Brukiew – właściwości odżywcze, uprawa, przepisy

Fot: Monty Rakusen / gettyimages.com

Brukiew nie jest popularnym warzywem, jednak w ostatnim czasie zaczyna powracać na salony. Brukiew inaczej nazywana karpielą lub kwaczkiem powstała ze skrzyżowania kapusty liściowej i rzepy. Brukiew nie jest popularnym warzywem, dlatego bardzo trudno jest ją zdobyć.

Brukiew – uprawa

Brukiew pochodzi z Rosji lub Skandynawii, a obecnie uprawia się ją również w Kanadzie, Francji, Anglii, Indiach, Argentynie, Irlandii, Ameryce Północnej i Japonii. W Polsce uprawy są sporadyczne. Brukiew jest łatwa w uprawie, ma niskie wymagania glebowe i dość krótki okres wegetacji. W dodatku jest odporna na mróz i nie potrzebuje wiele nawożenia. Jest rośliną dwuletnią – przez pierwszy rok brukiew wytwarza liście i korzeń spichrzowy, natomiast w drugim wypuszcza pędy kwiatostanowe, na których później tworzą się nasiona. Karpiel jest wrażliwa na suszę, dlatego wymaga dużej wilgotności powietrza u odpowiednio nawilżonej gleby.

Brukiew występuje w 3 odmianach:

  • Wilhemsburska – kulisty korzeń o żółtym miąższu i zielonej główce,
  • Hoffmana żółta – wydłużony korzeń o żółtym miąższu i fioletowej główce,
  • Nadmorska – kulisto owalny korzeń o żółtej skórce i kremowo – żółtym miąższu.

Brukiew – wartości odżywcze

W Polsce brukiew nie cieszy się powodzeniem, co więcej nie kojarzy się zbyt dobrze, gdyż podczas II wojny światowej była podstawowym składnikiem dań w obozach koncentracyjnych. Jednak z racji swoich bogatych wartości odżywczych powili powraca do łask. Największe zainteresowanie budzi u zwolenników ekologicznej żywności, wegan, wegetarian i u osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Brukiew jest bogata odżywczo, sycąca, a przy tym niskokaloryczna, w 100 gramach produktu zawiera zaledwie 37 kalorii.

Brukiew
Wartość energetyczna 30 kcal/100g
Białko1,08g
Tłuszcz0,16g
Węglowodany8,62g ( w tym cukry proste 4,46g)
Błonnik2,3g
Witamina C25,0 mg
Tiamina0,090 mg
Ryboflawina0,040 mg
Niacyna
0,700 mg
Pirydoksyna0,100 mg
Kwas foliowy21 µg
Witamina A2 IU
Witamina E0,30 mp
Witamina K0,3 µg
Wapń43 mg
Żelazo0,44 mg
Magnez20 mg
Fosfor53mg
Potas305 mg
Sód12mg
Cynk0,24 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone0,027 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone0,025 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone0,088 g

Jak widać brukiew ma jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych w zwłaszcza witaminy C, witaminy z grypy B, wapniu i potasu.

Pozytywne działanie brukwi na organizm

  • Brukiew ma właściwości przeciwnowotworowe. To dzięki obecności glukozylanów, które wspomagają syntezę enzymów odtruwających odpowiadających za szybkie wydalanie z organizmu substancji rakotwórczych. Zapobiegają rozwojowi raka piersi, prostaty, płuc, żołądka i jelita grubego.
  • Brukiew stosowana jest jako środek (w postaci soku) wykrztuśny, moczopędny, odtruwający, pobudzający trawienie i podnoszący odporność organizmu. Aby przyrządzić sok z brukwi należy obrać warzywo, pokroić na małe kawałki i zblendować. Następnie papkę przecisnąć przez sitko. Odstawić na kilka minut, aby reszta soku spłynęła na dół naczynia.
  • Karpiel jest bogata w związki siarkowe, które są niezwykle pomocne przy chorobach skóry lub do budowy mocnych włosów i paznokci. Związki siarkowe tworzą wiązania między cząsteczkami keratyny, im więcej takich wiązań, tym mocniejsze są włosy i paznokcie.
  • Obecność tak wielu witamin i minerałów wpływa pozytywnie na szereg reakcji w organizmie. Przykładowo, witamina A wspiera prawidłowe widzenie i zdrową skórę, witamina C wspiera produkcję kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne czy przyspiesza gojenie się ran. Witaminy z grupy B są niezbędne do zachowania prawidłowej pracy mózgu i kondycji psychicznej oraz wspierają metabolizowanie węglowodanów i tłuszczu. Brukiew jest bardzo bogatym źródłem potasu, który m.in. kontroluje prace mięśni, umożliwia generowanie impulsów elektrycznych w komórkach oraz kontroluje gospodarkę wodną w organizmie.

Kto powinien uważać na brukiew?

Brukiew jest zdrowym i wartościowym warzywem, jednak z jej jedzeniem powinny się wstrzymać osoby:

  • Z zaburzeniami czynności tarczycy – zawarte w brukwi cyjanki przekształcają się w substancje, które hamują transport jodu w tarczycy,
  • Nie jest zalecana w stanach zapalnych przewodu pokarmowego objawiających się biegunkami,
  • Z ostrymi schorzeniami żołądka i jelita.

Puree z brukwi

  • 2 brukwie
  • 4 marchewki
  • Sól
  • Masło
  • Świeżo starta gałka muszkatołowa

Wszystkie warzywa należy obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody. Następnie dodać masło oraz starta gałkę muszkatołową, zblendować na gładką masę. Puree z brukwi świetnie nadaje się jako zamiennik ziemniaków.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn

Placki z brukwią

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 dag brukwi
  • 0,5 marchewki
  • 0,5 pora
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Ziemniaki, brukiew i marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać posiekany por i szczypiorku, obie mąki, jajko oraz przyprawić solą i pieprzem wedle uznania. Następnie dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej wyłożyć uformowane placki i smażyć go uzyskania złocistego koloru. Placki świetnie smakują, np. z sosem grzybowym.

Opublikowano: 23.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej