Co jeść, aby na dłużej zachować sprawny umysł?

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Osoby, które nie stronią od wina i serów – w podeszłym – mają lepszą pamięć oraz dużo sprawniejszy umysł. Do takich wniosków doszli amerykańscy badacze, który postanowili sprawdzić, jakie produkty poprawiają działanie mózgu. Co – w ich ocenie – poza winem i serem warto wprowadzić do diety?

Badanie, którego inicjatorami są Auriel Willette i Brandon Klinedinst z Iowa State University, jest pierwszą przeprowadzoną na tak dużą skalę analizą tego, jak jedzenie określonych produktów wpływa na sprawność umysłu w podeszłym wieku. Podczas badania sprawdzano m.in. jak często uczestnicy testu spożywali następujące produkty: świeże i suszone owoce, warzywa surowe i gotowane, tłuste ryby, chude ryby, drób, wołowina, jagnięcina, wieprzowina, sery, pieczywo, płatki owsiane, herbaty, kawa, piwo, cydr, wino czerwone i białe, likiery.

Zobacz także:

Alkohol w małych ilościach wpływa korzystnie na funkcje poznawcze seniorów

Czy można przedawkować magnez? Jakie mogą objawy nadmiaru magnezu w organizmie?

Zespół jelita drażliwego: co jeść, a czego nie jeść, by uniknąć dolegliwości

Co jeść, aby poprawić pracę mózgu?

Analizy wyników doprowadziły do dość zaskakujących wniosków. Okazało się bowiem, że jedzenie jagnięciny raz w tygodniu i picie codziennie kieliszka czerwonego wina może pomóc powstrzymać chorobę Alzheimera i związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych.

Byłem mile zaskoczony, że wyniki naszych badań sugerują, iż codzienne spożywanie rozsądnej dawki sera i czerwonego wina nie tylko pomaga nam radzić sobie z obecną pandemią COVID-19, ale może nam też zapewnić zdrowszą starość

– przyznał Auriel Willette.

I dodał, że to właśnie ser ma największą skuteczność jeśli chodzi o przeciwdziałanie pogorszeniu się funkcji poznawczych.

Skutecznym zabezpieczeniem przed utratą funkcji poznawczych i schorzeniami typowymi dla podeszłego wieku jest też regularne picie małych ilości wina.

Wystąpienie niektórych schorzeń, np. choroby Alzheimera, jest w dużej mierze zależne od czynników genetycznych. Niektóre osoby są na to bardziej narażone, a inne mniej. Ale właściwe wybory żywieniowe mogą każdemu pomóc zapobiec chorobie i osłabieniu funkcji poznawczych

– dodał drugi autor badania Brandon Klinedinst.

Jak poprawić pracę mózgu?

Trzeba jednak pamiętać, że sama dieta to za mało. Umysł – aby działał sprawnie – tak samo, jak ciało potrzebuje treningu. Co można robić? Pracę naszego mózgu poprawia m.in.

  • liczenie w pamięci; 
  • rysowanie, malowanie;
  • robienie odręcznych notatek;
  • rozwiązywanie krzyżówek;
  • układnie puzzli.

Źródło: PAP

Zobacz film i dowiedz się więcej o tym, jak działa mózg:

Zobacz film: Jak działa mózg ? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 20.12.2020,
Opublikowano: 20.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej