Chrom organiczny – korzystne działanie i skutki uboczne. Czy pomaga w odchudzaniu?

Fot: andriano_cz / gettyimages.com

Chrom organiczny w istotny sposób wpływa na regulację poziomu cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Uwrażliwia komórki na insulinę i uczestniczy w procesie przemiany materii. Niestety przenikając w nadmiarze do komórek organizmu, może stać się rakotwórczy.

Chrom został odkryty przez francuskiego chemika Louisa Nicolasa Vauquelina w 1798 roku. Chrom jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zarówno jego niedobór jak i nadmiar niesie konsekwencje zdrowotne. Ostatnie lata przyniosły wzrost zainteresowania działaniem chromu na ludzki organizm. Stanowi on częsty składnik niektórych suplementów odchudzających, ponieważ odgrywa szczególną rolę w zwiększeniu przemiany węglowodanów i tłuszczów w organizmie człowieka. Zmniejsza niepohamowaną chęć na słodycze. Niekorzystny wpływ na jego stężenie w organizmie ma dieta bogata w cukry proste.

Czym jest chrom organiczny?

Chrom organiczny to pierwiastek śladowy, którego suplementacja zalecana jest szczególnie osobom zmagającym się z cukrzycą, chorobami układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie tętnicze) i podwyższonym cholesterolem, pracującym fizycznie oraz uprawiającym sport. Dodatkowo wskazany jest dla osób o nadmiernej masie ciała i stawiających na przyrost tkanki mięśniowej.

Łączna zawartość chromu w ciele człowieka jest oceniana na poniżej 6 mg. Jego największe ilości gromadzą się w śledzionie, nerkach i jądrach, a śladowe w sercu, płucach i trzustce. Dzienne zapotrzebowanie na chrom nie jest ściśle ustalone. Wiele źródeł za bezpieczne, zalecane dawki dietetyczne (ang. recommended dietary allowances – RDA) dla chromu u zdrowego człowieka przyjmuje 50–200 μg na dzień.

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Chrom organiczny – źródła

Chrom dostarczany jest do organizmu człowieka wraz ze składnikami pokarmowymi. Jony chromu występują w pokarmach spożywczych w postaci soli organicznych. Jego źródłami są: mięso (przede wszystkim z indyka) i jego przetwory, ryby, drożdże, owoce morza, jaja i orzechy brazylijskie. Znacznie mniejsze ilości chromu znajdują się w produktach zbożowych, warzywach (głównie szparagi, brokuły, zielona fasola, ziemniaki) i owocach.

Obecne w sprzedaży suplementy diety stosowane zgodnie z zaleceniami zwiększają dzienne spożycie chromu. Zazwyczaj mają formę tabletek przyjmowanych doustnie, najlepiej w czasie posiłku lub bezpośrednio po nim. Mogą mieć także postać proszku w saszetkach, kapsułek, herbatek ziołowych lub tabletek do ssania. Preparaty chromu dostępne są w aptekach, w sklepach internetowych, z odżywkami dla sportowców czy klubach fitness.

Korzystnie na przyswajalność chromu działają glicyna, kwas asparaginowy i witamina C, a niekorzystnie cukry proste, mangan, żelazo i cynk. Jak większość minerałów chrom jest wchłaniany w jelitach i przechodzi do krwi, gdzie wiąże się z białkiem transferyną.

Działanie chromu organicznego

Chrom organiczny wykazuje szerokie działanie na ludzki organizm. Znajduje zastosowanie (głównie jako działanie wspomagające) w leczeniu cukrzycy typu 2, ponieważ uwrażliwia komórki na insulinę i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Chrom jest składnikiem mineralnym wchodzącym w skład budowy niskocząsteczkowego związku organicznego zwanego czynnikiem tolerancji glukozy (ang. Glucose Tolerance Factor – GTF). Wykazuje działanie protekcyjne na naczynia krwionośne i tkanki, przez co zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych, np. mikroangiopatii.

Zobacz film: Zasady prawidłowej diety odchudzającej. Źródło: 36,6.

Pozytywne efekty chromu organicznego dotyczą także regulacji poziomu cholesterolu (ogranicza stężenie złego cholesterolu LDL i zwiększa stężenie dobrego cholesterolu HDL) i kwasów tłuszczowych. Ma korzystny wpływ na układ nerwowy. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, znużenia, wzmożonej pobudliwości nerwowej i częstych bóli głowy. Zapobiega depresji i zaburzeniom lękowym.

Chrom nasila także wzrost masy mięśniowej. Stosowany jest w celu zwiększenia wydolności tlenowej organizmu. Spowalnia utratę wapnia, dzięki czemu pomaga w zapobieganiu utraty masy kostnej w okresie menopauzy. Zwiększa prawdopodobieństwo owulacji i regularnych miesiączek u kobiet z zespołem policystycznych jajników. Trwają badania nad zależnością między niskim poziomem chromu w organizmie a zwiększonym ryzykiem zachorowania na jaskrę.

Chrom organiczny a odchudzanie

Efektywne odchudzanie determinowane jest nie tylko aktywnością fizyczną i odpowiednim sposobem odżywiania, ale również suplementacją chromu organicznego. Często występuje w połączeniu z niacyną, czyli witaminą PP i jodem. Wspólnie składniki te prowadzą do korzystnego efektu wyszczuplającego. Zapewniają łatwiejsze utrzymanie pięknej sylwetki i prawidłowej masy ciała. Chrom zwiększa aktywność transferazy karnitynowo-palmitynowej i translokazy, czyli enzymów usprawniających działanie karnityny, przez co przyspiesza proces spalania kwasów tłuszczowych. Hamuje ośrodek głodu w podwzgórzu, dzięki czemu zmniejsza spożycie pokarmów i ogranicza kaloryczność diety. Opakowanie 100 tabletek chromu organicznego z niacyną kosztuje około 18 zł.

Czy chrom organiczny jest szkodliwy?

Z nadmiernym spożywaniem chromu organicznego wiążą się skutki uboczne. Może wywołać efekt przeczyszczający, spowodować zapalenie skóry, wrzody żołądka i jelit oraz zaburzenia pracy wątroby i nerek. Przyjmowanie bardzo dużych dawek chromu upośledza przyswajanie żelaza i cynku. Może spowodować znamienny spadek stężenia całkowitego cholesterolu (ang. total cholesterol – TC). Chrom organiczny przyswajany w wysokiej dawce może okazać się rakotwórczy lub toksyczny dla organizmu. Niebezpieczną drogą kontaktu jest przede wszystkim inhalacja. Zwiększona ekspozycja na ten pierwiastek związana jest z rozwojem stresu oksydacyjnego. Przedawkowanie chromu organicznego (>1 mg/dzień) może uszkodzić strukturę DNA.

Zobacz film: Witaminy naturalne a syntetyczne. Źródło: Wiem co jem.

Bibliografia:

1. Piotrowska A., Pilch W., Tota Ł., Nowak G., Biologiczne znaczenie chromu III dla organizmu człowieka, „Medycyna Pracy”, 2018, 69(2), s. 211–223.

2. Rorbach-Dolata A., Marchewka Z., Piwowar A., Biochemiczna kancerogeneza wybranych metali ciężkich w raku pęcherza moczowego, „Postępy Biochemii”, 2015, 61(2), s. 176-182.

3. Krzysik M., Grajeta H., Rola chromu w etiopatogenezie wybranych chorób, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2010, XLIII(3), s. 428-435.




Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 21.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej