Żywność light - czy jest zdrowa? Jak nie dać się oszukać producentom

Fot. asiseeit / Getty Images

Żywność typu light jest ogólnodostępna. Czy jednak powinniśmy z niej korzystać? Co jeść, a czego unikać? Okazuje się, że brak tłuszczu i cukru w produktach prawie zawsze oznacza więcej chemii. Jedyne, co jest polecane w wersji light to... sery!

Cukier i tłuszcz to coś, co smakuje nam najlepiej. Tłuszcz łatwo zmagazynować na wypadek głodu, zaś cukier daje nam od razu dużo energii. Za naszym smakiem stoi ewolucja, która zadbała, żebyśmy dostarczali organizmowi sił do funkcjonowania. Żywność light, czyli pozbawiona cukru i tłuszczu, pełna jest ulepszaczy smaku, które mają nam zastąpić smak pełnowartościowych produktów. Jednak nie każda żywność typu light jest niezdrowa - przykładowo odtłuszczone sery i mleko (wystarczy to 1,5%) są dla nas korzystne. Podobnie jest z napojami energetycznymi... Jeśli już musimy je raz na jakiś czas wypić, to zawsze wybierajmy te w wersji light.

O tym, jak bardzo chemiczny jest skład produktów typu light, dowiecie się więcej z filmu. Dodatkowo warto pamiętać, że produkty typu light zawierają mniej witamin i składników mineralnych!

Zobacz film: Skład produktów light - co może powodować? Źródło: Wiem, co jem 

Żywność light - kto nie powinien jej jeść?

Z żywności typu light powinny zrezygnować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz nie powinny być one podawane dzieciom. Wynika to z faktu, że wiele substancji wchodzących w skład tych produktów nie było badanych, a więc nie znamy ich wpływu np. na płód.

Polecamy: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Nie powinno się także spożywać żywności light bez ograniczeń. Wszystko należy jeść z umiarem. Pamiętajmy, że pierwotnie żywność light była przeznaczona dla pacjentów z cukrzycą!

Nie ma definicji żywności light regulowanej przepisami. Zobaczcie, jak wygląda to w rzeczywistości na filmie - porównajcie kaloryczność normalnych produktów i tych "fit":

Zobacz film: Żywność light - czy jest niskokaloryczna? Źródło: Wiem, co jem 

Jak wybrać faktyczną żywność light, czyli taką, która ma obniżoną zawartość energetyczną? Okazuje się, że oznaczenia 0%, fit czy light wcale nie muszą oznaczać, że produkt jest niskokaloryczny. Jak nie dać się oszukać producentom i wybrać świadomie? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak w sklepie rozpoznać produkty light? Źródło: Wiem, co jem 


Data aktualizacji: 08.07.2019,
Opublikowano: 06.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej