Budyń jaglany – przepis. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kaszy jaglanej

Fot. kicsiicsi / Getty Images

Budyń jaglany przygotowuje się w łatwy sposób i w stosunkowo krótkim czasie. Jego podstawowym składnikiem jest ugotowana i zmiksowana kasza jaglana, która jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, dlatego powinna pojawić się w diecie odkwaszającej.

Budyń jaglany jest bardzo pożywny, smaczny, a także zdrowy. Przygotowuje się go na bazie ugotowanej i zmiksowanej kaszy jaglanej. Można do niego dodawać różne ulubione składniki, np. owoce, syropy, miód, kakao.

Budyń jaglany – jak go przygotować?

Budyń jaglany doskonale sprawdza się w roli pożywnego śniadania lub deseru. Z pewnością jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego, kupnego budyniu, w którego składzie są obecne różnego rodzaju dodatki i cukier. Domowy budyń jaglany ma gęstą i aksamitną konsystencję. Podstawowym składnikiem budyniu jest ugotowana, a następnie zmiksowana kasza jaglana, która ma wysokie wartości odżywcze. Do budyniu jaglanego dodaje się również mleko – roślinne lub zwierzęce, a także inne dowolne dodatki, np. masło orzechowe. Po przelaniu gotowego budyniu do salaterek można go dekorować różnymi owocami, np. malinami, truskawkami, owocami granatu, kawałkami banana lub polewać syropem – klonowym, malinowym lub innym. Dodatek kakao i kilku kostek gorzkiej czekolady sprawi, że otrzyma się smaczny, zdrowy i pożywny czekoladowy budyń jaglany. 

W porcji budyniu jaglanego przygotowanego według poniższego przepisu (około 400 g) z dodatkiem banana i masła orzechowego znajduje się:

kcal 522
białko 17.6 g
tłuszcz 19.9 g
węglowodany 30.4 g

Budyń jaglany z naturalnym kakao i dwoma kostkami gorzkiej czekolady dostarczy natomiast około 443 kcal. 

Przepis na budyń jaglany

Składniki:

  • ⅓ szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego),
  • ½ banana,
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sicie w ciepłej wodzie. Kaszę przełóż do rondelka i zalej ½ szklanki mleka oraz ¼ szklanki wody. Gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem aż do miękkości i całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę, czyli około 15 minut.
  2. Gotową kaszę włóż do miski blendera. Dodaj pozostałą ilość mleka (½ szklanki), banana i masło orzechowe. Całość zmiksuj na idealnie gładki mus.
  3. Budyń jaglany możesz udekorować malinami lub polać syropem malinowym.

Budyń jaglany – wartości odżywcze kaszy jaglanej

Kasza jaglana należy do najstarszych, a także najzdrowszych rodzajów kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, dlatego może pojawić się w diecie osób z nietolerancją glutenu bądź rozpoznaną chorobą trzewną (celiakią). Dodatkowo jest lekkostrawna i bardzo pożywna. Regularne spożywanie kaszy jaglanej ma bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Kasza jaglana w 100 g zawiera około 346 kcal. W jej składzie występuje duża ilość łatwo przyswajalnego białka roślinnego – około 10,5 g na 100 g kaszy. Ponadto kasza jaglana w 100 g zawiera około 71 g węglowodanów i około 2,8 g tłuszczu. Jest również źródłem błonnika pokarmowego (około 3,2 g/100 g produktu). Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Dostarcza witamin z grupy B (B1, B2, B6), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także witaminy E należącej do antyoksydantów. Kasza jaglana zawiera cenne minerały, takie jak: żelazo, miedź, krzem, magnez, fosfor, wapń, potas. Ważnym składnikiem kaszy jaglanej jest lecytyna, która działa ochronnie na wątrobę, uczestniczy w procesach przemiany materii, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz usprawnia procesy poznawcze: pamięć, koncentrację, uwagę.

Kasza jaglana – właściwości zdrowotne

Kasza jaglana należy do produktów zasadotwórczych, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo–zasadowej, a tym samym chroni przed zakwaszeniem organizmu. Wykazuje właściwości wzmacniające odporność oraz przeciwwirusowe. Działa rozgrzewająco, dlatego zalecana jest w okresie jesienno–zimowym oraz przy osłabieniu organizmu i przeziębieniach. Zawartość krzemu w kaszy jaglanej sprawia, że produkt ten ma korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci, zapewniając im zdrowy i piękny wygląd. Ponadto krzem pozytywnie oddziałuje na stawy, poprawia mineralizację kości i chroni przed ich odwapnianiem, a dodatkowo przyspiesza regenerację kości i stawów po różnego rodzaju urazach. Kasza jaglana jest źródłem naturalnych antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. nowotworów i miażdżycy, a także powiązanych z nią schorzeń – choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca, udaru mózgu. Związki obecne w kaszy jaglanej mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Przyczyniają się do poprawy pamięci, koncentracji i uwagi. Kasza jaglana prowadzi również do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, dzięki czemu ma dobry wpływ na pracę układu sercowo–naczyniowego, zapobiegając powstawaniu złogów miażdżycowych w tętnicach i zakrzepów naczyń wieńcowych. Kasza jaglana ze względu na zawartość błonnika usprawniającego procesy trawienne i krzemu przyspieszającego metabolizm wspomaga odchudzanie.

Kasza jaglana – w jakich dietach jest zalecana?

Kasza jaglana jest szczególnie zalecana osobom będącym na diecie bezglutenowej, które cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu. Powinna pojawić się również w żywieniu osób z chorobami układu pokarmowego, gdyż jest drobna i lekkostrawna, nie powoduje obciążenia przewodu pokarmowego. Kasza jaglana stanowi ważny składnik diety zasadowej stosowanej przy zakwaszeniu organizmu. Jest zalecana podczas infekcji wirusowych oraz przy katarze, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i wysusza nadmiar wydzieliny. Kasza jaglana jest dobrym produktem w diecie odchudzającej, gdyż daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu oraz przyspiesza procesy przemiany materii. Po ugotowaniu ma wysoki indeks glikemiczny wynoszący 70, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. 

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 02.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej