Banan - ile kalorii? Wartość odżywcza, indeks glikemiczny i właściwości bananów

Fot. Diana Miller

Banan posiada wysoką wartość odżywczą. Średniej wielkości owoc waży około 120 g dostarczając 116 kcal. Ze względu na swoją kaloryczność, banany zalecane są w diecie sportowców przez, w trakcie i po zakończonym intensywnym treningu. 

Banan jest owocem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą. Dostarcza roślinnego białka oraz wielu cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Banan w porównaniu do innych owoców, np. jabłek należy do produktów wysokoenergetycznych.

Banan - ile kalorii ma banan w 100 g?

Banan należy do jednych z najstarszych, a jednocześnie najpopularniejszych owoców na całym świecie. Najczęściej spotykaną odmianą bananów na rynku europejskim są banany Cavendish pozyskiwane z bananowca karłowatego. Owoce te posiadają grubą, zieloną lub zielono-żółtą skórkę. Inną popularną odmianą banana jest banan czerwony o charakterystycznym różowym miąższu. W porównaniu do odmiany Cavendish banan czerwony jest mniejszy i słodszy. Banany odznaczają się wysoką wartością energetyczną. 100 g banana bez skórki dostarcza około 97 kcal. Średniej wielkości owoc waży przeciętnie 120 g, co oznacza, że zawiera 116 kcal. Banan czerwony zwykle osiąga wagę 55 g dostarczając 53 kcal. Na polskim rynku można spotkać także banany mini, czyli miniaturową odmianę tych owoców osiągających rozmiar nie większy niż 6-8 cm. Banan mini waży średnio 35 g i jest źródłem 34 kcal.

Banan - wartość odżywcza

Banany, mimo wysokiej wartości energetycznej, warto włączyć do swojej diety, gdyż stanowią cenne źródło związków o dobroczynnym i odżywczym wpływie na organizm. W 100 g tych owoców znajduje się: 1 g roślinnego białka, 0,3 g tłuszczów oraz około 21,8 g węglowodanów. Niedojrzały banan zawiera bezsmakową skrobię, która wraz z dojrzewaniem owocu zostaje przekształcona w cukry proste nadające bananom słodkiego smaku. Banany dostarczają błonnika pokarmowego - w 100 g owocu zawiera się około 1,7 g tego związku o korzystnym wpływie na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Błonnik pokarmowy odpowiada za regulowanie procesów trawiennych oraz obniżanie poziomu “złego” cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej, a także zawałów serca i udaru mózgu. Banany są dobrym źródłem witamin z grupy B, takich jak: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. W ich składzie znajduje się również witamina C należąca do naturalnych przeciwutleniaczy. Banany dostarczają wielu cennych składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku.

Polecamy: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?

Banan - indeks glikemiczny

Banan jest owocem o wysokim indeksie glikemicznym. Jest to wskaźnik określający, jak szybko po spożyciu danego produktu dojdzie do wzrostu stężenia glukozy (cukru) we krwi. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym powoduje nagły wyrzut insuliny do krwi, a tym samym szybki wzrost poziomu cukru. Indeks glikemiczny bananów jest zależny od stopnia dojrzałości owocu. Zielone, a więc niedojrzałe banany mają niski IG osiągający wartość 40, natomiast dojrzałe owoce mają IG wynoszące 72, co kwalifikuje je do kategorii owoców przyczyniających się do nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Z tego powodu dojrzałe banany są przeciwwskazane cukrzykom. Przez osoby zdrowe nie powinny być spożywane w nadmiarze, gdyż wysoki poziom cukru we krwi sprzyja tyciu. Banany ze względu na wysoki IG i stosunkowo dużą kaloryczność nie są zalecane w diecie osób z nadwagą i otyłością, które dążą do unormowania masy ciała.

Banany w diecie sportowców

Banany dzięki wysokiej wartości energetycznej i odżywczej oraz wysokiemu indeksowi glikemicznemu są szeroko wykorzystywane w diecie sportowców. Są szczególnie zalecane jako posiłek przed intensywnym treningiem zaopatrujący mięśnie w glikogen, a jednocześnie stanowiący prawdziwy zastrzyk energii. Banany można również spożywać w trakcie długotrwałego i wyczerpującego wysiłku fizycznego oraz po jego zakończeniu. Owoce te dostarczają organizmowi nie tylko energii, ale również cennych minerałów (potasu, magnezu, fosforu), które są tracone przez organizm podczas aktywności fizycznej.

Polecamy: Dieta bananowa (odchudzająca) - jadłospis i efekty

Jak przygotować zdrowy koktajl? Odpowiedz znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Jak przygotować zdrowy koktajl? Źródło: Stylowy Magazyn

Banany - dlaczego warto je jeść?

Banany dzięki wysokiej wartości odżywczej wykazują liczne właściwości prozdrowotne, które są znane i cenione już od tysięcy lat. Owoce te są dobrym źródłem potasu, który odpowiada za regulowanie ciśnienia tętniczego krwi. Z tego powodu powinny pojawić się w diecie osób z problemem nadciśnienia. Są również zalecane w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, gdyż przyczyniają się do obniżania poziomu “złego” cholesterolu we krwi przeciwdziałając rozwojowi miażdżycy. Banany posiadają właściwości przeciwzapalne, zwalczające biegunkę oraz zapobiegające wymiotom i nudnościom. Zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wrzodowej żołądka oraz regulują pracę układu trawiennego. Są szczególnie zalecane przy zgadze, niestrawności, wzdęciach, nieżytach przewodu pokarmowego oraz nadkwasocie. Banany znajdują zastosowanie w kosmetyce jako składnik maseczek o działaniu odżywczym, regenerującym i ujędrniającym.

Polecamy: Banany – owoce o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej. Właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne tych owoców

Banany - zastosowanie w kuchni

Banany są zwykle jedzone w postaci surowej jako przekąska lub dodatek do musli, płatków owsianych, jogurtu czy sałatki owocowej. Owoce te poddaje się również obróbce termicznej uzyskując banany pieczone lub smażone. Należy jednak pamiętać, że proces obróbki termicznej wiąże się ze wzrostem indeksu glikemicznego owoców. Prawdziwym przysmakiem są także banany suszone, które w 100 g dostarczają aż 360 kcal. Garść bananów suszonych waży około 30 g i zawiera 108 kcal. Banany wykorzystuje się do przygotowania smacznych placuszków bez mąki, a także jako składnik domowych przetworów czy słodkiego nadzienia do naleśników. 

Data aktualizacji: 19.11.2018,
Opublikowano: 19.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej