7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

lisaaMC/getty images

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Wiśnia – bomba witaminowa

Wiśnie w 80 proc. składają się z wody. Reszta to witaminy, minerały i składniki odżywcze. Owoc zawiera: sód (3 mg), potas (173 mg), wapń (16 mg), żelazo (0,3 mg), magnez (9 mg) i witaminy: A, C, E, K, B6, niacynę, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę oraz antocyjany, które barwią owoc na ciemny kolor, ale nie tylko.

Sok wiśniowy – pij na zdrowie!

Jedna filiżanka niesłodzonego kwaśnego soku wiśniowego zawiera zazwyczaj:

  • 159 kalorii
  • 33 gramy cukrów (są to naturalnie występujące cukry w owocach)
  • minerały takie jak: wapń i potas

Sok wiśniowy ma właściwości przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy, obniża gorączkę, poprawia wchłanianie się leków, łagodzi bóle stawów i mięśni – jest idealnym napojem po treningu! Oprócz tego poprawia pamięć i koncentrację. Powinny go pić również osoby zmagające się z bezsennością, ponieważ wiśnie wspomagają zasypianie.

Niezwykła moc antocyjanów

Wiśnie swoje dobroczynne działanie zawdzięczają antocyjanom.

Antocyjany nie są zwykłym barwnikiem, ponieważ wykazują mnóstwo korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim ceni się je za działanie antyoksydacyjne.

Przypomnijmy, że przeciwutleniacze to substancje, które mogą zatrzymywać lub spowalniać niektóre rodzaje uszkodzeń komórek. Uszkodzenia te są spowodowane wolnymi rodnikami. Dlatego tak ważne jest, by nasza dieta zawierała jak najwięcej produktów bogatych w przeciwutleniacze.

Korzyści płynące z picia soku wiśniowego

  • Są idealne dla cukrzyków – wiśnie zawierają stosunkowo niewiele cukrów prostych w porównaniu z innymi owcami. Mają niższy indeks glikemiczny niż np. tryskawki, maliny czy winogrona. W 100 g wiśni znajdziemy jedynie 8 g cukru.
  • Wzmacniają układ odpornościowy - antocyjany wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Zwalczają mikrobamy, między innymi bakterie wywołujące choroby. Tym samym wzmacniają system immunologiczny organizmu. Oprócz tego sok z wiśni wykazuje właściwości przeciwzapalnie i ułatwia odkrztuszanie, przez co pomocny jest w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.
  • Usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego – dzięki zawartości potasu wiśnie wspomagają regulowanie pracy serca. Z kolei witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Błonnik obniża stężenie złego cholesterolu, a antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, zmniejszając ryzyko udarów i zawałów. Ponadto antocyjany korzystnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek.
  • Są dobre na sen - osobom dorosłym cierpiącym na bezsenność zaleca się wypicie szklanki soku wiśniowego tuż przed snem, ponieważ ułatwia on zasypianie. Dzieje się tak dlatego, że wiśnie mogą zwiększyć ilość melatoniny w organizmie. Przypomnijmy, że melatonina to substancja, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego snu.
  • Ułatwiają trawienie - wiśnie pobudzają proces przemiany materii i poprawiają trawienie. Oczyszczają organizm z toksyn, co zawdzięczają zawartości pektyn, które mają zdolność wiązania toksyn i usuwania ich z organizmu.
  • Przyspieszają utratę kilogramów – wiśnie mają w swoim składzie duże ilości błonnika pokarmowego. Dają więc uczucie sytości. Co więcej, są niskokaloryczne.
  • Wspomagają układ moczowy – wiśnie dzięki dużej zawartości sodu i potasu wiśnie działają moczopędnie, dlatego warto spożywać je przy zapaleniu pęcherza czy kamicy nerkowej.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść wiśnie? Agnieszka Cegielska o ich niezwykłych właściwościach

źródło: Dzień dobry TVN

Data aktualizacji: 01.10.2022,
Opublikowano: 01.10.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej