Co jeść, aby mieć dobry humor? Poznaj żywność, która poprawa nastrój

Betsie Van der Meer GettyImages

Od czasu do czasu prawdopodobnie każdy z nas ma gorszy dzień, w którym humor nam nie dopisuje i jedyne, o czym myślimy to oddanie się w objęcia odpoczynku i relaksu. To właśnie w takie dni najchętniej pocieszamy się jedzeniem. Niestety najczęściej są to słodkie batoniki, ciasteczka, chipsy czy inne wysoko przetworzone jedzenie. Dlaczego jedzenie sprawia nam przyjemność i jakie produkty należy jeść, aby zacząć dobrze dzień lub poprawić sobie zły humor?

Dlaczego pocieszamy się niezdrowym jedzeniem?

Niezdrowe przekąski jak, np. batoniki, czekolada, ciasteczka, chipsy, krakersy, czy inna żywność wysoko przetworzona w tym dania typu fast food bazują na kombinacji smaków, które chce się jeść zawsze, nawet przy najedzeniu. Badania wykazują, że połączenie cukru, tłuszczu i soli uruchamia większą liczbę neuronów w mózgu i sygnał zachęcający do jedzenia staje się coraz silniejszy. Mało kto wie, ale jedzenie może uzależniać tak samo jak narkotyki czy alkohol. Cukier jest silnie uzależniającą substancją, która wpływa na pracę mózgu poprzez zmianę poziomu serotoniny i dopaminy. Z czasem organizm chce go więcej i więcej. Cukier oddziałuje na organizm w sposób analogiczny do narkotyków i każdej innej używki. Nadmierne spożycie produktów bogatych w cukier może spowodować chęć ciągłej ochoty na słodkie. Głód jest zarówno fizyczny jak i psychiczny. Właśnie, dlatego kiedy mamy spadek nastroju sięgamy po słodycze, bo po ich spożyciu zaczynamy się czuć znacznie lepiej.

Co odpowiada za nasz dobry nastrój?

Serotonina inaczej nazywana hormonem szczęścia, jest jednym z neuroprzekaźników (substancja chemiczna, która pośredniczy w przekazywaniu informacji z jednej części mózgu do drugiej). Serotonina wytwarzana jest z tryptofanu, który jest aminokwasem egzogennym, czyli takim, który trzeba dostarczyć wraz z pożywieniem, gdyż organizm nie jest w stanie wytworzyć go sam. Serotonina wpływa na nastrój, sen, potrzeby seksualne, apetyt, odczuwanie bólu, regulację temperatury organizmu. Dlatego, gdy dopada Cię zły humor warto sięgnąć po produkty zawierające tryptofan, np. nabiał, nasiona roślin strączkowych oraz po produkty bogate w witaminy z grupy B i magnez, gdyż te są równie istotne dla zachowania dobrego nastroju i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Jak zdrowo poprawić sobie humor?

Tryptofan

Tryptofan jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że musi być dostarczony wraz z pożywieniem, bo organizm nie może wytworzyć go sobie sam. Wpływa, m.in. na poprawę nastroju, łagodzi objawy stresu, bierze udział w procesie rozmnażania i reguluje poziom noradrenaliny i dopaminy w organizmie. Nie dobór tego aminokwasu, powoduje również niedobór serotoniny, co objawia się spadkiem nastroju, może wywołać stany lękowe, bezsenność, agresywność, a nawet zaburzenia depresyjne. Niedobór tryptofanu również może powodować zahamowanie wzrostu, utratę owłosienia i stwardnienie skóry.

Źródła tryptofanu:

  • Biały i żółty ser, np. parmezan,
  • Produkty sojowe,
  • Banany,
  • Ryby,
  • Mięso, a zwłaszcza drób
  • Szpinak,
  • Spirulina.

Witaminy z grupy B

Witaminy te regulują pracę układu nerwowego i są bardzo ważne do zachowania zdrowia psychicznego i dobrego samopoczucia. Witaminy z grupy B łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój, samopoczucie oraz sprawność intelektualną oraz biorą udział w syntezie serotoniny.

Źródła witamin z grupy B:

  • Produkty węglowodanowe: kasze, pieczywo zbożowe, pełnoziarniste, ryż brązowy, otręby pszenne,
  • Drożdże,
  • Nasiona roślin strączkowych,
  • Zielone warzywa,
  • Ryby: sardynka, makrela, łosoś,
  • Orzechy i pestki
  • Drób.

Magnez

Magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem, dzięki któremu układ nerwowy pracuje w prawidłowy sposób. Magnez stymuluje funkcje i usprawnia pracę szarych komórek, hamuje ich degenerację, razem z wapniem wspiera prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych. Pierwiastek ten wykorzystywany jest w leczeniu przewlekłego zmęczenia oraz obniża poziom kortyzolu (hormon stresu).

Źródła magnezu:

  • Produkty zbożowe, pełnoziarniste, otręby pszenne, kasza gryczana, jęczmienna,
  • Soja, groch, fasola, bób,
  • Orzechy, migdały,
  • Szpinak,
  • Figi, daktyle, rodzynki, banany.

Menu na dobry nastrój

Śniadanie – Jogurt naturalny/grecki z dodatkiem płatków górskich, otrębów pszennych, garścią orzechów, banan.

II śniadanie – koktajl owocowy, owocowo-warzywny na bazie z mleka/jogurtu lub zupa krem z zielonych warzyw z pełnoziarnistymi grzankami.

Obiad – Łosoś pieczony/gotowany na parze z warzywami i kaszą gryczaną.

Podwieczorek – Garść orzechów lub kilka kostek gorzkiej czekolady min. 70 proc.

Kolacja – Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, papryką, szpinakiem, kiełkami, pestkami słonecznika z sosem na bazie jogurtu lub oliwa z oliwek.

Jak zdrowa dieta, ćwiczenia i sen  wpływają na samopoczucie psychiczne? Zobacz wideo:


Źródło: X-news

Data aktualizacji: 18.12.2020,
Opublikowano: 18.12.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej