Borówka amerykańska – wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne, zastosowanie i odmiany

Fot: Sea Wave / stock.adobe.com

Borówka amerykańska jest smacznym owocem, któremu przypisuje się właściwości lecznicze. Działa przeciwnowotworowo, usprawnia procesy trawienne oraz korzystnie oddziałuje na pracę narządu wzroku. Na bazie borówki amerykańskiej przygotowuje się desery oraz przetwory na zimę, np. dżemy i soki.

Borówka amerykańska dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. Przypisuje się jej liczne właściwości prozdrowotne, które wynikają z obecności w owocach substancji antyoksydacyjnych. Związki zawarte w borówce zapobiegają m.in. nadciśnieniu tętniczemu oraz marskości wątroby.

Borówka amerykańska – bogate źródło witamin i minerałów

Borówka amerykańska, określana inaczej jako wysoka, jest owocem pochodzącym z Ameryki Północnej. Owoc ten jest ceniony za swoją wysoką wartość odżywczą, gdyż dostarcza wielu niezbędnych organizmowi witamin i składników mineralnych. Borówka amerykańska jest dobrym źródłem witaminy C należącej do naturalnych substancji antyoksydacyjnych, nazywanych również przeciwutleniaczami. Związek ten chroni organizm przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia odporność oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

W składzie borówki amerykańskiej znajduje się również wiele innych, cennych witamin. Są to: witaminy z grupy B, zwłaszcza B2 i B6, a także witamina A, E i K. W tym smacznym owocu obecne są liczne składniki mineralne, a wśród nich należy wymienić: potas, fosfor, cynk, miedź, żelazo, wapń, selen i magnez. Borówka zawiera również kwas foliowy oraz fitoestrogeny, które przeciwdziałają powstawaniu nowotwór hormonozależnych, m.in. rakowi piersi. W składzie borówki obecny jest również błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, usprawnia procesy trawienne i zapobiega dokuczliwym zaparciom. Borówka amerykańska należy do owoców o średnim indeksie glikemicznym, który wynosi 55. Owoc jest niskokaloryczny – 100 gramów dostarcza około 57 kcal.

Właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska posiada liczne właściwości prozdrowotne, które wynikają z obecnych w niej witamin, minerałów i związków o działaniu przeciwutleniającym. Owoc ten przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, czyli frakcji LDL szkodliwej dla zdrowia i odpowiedzialnej m.in. za wywoływanie miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Jednocześnie prowadzi do zwiększenia stężenia „dobrego” cholesterolu – frakcji HDL. Borówka przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu. Owoce borówki amerykańskiej chronią organizm przed wirusem zapalenia wątroby typu C, a tym samym zapobiegają rozwojowi marskości wątroby.

Dodatkowo wykazują właściwości wzmacniające hepatocyty – komórki budujące wątrobę. Borówce amerykańskiej przypisuje się również korzystne działanie na narząd wzroku. Owoc ten wykorzystywany jest w leczeniu zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Borówka amerykańska ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Odznacza się właściwościami przeciwbiegunkowymi, ale zapobiega również uciążliwym zaparciom i innym dolegliwościom trawiennym.

Owoce borówki przyspieszają procesy przemiany materii i działają detoksykacyjnie sprzyjając usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn. Garbniki obecne w borówce amerykańskiej posiadają właściwości przeciwbakteryjne. Przyczyniają się do niszczenia szkodliwych szczepów bakterii E. coli odpowiedzialnych za wywoływanie zatruć pokarmowych. Borówka amerykańska wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc, krtani, przełyku oraz nowotworów hormonozależnych – piersi, wątroby oraz tarczycy. Borówka amerykańska przyczynia się do polepszenia zdolności poznawczych, gdyż poprawia pamięć i koncentrację.

Borówka amerykańska – zastosowanie w kuchni

Borówka amerykańska może być jedzona w postaci smacznej i zdrowej przekąski, ale znajduje również szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Dodawana jest do owsianki, ciast, babeczek i owocowych koktajli. Doskonale smakuje w połączeniu z jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym. Na bazie borówki amerykańskiej można przygotować również przetwory zimowe. Wśród propozycji zdrowych przetworów z borówki amerykańskiej znajduje się sok. Do jego przygotowania wykorzystuje się około 2,5 kilograma borówek i 500 gramów cukru. Z borówek przyrządzi się również wyśmienite dżemy i powidła. Przygotowując zimowe przetwory, borówkę amerykańską można zestawiać z innymi owocami, np. śliwkami i czarną porzeczką.

Odmiany borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska jest rośliną stosunkowo łatwą w uprawie. Na świecie istnieje aż 450 odmian borówki. Najpopularniejszą odmianą uprawianą w Polsce jest borówka amerykańska Bluecrop posiadająca duże i bardzo smaczne owoce. Odznacza się wytrzymałością na mróz i daje obfite plony. Innymi popularnymi odmianami borówki amerykańskiej są: Bluegold, Darow, Bluejay, Duke, Spartan. Owoce poszczególnych rodzajów rośliny różnią się między sobą przede wszystkim smakiem, tempem wzrostu i okresem dojrzewania. Niektóre z nich posiadają lekko kwaśny lub słodko-kwaśny smak.

Zobacz film: Właściwości i zastosowanie borówki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 01.12.2017,
Opublikowano: 29.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej