiewką, szczypiorkiem, 2 kromki razowego pieczywa,
  • omlet z łososiem, pomidorkami cherry i rukolą,
  • tortilla z mozzarellą / fetą i ulubionymi warzywami,
  • jajko na grzance, sałatka,
  • owsianka z dodatkiem kakao, borówki amerykańskie, garść migdałów,
  • jogurt naturalny z płatkami owsianymi, malinami i garścią orzechów/masło orzechowe.

Propozycje posiłku przed treningowego w ciągu dnia:

  • 3 kanapki z pieczywem z żytniej/razowej mąki z pasta z awokado, czosnkiem, rukolą i gotowanym jajkiem,
  • frytki z batatów z pieczonym łososiem i warzywami,
  • ryż basmati z kurczakiem, warzywami z dodatkiem oliwy z oliwek,
  • tortilla z kurczakiem/łososiem, warzywami i sosem jogurtowym z dodatkiem oliwy z oliwek,
  • grillowany kurczak/łosoś/dorsz, kilka ziemniaków w mundurkach, fasolka szparagowa,
  • risotto z warzywami i kurczakiem,
  • kasza gryczana z warzywami i kruczkiem.
Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 04.04.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej